Article

//www.dalmacijanews.hr/files/628a123c18d1cb67208b456d/80
Foto: Dalmacija News

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna, no znate li mnoga njena ljekovita svojstva?

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima, ublažava menstrualne bolove...
Latinski naziv: Petroselinum hortense

Drugi nazivi: petrusimul, peršun, petersilj...

Ovu začinsku biljku rijetko tko ne pozna. Koristi se kao začin, dodaje mnogim jelima u kulinarstvu, koristi za dekoraciju. No znamo li mnoga druga ljekovita svojstva ove mirisne biljke, pročitajte u ovoj kolumni.

Ovu dvogodišnju biljku iz porodice štitarki, koristili su stari Grci prije dvije tisuće godina. Kao lijek koristi se cijela biljka. Iako se češće koriste listovi koji su puni vitamina C, moramo znati da je korijen peršina još ljekovitiji.

Pošto je pun vitamina C, koristi se kao snažan lijek za imunitet. S toga bi ga bilo dobro koristiti svakodnevno kao dodatak raznim jelima. Koristi se kao svjež ili kuhan.

Korijen peršina ima vretenast oblik poput mrkve. Bogat je raznim zdravim nutrijentima. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine, masti, te vitamine C, B9, kalij, cink, magnezij, fosfor, željezo...  

Jedan korijen je pun antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Time njegovo djelovanje smanjuje svakodnevni stres. Tvari u peršinu poput apiola i misticina su izvrsno sredstvo protiv upala. Smanjujući razne upalne procese, smanjujemo i kronične bolesti, a time rak koji često nastaje usred ponavljajućih upala.

Koristimo ga u detoksikaciji organizma za izlučivanje viška tekućine, kod kamenaca na bubrezima. Ublažava menstrualne bolove, regulira neredovite mjesečnice. Smanjuje visok krvni tlak i snižava LDL kolesterol. Čak je dobar za liječenje anemije jer sadrži dosta željeza. U tu svrhu ga koristimo u obliku soka ili čaja.

Peršin smanjuje loš zadah iz usta. Stimulira apetit, poboljšava probavu, otklanja vjetrove. Pročišćava jetru, liječi vodenu bolest, reumu i giht.

Ukoliko nekom zaostaje mokraća dobro je skuhati čaj od svježih listova peršina. U 2 dl vrele vode stavimo vezicu peršina. Ostavimo poklopljeno 1. minuta. Taj divan svjetlo zeleni čaj ispijmo. Rijetko kome ne pomogne. Dobro je povremeno ga skuhati radi diuretičkih svojstava i ukanjanja viška vode iz organizma.

Upotrebljavajmo ovaj mirisni začin što češće i naše tijelo će biti zdravije. Moja preporuka je što češće ga svježeg, nasjeckanog dodavati u juhu, kao dodatak namazu na kruhu, raznim pečenim jelima, posebno ribljim. Izvrstan je u kombinaciji sa svježim češnjakom i maslinovim uljem.

Pjevačima, prosvjetnim radnicima, govornicima preporučuje se čaj od svježih lisova peršina kojem se dok je mlak doda žlica meda i limunov sok. Čaj se pije u gutljajima sat vremena prije nastupa.

hr Sun May 22 2022 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62e63c9518d1cb2b378b4574/80

Aloa Vera - čudotvorna biljka koja liječi puno toga

Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja

Iako potječe još iz vremena Mezopotamije, ova biljka s oko 500 različitih biljnih vrsta spada u najpopularnije ljekovite biljke. U Africi i Aziji raste samonikla. Kod nas se sadi u vrtove i lončanice. Ne podnosi puno vlage, stoga ju je dovoljno zalijevatti jedanput tjedno.

Koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njen ljekoviti gel, sastojak je mnogih krema i masti. Izvrstan je čistač zraka u prostorijama u kojim boravimo.

Puna je esencijalnih hranjivih sastojaka, antioksidansa, minerala, vitamina C, B, E...

Gel iz ove biljke uništava, bakterije, viruse, parazite i gljivice. Jača imunitet, detoksicira organizam, tako čisti krv. Regulira krvni tlak i smanjuje šećer u krvi.

Pomaže u probavnim tegobama, kod raznih vrsta oboljenja, kao što je osjetljiv želudac, zatvor, iritabilno crijevo, hemeroidi. Njen sok normalizira zdrave bakterije u crijevima. Ljudi koji boluju od žgaravice i viška želučane kiseline trebali bi redovito piti njen sok. Gorka tvar, aloin ima jako laksativno djelovanje. Potrebno ju je koristiti u malim količinama da ne izazove trovanje i mučninu.

Koristi se za razna kožna oštećenja, uklanja akne, ogrebotine, opekline, te razne infekcije. Njen gel koristi se protiv opekotina, naročito nakon sunčanja. Pomaže kod rasta kose, smanjuje perut. Općenito ova čudotvorna biljka liječi iznutra i izvana. Zovu je još i eliksirom mladosti.

Priprema gela

Odrezani list pažljivo oguliti, tj odstraniti vanjski dio lista. Gel prebaciti žlicom u čistu posudu. Koristi se unutar tjedan dana, drži u hladnjaku. Nakon toga nije upotrebljiv. Koristimo ga za manje ozljede, opekline od sunca i općenito za hidrataciju kože.

Sok od Aloe Vere

Gel koji se dobije iz listova dobro izmiksati u blenderu. Držati u hladnjaku tjedan dana zatvoreno. Dvije žlice gela staviti u čašu vode, promiješati i piti u jutarnjim satima.

Ukoliko ne želite sami raditi pripravke od aloe, posegnite za već gotovim proizvodima na tržištu. Ali pazite što kupujete jer se danas na policama nudi puno toga. U svakom slučaju svakom bi dobro došla jedna mjsečna kura ovom ljekovitom biljkom. Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja.

hr Sun Jul 31 2022 10:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ddcda018d1cb14208b45aa/80
Foto: DN

MRAVINAC ili ORIGANO Začin i prirodni antibiotik za razne vrste upala, smiruje živčani sustav

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran
Lat. Origanum vulgare

Drugi nazivi : vranilovka, divlji mažuran, riganj, vranilova trava....

Obiluje vlaknima, omega - 3 masnim kiselinama, antioksidansima. Osim što je izvanredan začin raznim jelima, poput umaka, pizze, tjestenine, juha ... koristimo ga i u ljekovite svrhe u obliku čaja ili ulja.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran.

U Turskoj raste najviše vrsta origana od kojih je 15 endemskih vrsta. Origano ima protuupalno, antivirusno i antioksidativno djelovanje. Na taj način olakšava bolesti želudca, crijeva, te poboljšava rad jetre. Umiruje infekcije gornjih dišnih puteva, ublažava prehladu i gripu. Koristi se za inhalaciju sinusa. Liječi upalu mjehura.

Umiruje živčani sustav i smanjuje napetost. Žene ga koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba. Vrlo je cijenjeno eterično ulje mravinca jer je bogato fenolnim spojevima. Koristi se razblaženo, dodavanjem nekoliko kapi u slanu vodu.  Koristi se kod uporne upale grla, ispiranjem  i grgljanjem nekoliko puta dnevno. Vrlo je učinkovit za glumačku i pjevačku profesiju.

Liječi i gljivice na noktima, perut u kosi. Kod pranja kose nekoliko kapi ulja dodajemo šamponu za kosu. Ulje utrljajmo kod grčeva i bolova u mišićima. Dobro je kod zadaha iz usta. U tu svrhu razrijeđeno ulje treba nakapati na četkicu za zube i protrljati desni. Loš zadah ubrzo nestaje. Kod ljudi koji se prekomjerno znoje stavljamo ga ispod pazuha ili na stopala. Ulje je dosta jako te se preporučuje dodavati maslinovom ulju radi razblaživanja.

Omjer bi trebao biti na 20 kapi maslinovog ulja 1 kap ulja origana. Obično se koriste 3- 4 kapi ulja dnevno.

Koristi se 15 dana, pa se radi pauza.

OPREZ !

Ne koristiti više od preporučene doze.  U slučaju predoziranja piti puno vode. Ulje ne smije doći u kontakt s očima i  kožom.

