DILEMA INOVATIVNOG VODSTVA

Pozicioniranje Ivane Božanić u HRT-u: Razriješen slučaj bez afere

Ukratko o slučaju: HRT je za glavnu urednicu svog portala zaposlio Ivanu Božanić, magistricu bohemistike i informacijskih znanosti, bez iskustva u novinarstvu. Ovo zapošljavanje je izazvalo kontroverze jer je Božanić prethodno radila kao projektna menadžerica u IT odjelu Konzuma, a ne u novinarskom sektoru. Njezina plaća je oko 2300 eura, a od iduće godine će porasti na 2600 eura. Dodatno, Božanić ima na raspolaganju službeni auto i razne bonuse, unatoč tome što se njezino iskustvo i kvalifikacije ne podudaraju s formalnim zahtjevima za poziciju.

Detaljno razumijevanje HRT-ove perspektive: U odgovoru na upite, HRT je pojasnio da Ivana Božanić nije samo glavna urednica portala, već ima šire odgovornosti kao glavna urednica nelinearnih medijskih usluga. Ove odgovornosti uključuju ne samo upravljanje portalom, već i nadzor nad aplikacijom HRTi, teletekstom, društvenim mrežama, mobilnim aplikacijama, te brendingom raznih HRT-ovih emisija.

Nadalje, HRT ističe da je Božanićeva pozicija zahtijevala poznavanje tehnologije proizvodnje i prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija, te da iskustvo u novinarstvu nije bilo izričito uvjetovano. HRT tvrdi da je Božanićevo bogato iskustvo u radu s digitalnim sadržajima i platformama bilo ključno za njezin izbor, s obzirom na strateški cilj digitalne transformacije koji HRT trenutno provodi.

U kontekstu njezinih odgovornosti, HRTi aplikacija, kao jedna od najvažnijih digitalnih platformi HRT-a, u razdoblju od 1,5 godina dobila je 500.000 novoregistriranih korisnika, što je impresivan rast s obzirom na to da je u prethodnih 7 godina registrirano milijun korisnika. Ovo predstavlja trećinu svih registriranih korisnika ukupno. Aktivno korištenje HRTi aplikacije bilježi povećanje korištenja za 75% u zadnjih godinu dana, što ukazuje na značajnu angažiranost korisnika.


Što se tiče plaće, HRT je objasnio da su plaća i koeficijent Ivane Božanić utvrđeni prema postojećim pravilnicima i da bi svatko na njezinoj poziciji imao istu plaću. U vezi sa sporom oko studenata koji su se žalili na kašnjenje honorara, HRT navodi da je situacija bila rezultat nesporazuma, a ne direktnog otpuštanja od strane Božanić – prenosi INDEXHR.

POSLJEDNJE DODANO: