Article
Aloa Vera - čudotvorna biljka koja liječi puno toga
Iako potječe još iz vremena Mezopotamije, ova
biljka s oko 500 različitih biljnih vrsta spada u najpopularnije ljekovite
biljke. U Africi i Aziji raste samonikla. Kod nas se sadi u vrtove i lončanice.
Ne podnosi puno vlage, stoga ju je dovoljno zalijevatti jedanput tjedno.
Koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njen ljekoviti gel, sastojak je mnogih krema i masti. Izvrstan je čistač zraka u prostorijama u kojim boravimo.
Puna je esencijalnih hranjivih sastojaka, antioksidansa, minerala, vitamina C, B, E...
Gel iz ove biljke uništava, bakterije, viruse, parazite i gljivice. Jača imunitet, detoksicira organizam, tako čisti krv. Regulira krvni tlak i smanjuje šećer u krvi.
Pomaže u probavnim tegobama, kod raznih vrsta oboljenja, kao što je osjetljiv želudac, zatvor, iritabilno crijevo, hemeroidi. Njen sok normalizira zdrave bakterije u crijevima. Ljudi koji boluju od žgaravice i viška želučane kiseline trebali bi redovito piti njen sok. Gorka tvar, aloin ima jako laksativno djelovanje. Potrebno ju je koristiti u malim količinama da ne izazove trovanje i mučninu.
Koristi se za razna kožna oštećenja, uklanja akne, ogrebotine, opekline, te razne infekcije. Njen gel koristi se protiv opekotina, naročito nakon sunčanja. Pomaže kod rasta kose, smanjuje perut. Općenito ova čudotvorna biljka liječi iznutra i izvana. Zovu je još i eliksirom mladosti.
Priprema gela
Odrezani list pažljivo oguliti, tj odstraniti
vanjski dio lista. Gel prebaciti žlicom u čistu posudu. Koristi se unutar
tjedan dana, drži u hladnjaku. Nakon toga nije upotrebljiv. Koristimo ga za
manje ozljede, opekline od sunca i općenito za hidrataciju kože.
Sok od Aloe Vere
Gel koji se dobije iz listova dobro izmiksati u blenderu. Držati u hladnjaku tjedan dana zatvoreno. Dvije žlice gela staviti u čašu vode, promiješati i piti u jutarnjim satima.
Ukoliko ne želite sami raditi pripravke od aloe, posegnite za već gotovim proizvodima na tržištu. Ali pazite što kupujete jer se danas na policama nudi puno toga. U svakom slučaju svakom bi dobro došla jedna mjsečna kura ovom ljekovitom biljkom. Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja.
MRAVINAC ili ORIGANO Začin i prirodni antibiotik za razne vrste upala, smiruje živčani sustav
Drugi nazivi : vranilovka, divlji mažuran, riganj, vranilova trava....
Obiluje vlaknima, omega - 3 masnim kiselinama, antioksidansima. Osim što je izvanredan začin raznim jelima, poput umaka, pizze, tjestenine, juha ... koristimo ga i u ljekovite svrhe u obliku čaja ili ulja.
Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran.
U Turskoj raste najviše vrsta origana od kojih je 15 endemskih vrsta. Origano ima protuupalno, antivirusno i antioksidativno djelovanje. Na taj način olakšava bolesti želudca, crijeva, te poboljšava rad jetre. Umiruje infekcije gornjih dišnih puteva, ublažava prehladu i gripu. Koristi se za inhalaciju sinusa. Liječi upalu mjehura.
Umiruje živčani sustav i smanjuje napetost. Žene ga koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba. Vrlo je cijenjeno eterično ulje mravinca jer je bogato fenolnim spojevima. Koristi se razblaženo, dodavanjem nekoliko kapi u slanu vodu. Koristi se kod uporne upale grla, ispiranjem i grgljanjem nekoliko puta dnevno. Vrlo je učinkovit za glumačku i pjevačku profesiju.
Liječi i gljivice na noktima, perut u kosi. Kod pranja kose nekoliko kapi ulja dodajemo šamponu za kosu. Ulje utrljajmo kod grčeva i bolova u mišićima. Dobro je kod zadaha iz usta. U tu svrhu razrijeđeno ulje treba nakapati na četkicu za zube i protrljati desni. Loš zadah ubrzo nestaje. Kod ljudi koji se prekomjerno znoje stavljamo ga ispod pazuha ili na stopala. Ulje je dosta jako te se preporučuje dodavati maslinovom ulju radi razblaživanja.
Omjer bi trebao biti na 20 kapi maslinovog ulja 1 kap ulja origana. Obično se koriste 3- 4 kapi ulja dnevno.
Koristi se 15 dana, pa se radi pauza.
OPREZ !
Ne koristiti više od preporučene doze. U slučaju predoziranja piti puno vode. Ulje ne smije doći u kontakt s očima i kožom.
Da bi izbjegli sve ovo preporučuje ga se uzimati u kapsulama.
ČAJ OD ORIGANA
Bosiljak - začin mnogim jelima koji djeluje smirujuće, te poboljšava probavu
Drugi nazivi : murtila, mesliđan, bosilje...
Ova začinska biljka potječe iz Indije. Danas je rasprostranjena širom Mediterana. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača- Labiateae. Cvijetovi su bijele boje, smješteni na gornjem dijelu biljke. Listovi su jajasti s oštrim vrhom.
Biljka je to aromatičnog i osvježavajućeg okusa. Najviše se koristi u svježem obliku kao izvanredan začin raznim jelima. U Dalmaciji ga dodajemo poznatoj dalmatinskoj šalši, svježem siru i rajčicama, raznim umacima i juhama. Kuhanim jelima dodaje se pri kraju da ne izgubi ljekovito djelovanje. Možemo je i sušiti kao ostalo bilje i koristiti u obliku čaja. Uspješno smiruje živce, nesanicu i nervozu. Pomaže kod želućanih problema, nadimanja, zatvora i vjetrova. Potiče probavu, otvara apetit. Dobar je kod kašlja i prehlade. Čaj je dobar za bolesti mjehura i bolno mokrenje, kod bubrežnih bolesti i prehlađenog mjehura. Koristi se za liječenje afti. Kod dojilja pospješuje izlučivanje mlijeka. Teglu bosiljka držimo u stanu da nam ne dođu komarci. Pčelari bi ga trebali koristiti posađenog ispred košnica da pčele ne obole od pčelinje griže koju ova biljka liječi.
ČAJ OD BOSILJKA
Žlicu čaja prelijemo s 25 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10 minuta. Procijedimo i pijemo nekoliko puta dnevno.
Moć divizme je u njenim cvjetovima, liječi bolesti dišnog sustava, nagluhost, mokrenje u postelju kod djece...
Drugi nazivi: žutocvijet, vučiji rep, svijećnjak, divlji duhan...