Da bi izbjegli sve ovo preporučuje ga se uzimati u kapsulama.

ČAJ OD ORIGANA

Jednu žlicu osušenih listova origana staviti u 2 dl prokuhane vode. Ostaviti da stoji 5 minuta. Ohlađenom čaju dodati meda po želji.
hr Mon Jul 25 2022 07:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62d3ac4018d1cbd90a8b4590/80

Bosiljak - začin mnogim jelima koji djeluje smirujuće, te poboljšava probavu

lat. Ocimum basilicum

Drugi nazivi : murtila, mesliđan, bosilje...

Ova začinska biljka potječe iz Indije. Danas je rasprostranjena širom Mediterana. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača- Labiateae. Cvijetovi su bijele boje, smješteni na gornjem dijelu biljke. Listovi su jajasti s oštrim vrhom.

Biljka je to aromatičnog  i osvježavajućeg okusa. Najviše se koristi u svježem obliku kao izvanredan začin raznim jelima. U Dalmaciji ga dodajemo poznatoj dalmatinskoj šalši, svježem siru i rajčicama, raznim umacima i juhama. Kuhanim jelima dodaje se pri kraju da ne izgubi ljekovito djelovanje. Možemo je i sušiti kao ostalo bilje i koristiti u obliku čaja. Uspješno smiruje živce, nesanicu i nervozu. Pomaže kod želućanih problema, nadimanja, zatvora i vjetrova. Potiče probavu, otvara apetit. Dobar je kod kašlja i prehlade. Čaj je dobar za bolesti mjehura i bolno mokrenje, kod bubrežnih bolesti i prehlađenog mjehura. Koristi se za liječenje afti. Kod dojilja pospješuje izlučivanje mlijeka. Teglu bosiljka držimo u stanu da nam ne dođu komarci. Pčelari bi ga trebali koristiti posađenog ispred košnica da pčele ne obole od pčelinje griže koju ova biljka liječi.

ČAJ OD BOSILJKA

Žlicu čaja prelijemo s 25 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10 minuta. Procijedimo i pijemo nekoliko puta dnevno.

hr Sun Jul 17 2022 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c126d718d1cb73d38b456d/80

Moć divizme je u njenim cvjetovima, liječi bolesti dišnog sustava, nagluhost, mokrenje u postelju kod djece...

Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca
DIVIZMA (lat.naziv - Verbascum sp.)
Drugi nazivi: žutocvijet, vučiji rep, svijećnjak, divlji duhan...

Divizma je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica. Ima izduženu stabljiku i žute cvjetove. Cvate od lipnja do kolovoza. Široko je rasprostranjena biljna vrsta.

Sadrži velik broj antioksidansa, poput saponina, glikozida, flavonoida, tanina, cinka, selena, vitamina C.

Moć divizme je u njenim cvjetovima, koji se beru za suha vremena i naglo suše da ne potamne. Listovi i korijen koji se vadi u jesen koristi se za izradu losiona, krema i masti za vanjsku upotrebu.

Mnoga istraživanja i narodna predaja pripisuju ovoj biljci razna ljekovita svojstva. Koristi se kod bolesti dišnog sustava, pospješuje iskašljavanje, djeluje protuupalno. Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca.  Mladim djevojkama regulira mjesečnicu. Dobra je u borbi protiv hemeroida. Poboljšava sluh, a koristimo je tako da nekoliko kapi svježe biljke nakapamo u uho. Djeci koja mokre u postelju nakapamo 15-20 kapi na kocku šećera i dajemo da pojedu prije odlaska na spavanje. Cvjetove možemo namočiti u rakiju i koristiti za masažu protiv reume.


ČAJ OD DIVIZME
Jednu malu žlicu cvjetova divizme preliti s 200 ml uzavrele vode. Ostaviti poklopljeno 10-ak minuta. Procijediti i piti više puta dnevno po jednu šalicu.

MACERAT OD DIVIZME
Preliti 2-3 velike žlice svježih ili osušenih cvjetova s 2 dl maslinova ulja. Držati na suncu 21 dan. Nakon toga procijediti i koristiti za upale uha i nagluhost.

hr Sun Jul 03 2022 07:20:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .