POTRESNI PODACI U Splitsko-dalmatinskoj županiji korona-otkaz dobilo više od tri i pol tisuće ljudi

Koronavirus i kriza koja je stigla s ovim nevidljivim neprijateljem unazadili su gospodarstvo, poljuljali ekonomsku sliku i nanijeli veliki udarac cijelom procesu u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

Ožujak je inače mjesec kada se prazni burza rada, ali lani je situacija bila bitno drugačija. Štoviše, poslodavci su molili Vladu za uvoz dodatne radne snage. Zbog pandemije i zatvaranja ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti i nedolaska turista mnogi su poslodavci posegnuli za najjednostavnijim rješenjem – otkazima za brojne zaposlenike.

Prvi slučaj koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđen je 18. ožujka, a po podacima od dva dana ranije pa do današnjeg dana otkaz je dobilo nevjerojatne 3.504 osobe, a još je dvjestotinjak osoba prijavljeno u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji nisu bili izravno u radnom odnosu.

U istom je razdoblju iz evidencije nezaposlenih izašlo 1.088 osoba od čega je 865 osoba zaposleno.

Korona posljedice u cijeloj Dalmaciji

Krajem ožujka 2020. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je ukupno 143.461 osoba, od čega 24.448 osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 4.972 osobe u Zadarskoj županiji, 4.945 osoba u Šibensko-kninskoj županiji te 6.276 osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Koronavirus je donio 783 otkaza u Zadarskoj županiji, a još 551 osobu u Šibensko-kninskoj županiji. Iste su brojke kao u Šibeniku bile i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Od 23. ožujka do 14. travnja ukupno je zaprimljeno 1.922 zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta kojima je obuhvaćeno 6.889 osoba u područnom uredu Zadar, 1.516 zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta kojima je obuhvaćeno 6.671 osoba u područnom uredu Dubrovnik, 1.587 zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta kojima je obuhvaćeno 4.624 osoba u područnom uredu Šibenik te 3.828 zahtjeva za potpore za očuvanje radnih mjesta kojima je obuhvaćeno 21.488 osoba u područnoj službi Split.

POSLJEDNJE DODANO: