Petar Botteri: Ponosan sam što promoviram Hrvatsku (FOTO)

 ajveći i najkonkurentniji internetski foto natječaj na svijetu Pixoto, umjetničkog fotografa Petra Booterija iz Starog Grada na Hvaru rangirao je na prvo mjesto u svijetu za 2013. godinu u dvije kategorije, “Grad ,ulica,park” i “Turističke destinacije”.

Prosjek ocjena njegovih deset najbolje plasiranih fotografija je bio najbolji  od svih fotografa u te dvije kategorije.  Time je Petar Botteri obranio  titulu prvog mjesta iz 2012 godine u prestižnoj kategoriji “Grad,ulica,park”. Prošle, 2013. godine u kategoriji  “Grad, ulica, park” gdje je osvojio prvo mjesto natjecalo se 13.581 profesionalnih i hobi fotografa iz cijeloga svijeta. U kategoriji “Turističke destinacije” u kojoj je također osvojio prvo mjesto, natjecalo se je 4.521 fotografa  iz cijeloga svijeta.
– Koliko je konkurencija bila jaka za prvih 20 mjesta koji dobijaju nagradu, u kategoriji “Grad ulica, park” govori podatak da izuzetan američki certificirani profesionalni fotograf i filmski redatelj Phil  Koch  iz Wisconsina  2012. godine nije uspio ući medu 20 najboljih u kategoriji, gdje sam ja bio prvi, ali je zato osvojio  te godine peto mjesto, a 2013. godine drugo mjesto u najprestižnijoj kategoriji Landscapes. Mnogo izvanrednih fotografa nisu uspjeli  ući u Top 20 fotografa u kategoriji “Grad, ulica, park” za 2013. godinu,kao što su francuski umjetnički fotograf Sebastien Gaborit, škotskiDon Alexander Lumsden, norveški John Avistland, ukrajinski  street fotograf Oleg Milyutin i drugi – kaže nam Petar Botteri.Dodaje kako se na Pixotu natječe i bezbroj fotografa iz Azijskih zemalja,tako da je drugo mjesto u kategoriji “Grad, ulica, park”, zauzeo LB Chong Jacobs iz Singapura,član mnogih svjetskih portala za fotografiju.- I konkurencija u kategoriji “Turističke destinacije” gdje sam ja osvojio prvo mjesto za 2013 godinu,za prvih  dvadeset   mjesta   bila je vrlo jaka. Drugo mjesto je zauzeo odlični fotograf  Irwan Yosi iz Indonezije.

Tek trinaesto mjesto je zauzeo  višestruko nagrađivani profesionalni američki fotograf Craig Bill iz Texasa – kaže nam Petar Botteri.

Dosad je na Pixotu osvojio 193 prvih mjesta,što dnevnih,tjednih i mjesečnih.Tako veliki broj prvih mjesta na Pixotu ima samo nekoliko svjetskih fotografa. No, ono na što je Petar Botteri posebno ponosan je što svojih stalnim uspjesima promiče svoje rodno mjesto, ali i cijelu Hrvatsku.

– Posebno su mi dragi mnogi pozitivni komentari na te fotografije.To je ogromna besplatna promocija za  moj Stari Grad, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku. Pixoto  u mjesec dana posjeti više od milijun posjetitelja iz cijeloga svijeta. Američki web portal za promociju najčudesnijih mjesta na svijetu “Your amazing places”,  prije nešto više od mjesec dana na svojoj naslovnici i u jednoj svojoj galeriji objavio 12 mojih fotografija, istaknuvši kako su otok Hvar i svi hrvatski otoci izuzetno lijepi.

Najponosniji sam na činjenicu da su moju fotografiju plime u Starome Gradu uz zalazak sunca do sada pogledali ljudi diljem svijeta.

Bila je objavljena i od desetak najvećih Facebook stranica za fotografiju,što je uvelike pridonjelo tako velikom broju gledanja.I to je velika besplatna promocija cijele Hrvatske na što sam najviše ponosan – za kraj će Petar Botteri.

POSLJEDNJE DODANO: