Već svi znamo da je naša tradicionalna uskršnja poslastica uskršnja pinca ili sirnica. Ova uskrsna pogača koja okusom podsjeća na slatki kruh, za vrijeme Uskrsa miriše po kućama diljem cijele Hrvatske. S obzirom da smo već nekoliko puta objavljivali bakine recepte za najbolje pince, ovaj put ćemo se fokusirati na jedan drugi zamamni kolač. Za sve one koji se ovog Uskrsa odluče za nešto drugačije, donosimo prvoklasan recept za pitu od jabuka.
Sastojci
Za nadjev
- 1kg jabuka
- 140 g šećera
- ½ žličice cimeta
- 3 žlice brašna
Za korice
- 225 g maslaca, sobne temperature
- 50 g šećera
- 2 jaja
- 350 g glatkog brašna, po mogućnosti organskog
- Blago tučeno vrhnje za posluživanje
Sve potrebne sastojke pronađite u trgovini ili online putem u Eurospin katalogu.
KORAK 1
Stavite sloj papirnatih ručnika na veliki lim za pečenje. Jabuke narežite na četvrtine, izvadite im sredinu, ogulite i narežite na ploške debljine oko 5 mm te ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje. Stavite papirnate ručnike na vrh i ostavite sa strane dok napravite i ohladite tijesto.
KORAK 2
Za tijesto, istucite maslac i šećer u velikoj zdjeli dok se dobro ne izmiješaju. Razbijte cijelo jaje i još jedan žumanjak (bjelanjak sačuvajte za kasnije glaziranje). Tucite nešto manje od 1 minute – izgledat će pomalo kao kajgana. Sada dodajte brašno drvenom žlicom, trećinu po trećinu, dok se ne počne zgrudvati, a zatim ga dobro ujednačite rukama. Lagano oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ohladite 45 minuta. Sada za nadjev pomiješajte 140g šećera, cimet i brašno u zdjelu koja je dovoljno velika da kasnije u nju dodate jabuke.
KORAK 3
Nakon što se tijesto ohladilo zagrijte pećnicu na 190°C s uključenim ventilatorom. Vilicom lagano umutite bjelanjak. Odrežite trećinu tijesta i držite ga zamotanog dok razvaljate ostatak i njime obložite kalup za pite – promjera 20-22 cm i dubok 4 cm – puštajući da lagano prijeđe preko ruba. Preostalu trećinu razvaljajte u krug promjera oko 28 cm. Osušite jabuke kuhinjskim papirom i stavite ih u zdjelu s mješavinom cimeta i šećera. Brzo izmijesite rukama i odmah nasipajte visoko u lim obložen tijestom.
KORAK 4
Premažite s malo vode rub tijesta i položite gornji dio tijesta preko jabuka pritiskajući rubove da se zatvore. Oštrim nožem odrežite rub i napravite 5 malih zareza na vrhu gornjeg dijela kako bi para izašla (pitu možete i zamrznuti u ovoj fazi.) Sve premažite bjelanjkom i pospite šećerom. Pecite 40-45 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju, zatim izvadite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Pospite još šećerom i poslužite još tople iz pećnice uz blago tučeno slatko vrhnje.
Ovo ukusno i jednostavno jelo će vama i vašim ukućanima odlično sjesti kao desert nakon obilate trpeze, bilo da se posluži i pored pince na stolu, ili je i potpuno zamijeni. Otprilike vrijeme potrebno za pripremu je oko 2 sata i 30 minuta, a porcija je dovoljna za 8 osoba. Želimo vam dobar tek te radosne i ukusne blagdane!