PLAMEN DOMOLJUBLJA I VJERE

Plamen Vukovarskog svjetla u petak u Splitu, branitelj Plavšić: “Djeca i mladi gotovo da ništa ne znaju o Domovinskom ratu!”

Prigodan program u Splitu u petak poslijepodne bit će organiziran za osnovnoškolce i srednjoškolce, studente i građane Splita povodom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Tako će u velikoj dvorani Gripe od 16:30 sati biti održan glazbeno scenski spektakl, a u organizaciji

Udruge branitelja „Hrvatski Pleter“, Koordinacija udruga borbenih postrojbi grada Splita i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije, Udruge Benedikt, Katoličkih skauta Split, Udruge „Djeca odana“ i Ogranka Matice hrvatske u Splitu. U navedenom spektaklu branitelj Vukovara Damir Plavšić donijet će plamen Vukovarskog svjetla“ preuzetog u Vukovaru na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Slijedi blagoslov nazočnih i plamena, a potom će župan Boban, gradonačelnik Puljak te predsjednici braniteljskih i stradalničkih udruga, podijeliti plamen gledateljima.

Ceremoniju blagoslova i dijeljenja plamena „Vukovarskog svjetla“ obaviti će Nadbiskup u miru  Marin Barišić. Gledatelji će potom pogledati filmove „Bitka za Vukovar“ i „Vukovar danas“, a po završetku će branitelj Vukovara Damir Plavšić održati kratko predavanje o vukovarskoj bitki. Po završetku glazbeno scenskog spektakla učenici osnovnih i srednjih škola odlaze u Vukovarsku ulicu duž koje će prvi puta paliti lampione sa plamenom „Vukovarskog svjetla“ donesenim iz grada Vukovara.

– Djeca i mladi gotovo da ništa ne znaju o bitci za Vukovar i Domovinskom ratu. Problem je u sustavu, učenici uče u osnovnoj školi o Domovinskom ratu na kraju osmog razreda, u lipnju, kad su više-manje ocjene zaključene i kad razmišljaju o upisu u srednju školu. U udžbeniku iz povijesti ima doslovno osam stranica sveukupno o Domovinskom ratu, sa fotografijama. Dok u srednjoj školi, učenici uče u šestom mjesecu Domovinski rat, ali zbog mature u petom mjesecu završava škola. Dakle, doslovno ne dotiču tu temu. U Zagrebu sam imao predavanje prošlog tjedna i često me okruže učenici pa ih pitam nekoliko pitanja, među ostalim i zna li netko možda nabrojati samo dva heroja Domovinskog rata. Tek onda vidim koliko je problem ozbiljan jer djeca nemaju pojma. E to je bio razlog zašto sam režirao ovaj glazbeno-scenski spektakl, da bi ponajviše djeca i mladi od mene kao čovjeka koji je sudjelovao u bitci za Vukovar, zapravo upoznaju što se to događalo u našem gradu heroju – kazao je Damir Plavšić koji se borio na Sajmištu i Borovom Naselju u bitci za Vukovar, kasnije zarobljen i odveden u tri srpska logora.

Uputili su pisma ravnateljima osnovnih i srednjih škola, kazali su, ali od srca žele da ponajviše mladi dođu jer baš ta mladost mora nositi Hrvatsku. Ako mlado hrvatsko srce jednog mladića ili cure preko ovog glazbeno-scenskog spektakla dotakne plamen domoljublja i katoličke vjere, uspjeli su, podvukao je Plavšić.

POSLJEDNJE DODANO: