Prvi ovoljetni toplinski val pogodio Dalmaciju: Split se “pržio” na 36, Metković na 37 stupnjeva

Počeo je prvi ovoljetni toplinski val. Ljeto je kalendarski počelo u ponedjeljak navečer, no Dalmacija je tek danas iskusila prve prave ljetne temperature zarka od 35 i više Celzijevih stupnjeva. 

Vrućem danu prethodila je vlro topla noć. To su najviše osjetili Splićani jer se tijekom noći i jutra temperatura uopće nije spuštala ispot visokih 28 stupnjeva!

Razlog ovako vrućem vremenu, koje je mnoge neugodno iznenadilo, leži u dolasku izrazito tople zračne mase podrijetlom sa sjevera Afrike. Vrućine nisu pogodile samo Hrvatsku već velik dio Italije, jugoistočne i istočne Europe.

Rijetke su lokacije u Hrvatskoj u kojima danas nije zabilježen vruć dan, odnosno temperatura zraka od 30,0°C ili više. Temperaure su dodatno porasle u odnosu na jučerašnje vrijednosti, pa su dijelvi Dalmacije u četvrtak zabilježili vrlo vruć dan, a to je onaj u kojemu je najviša dnevna temperatura zraka 35 i više Celzijevih stupnjeva. 

Split se našao na listi gradova u kojima je današnja temperatura dosegla ili prešla vrlo vrućih 35°C. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a na Marjanu u 14 sati je izmjereno 36,1°C. Valja napomenuti da se radi o temperaturi izmjerenoj u meteorološkom zaklonu 2 metra iznad travnate površine. Temperatura zraka u “betoniziranom” gradu je sigurno bila nešto i viša. Najviša dnevna temperatura u Splitu znat će se tek večeras, pa je moguće da će biti i viša od vrijednosti izmjerene u 14 sati. Inače, najviša lipanjska temperatura zraka u Splitu iznosila je 38,1°C i izmjerena je 14. lipnja 2003. godine. S obzirom da bi sljedećih dana  moglo biti i malo toplije, ostaje vijdeti hoće li biti ugrožen lipanjski rekord.

Još toplije nego u Splitu bilo je danas u dijelovima Dalmatinske zagore i doline Neretve. U Metkoviću je u 14 sati izmjereno čak 37°C.

Vruće i vrlo vruće u Dalmaciji će se zadržati sve do kraja tjedna, a oborina u većini krajeva neće biti. Vrućine će se nastaviti i tijekom ponedjeljka, a tek u utorak možemo očekivati manji pad temperature zraka. 

POSLJEDNJE DODANO: