Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6399f94d5d7965544b8b45dc/80
Foto: Arhiva DN

Sprema se veliki udar na iznajmljivače: Jesu li u pitanju novi porezi?

U praksi lokalne jedinice u atraktivnim turističkim područjima na Jadranu naplaćuju maksimalni porez

U medijskim napisima spominje se uvođenje poreza na kuće za odmor za iznajmljivače te o obvezi plaćanja PDV-a na usluge turističkih agencija i posrednika poput Booking.coma. Je li su zaista u pitanju novi nameti ili je riječ o nerazumijevanju poreznog sustava?

Porez na kuće za odmor uveden je s namjerom oporezivanja nekretnina koje se ne koriste za stanovanje. Plaćaju ga vlasnici nekretnina koje se povremeno koriste i to samo u jedinicama lokalne uprave koje su donijele odluku o uvođenju ovog poreza.

Zakonom je utvrđen raspon oporezivanja u iznosu od 0,66 do 1,99 eura po četvornom metru korisne površine. To znači da za prosječnu vikendicu ili apartman od 70 kvadrata vlasnik plaća minimalno 46,2 eura, a maksimalno 140 eura poreza godišnje, piše Tportal.

Navedeni porezni raspon utvrđen je početkom devedesetih godina i od tada se nije mijenjao. Aktualnim zakonskim izmjenama predlaže se povećanje gornje granice raspona na pet eura po kvadratu. Time se lokalnim jedinicama otvara mogućnost da povećanjem tog poreza smanje ovisnost o transferima iz središnje države.

U praksi lokalne jedinice u atraktivnim turističkim područjima na Jadranu naplaćuju maksimalni porez dok je u unutrašnjosti Hrvatske on u pravilu niži.

Porez na kuće za odmor za iznajmljivače nije novi namet

Obveznici poreza na kuće za odmor su i iznajmljivači, oni koji svoje nekretnine iznajmljuju na bazi dnevnog najma. Ovaj porez za njih nije nikakva novost, pri čemu treba naglasiti da obveza plaćanja ovog nameta, kao i njegova visina, ovisi o odluci lokalnih vlasti.

Prema tumačenju Porezne uprave, porez na kuće za odmor i porez na dohodak koji plaćaju iznajmljivači utvrđuju se neovisno jedan o drugom. Porez na kuće za odmor utvrđuje se po osnovi vlasništva i načina korištenja određene nekretnine, a porez na dohodak utvrđuje se po osnovi obavljanja djelatnosti prema ostvarenim prihodima ili po drugom kriteriju.

-Ako se djelatnost iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima pruža samo u dijelu kalendarske godine, razvidno je da se takva nekretnina koristi povremeno ili sezonski te bez obzira na obavljanje djelatnosti u predmetnoj nekretnini ista podliježe obvezi plaćanja poreza na kuće za odmor, stoji u tumačenju Porezne uprave.

Dakle porez na kuće za odmor za iznajmljivače nije novi namet. Novost je povećanje raspona oporezivanja, a hoće li u konkretnom slučaju doći do uvođenja ili povećanja postojeće porezne obveze, ovisi o odluci čelnika lokalne uprave, piše Tportal.

PDV na uslugu posredništva

Pojedini iznajmljivači ovih dana primili su dopis iz Porezne uprave, kojim se od njih traži da dostave izvješće o plaćenom PDV-u na usluge posrednika (putničke agencije, platforme za oglašavanje i sl.).

Ni plaćanje PDV-a na proviziju stranih posrednika nije nikakva novost. Ova obveza postoji od 2013. godine, kada je Hrvatska postala članicom Europske unije.

Obračun i plaćanje PDV-a na proviziju stranih agencija i posrednika obveza je svakog iznajmljivača paušalista. Ako iznajmljivač surađuje s posrednicima iz EU-a, dužan je zatražiti PDV identifikacijski broj i platiti hrvatski porez. Ako posluje isključivo s poreznim obveznicima iz trećih zemalja (izvan EU-a), tada nije obvezan zatražiti PDV identifikacijski broj, ali na obavljenu uslugu mora obračunati i platiti hrvatski PDV.

Pritom treba naglasiti da dodjela PDV identifikacijskog broja nije isto što i upis u registar obveznika PDV-a te se samom dodjelom PDV identifikacijskog broja iznajmljivač ne upisuje u registar obveznika PDV-a s obzirom na to da privatni iznajmljivači paušalci nisu obvezni zaračunavati ni naplaćivati PDV na svoje usluge.

Dakle u ovom slučaju riječ je samo o kontroli provođenja propisa i ispunjavanju obveza. Porezna uprava ističe da su usporedbom razmijenjenih podataka s pojedinim platformama uočene nelogičnosti u prijavi podataka kod pojedinih iznajmljivača.

hr Mon Sep 18 2023 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58e1fe58b473982b118b4569/80
Foto: Dalmacija News

Užas na odmorištu autoceste A1: Vozač autobusa krenuo natočiti gorivo, na mjestu ubio djevojku (17)

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja

Jučer se na odmorištu Sokolac (prije se zvalo Brinje), na autocesti A-1 u smjeru Splita, dogodila prometna nesreća u kojoj je na mjestu smrtno stradala 17-godišnja djevojka, piše Jutarnji list.

