Parlament Krima usvojio deklaraciju o neovisnosti

Regionalni parlament na ukrajinskom poluotoku Krimu usvojio je u utorak deklaraciju o neovisnosti te republike, što je bilo potrebno za održavanje referenduma u nedjelju o pripojenju Rusiji, javljaju ukrajinski mediji.

Deklaracija o neovisnosti Krima i grada Sevastopolja usvojena je sa 78 od 100 glasova zastupnika, navodi se u priopćenju parlamenta kojega vlasti u Kijevu smatraju ilegalnim.

Predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da se usvajanjem deklaracije mijenja i naziv Krima koji više nije autonomna republika, nego samo republika.

Također je kazao da je deklaracija o neovisnosti “neophodan proceduralni dokument kako bi cijeli postupak ulaska u sastav Rusije bio priznat legitimnim”.

Vlasti u Kijevu i međunarodna zajednica osudili su najavu održavanju referenduma izjaviši da će on biti nelegitiman.

U deklaraciji se navodi da su parlament Krima i gradsko vijeće Sevastopolja donijeli takvu odluku u skladu s “poveljom UN-a i niza drugih međunarodnih dokumenata kojima se daje pravo narodima na samoodređenje, a također uzevši u obzir potvrdu Međunarodnog suda pravde od 22. srpnja 2010. u vezi s Kosovom da jednostrano proglašenje neovisnosti dijela države ne krši norme međunarodnog prava”.

POSLJEDNJE DODANO: