Article
Crna murva ili dud - izvrstan lijek protiv dijabetesa i oboljenja kardiovaskularnog sustava, s njom ćete i mršaviti
Vjeruje se da dud, posebno bijeli liječi više vrsta tumora. Dud se koristi u kozmetičke svrhe i dodaje u kreme koje se koriste protiv pjega na koži.
Latinski naziv riječi morus u stvari znači kašnjenje, jer je to jedna od rijetkih biljaka koja kasno cvijeta, kako bi zaštitila svoje plodove od kasnih mrazova.
Koristili su ga Grci i Rimljani u razne svrhe. Danas je pomalo zaboravljena biljka. Nekad je hranio generacije djece i bio glavno voće u raznim mjestima.
Plodovi su vrlo ukusni, koriste se u svježem stanju, niskokaloričnog su sastava, puni vitamina C, B i željeza. Ublažavaju bolesti srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol i dobra su kura za mršavljenje. Nedozreli plodovi koriste se protiv proljeva, a zreli kao laksativ. Sok crnog duda djeluje antiseptično, pomaže kod upale grla i usne šupljine, poboljšava mokrenje. Od zrelih plodova rade se razni pripravci poput soka, džema i želea. Listovi duda smanjuju nivo šećera u krvi, čak do 20%.
Čaj od listova duda protiv dijabetesa
Ostaviti poklopljeno 8 do 10 sati uz povremeno miješanje. Čaj procijediti i piti preko dana.
KAPARI: Fini začin jelima koji pospješuje probavu, snižava kolesterol, liječi gušteraču
Drugi nazivi: kapri, grmac, kaprica...
Sigurno ste se ponekad zapitali, šetajući starim dalmatinskim ulicama, koja je ta biljka s predivnim cvjetovima što krasi stare zidove?
Riječ je o kaparima koji rastu u obliku grma diljem cijele Dalmacije i Mediterana. Koristili su je još stari Rimljani i Grci, uživajući u njihovim finim mirodičnim pupoljcima.
Iako se koriste uglavnom kao začin i dodatak jelima, neosporno je i njihovo ljekovito djelovanje. Imaju snažne antioksidativne učinke, koji pospješuju uništavanje slobodnih radikala iz organizma. Steroli, sastavni dio kapara djeluju povoljno na kardiovaskularni sustav, te snizuju kolesterol u krvi. Ljudi koji pate od nadutosti trebali bi ih češće koristiti u prehrani. Stimuliraju i rad jetre, te izlučivanje žuči. Ekstrakt kapara pomaže oporavku gušterače i reguliranju šećera u krvi.
Jestivi dio biljke su u stvari njeni neotvoreni pupoljci koji se beru za sunčana vremena u svibnju i lipnju. Pupoljci variraju, od manjih do većih, ovisno o veličini stabljike.
Dalmatinci ih pripremaju na razne načine, ovisno o podneblju. Sirovi su nejestivi, zato se ostave dan, dva da odleže u slanoj vodi ili čistom moru. Nakon toga se kisele u octu i drže nekoliko tjedana dok postanu jestivi.
Dodaju se raznim jelima kao što su slani inćuni, tjestenina, salate itd.
MOTAR ILI PETROVAC: Biljka slanuša koja čisti krv, liječi žgaravicu i upotrebljava se u kulinarstvu
DIVLJI MAK: Korov po žitnim poljima koji ima i ljekovitih svojstava
Osim što je uporni korov po poljima pšenice, mak je poznat po svom ljekovitom djelovanju. Latinskog naziva Papaver Rhoeas, poznatog i po imenu mak turčinak. Cvjeta od svibnja do srpnja. Listovi su mu jajoliki ili eliptični, perasto razrijeđeni. Cvjetovi su na dugim dlakavim stapkama, raznih nijansi crvene boje. Plod je tobolac ili čahura ispunjen sjemenkama bubrežastog oblika. U rano proljeće kad mak počinje nicati, bere se njegova mlada stabljika zvana kukurik, što je i drugi naziv za ovu biljku. Sastavni je dio poznate Dalmatinske mišance o kojoj ćemo posebno pisati.
LJEKOVITE TVARI: sluzi, šećer, alkaloidi, organske kiseline, tanini, biljne boje (antocijan)
Ljekoviti dijelovi maka su cvjetovi, plodovi i sjemenke iz njh. Latice se beru po sunčanom vremenu, prije nego uvenu. Suše se raspoređene po papirnatoj podlozi. Pri sušenju ne smiju potamniti jer tako gube ljekovitost, zato je bitno brati ih za podneva. Stavljaju se u čajne mješavine s lipom i lavandom, zbog sličnih umirujućih svojstava.
Kombinacija maka i bijelog sljeza dobra je protiv suhog kašlja.
Čaj od maka poboljšava probavu, smiruje kašalj i upalu grla. Pomaže pri iskašljavanju sekreta, opušta bronhe, pa je dobar za astmatičare. Sjemenkama se liječi nesanica i depresija. Sastavni su dio mnogih sirupa. Sjemenke se koriste u malim količinama kao začin jelima.
Mak je u sirovom stanju otrovan, izaziva glavobolju i mučninu. Zato oprezno pri korištenju ove ljekovite biljke.
ČAJ OD MAKA
Zakuhati 2 dcl vode, u nju staviti prstohvat osušenih cvjetova ili jednu malu žlicu. Ostaviti 15 minuta i piti nezaslađeno.