Ličko-senjska policija je izvijestila da je do nesreće došlo u 18.59 sati u nedjelju.

44-godišnji vozač upravljao je autobusom zadarske registracijske oznake i prilikom pomicanja autobusa na poziciju za točenje goriva započeo je voziti unaprijed, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Pritom je udario u 17-godišnjakinju koja je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja smrtno stradala, javlja Ličko-senjska policija. Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja.

Lokalni mediji su objavili da se radi o djevojci s benkovačkog područja koja je bila u pratnji mladih nogometašica nogometnog kluba "Vrčevo" iz Glavice u zadarskom zaleđu, koje su bile na gostovanju u Pregradi u Hrvatskom zagorju.


hr Mon Oct 02 2023 12:19:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a9732cc6747241f8b45ae/80

Prilika za poslodavce i maturante koju ne smijete propustiti!

Ovog utorka i srijede u splitskom hotelu Amfora od 10 do 14 sati
Turističko - ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, ovog utorka i srijede, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Split i UNIST, organizira susret učenika s poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja.

Tijekom trodnevne manifestacije, koja je započela 27. rujna Danom otvorenih vrata, učenicima će biti pružena jedinstvena prilika da razluče žele li nastaviti školovanje ili se, po završetku srednje škole, uključiti u tržište rada. 

- U sinergiji s ugostiteljima, predstavnicima splitskog Sveučilišta i ostalim partnerima želimo unaprijediti kompetencije učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja naših škola. Svjesni smo kako je cilj održivog i konkurentnog turističkog proizvoda dostižan samo sa stručnim i obrazovanim kadrom i upravo zato želimo povezati sve aktere turističkog i ugostiteljskog sektora kako bi poslodavcima olakšali pronalazak radnika, a učenicima pronašli kvalitetne mentore i olakšali odluku o nastavku njihovog školovanja ili karijere - poručio je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Poslodavci će imati priliku upoznati se s programom stipendiranja učenika, iniciranim od strane Ministarstva turizma i sporta RH, u sklopu kojeg među učenicima mogu pronaći buduće zaposlenike i uklopiti ih, bez ograničavajućih obveza, u svoj radni kolektiv. Jednako tako, u skladu s jednim od glavnih ciljeva projekta RCK, poslodavci će biti upoznati i s novim programima usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja odraslih, odobrenih od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Tako će se sutra, u utorak 3. listopada, od 10 sati, u splitskom hotelu Hotelu Amphora održati Dan karijera na temu „Strategija razvoja hrvatskog turizma” gdje će se uz okrugli stol raspravljati o novim trendovima u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U srijedu, 4. listopada, na istom će mjestu i u isto vrijeme će biti održana panel diskusija u sklopu Dana obrazovanja, tijekom koje će predstavnici visokih učilišta prezentirati svoje programe  učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

- Cilj je izgraditi održivu budućnost turizma ne samo na lokalnoj, nego i na državnoj razini. Iznimno mi je zadovoljstvo što su naša nastojanja podržali predstavnici Ministarstva turizma RH, Splitsko- dalmatinske županije, Grada Splita, Turističkih zajednica grada Splita i  Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Split te brojni poslodavci koji su prepoznali priliku za uspješnu suradnju u budućnosti - rekla je Andrea Bilandžić iz Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split.     

Podsjetimo, trodnevna manifestacija se održava u sklopu drugog Mjeseca gastronomije, a učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su prošlog tjedna, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentorstvo poznatih chefova, povodom Svjetskog dan turizma, Rivu obojali u zeleno te počastili Splićane koktelima i mediteranskim specijalitetima.

Dakle, u utorak, poslodavce koji se još nisu uključili u program stipendiranja i učenike strukovnih zanimanja čeka izvanredna prilika za povezivanje na obostrano zadovoljstvo, a u srijedu će maturanti dobiti sve informacije potrebne kako bi donijeli odluku na životnom raskrižju – nastavak školovanja ili početak rada.
hr Mon Oct 02 2023 12:14:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a8616cc6747241f8b459f/80

Potres jačine 4,6 po Richteru zatresao Hercegovinu, osjetio se i u Imotskom

Epicentar je bio kod Gruda

Oko 10:30 sati potres je zatresao dio Bosne i Hercegovine. Prema EMSC-u radilo se o potresu jačine 4.6 po Richteru s epicentrom kod Gruda, 40-ak kilometara od Mostara.

Za sada nema informacija o ozlijeđenim osobama ili materijalnoj šteti.

Čitatelji Dalmacijanewsa javljaju da se osjetio i u Imotskom.
hr Mon Oct 02 2023 10:58:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a6c91cc6747831d8b45e9/80
Foto: SIRPA-AIR

Ministarstvo obrane: Ovo je prvi hrvatski Rafale - povijesni broj 170!

Prema stručnim projekcijama korištenja u HRZ-u, nabava ovih NATO kompatibilnih aviona dostatna je za idućih 30 i više godina
U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan danas će se održati povijesna, svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske.

Naime, uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje.Podsjetimo, današnjoj svečanoj ceremoniji nazočit će ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.

hr Mon Oct 02 2023 09:12:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .