TEHNOLOŠKA AVANTURA

Osnovna škola Sućidar domaćin Tehnifestu 2023: Budući inženjeri na djelu

Festival tehničke kulture „Tehnifest 2023.“, održan 15. i 16. prosinca, privukao je veliku pažnju u Splitu. U suradnji s lokalnim udrugama i zajednicama tehničke kulture, kao i uz domaćinstvo Osnovne škole Sućidar, Zajednica tehničke kulture grada Splita uspješno je organizirala i provela ovaj događaj. Festival je okupio impresivnih 280 učenika, koji su imali priliku sudjelovati u 17 različitih radionica tehničkih aktivnosti.

Program je bio šarolik i edukativan. Radionice su uključivale modelarstvo i elektrotehniku, gdje su učenici izrađivali svjetiljke u obliku sova koristeći šperploču i elektroničke komponente. Voditelj ovih radionica bio je Zvonimir Lapov-Padovan, poznat po svojem radu u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

Posebno su se istakle radionice modeliranja s 3D olovkama pod vodstvom Lucije Andree Skočić, gdje su učenici na temelju 2D predložaka stvarali impresivne 3D modele. S druge strane, radionice robotike pod vodstvom Joze Pivca, predsjednika Udruge za robotiku „Inovatic“, i predavača Josipa Stepinca i Ivana Stepinca, omogućile su učenicima da izgrade i programiraju robotska vozila.

Zanimljiva je bila i radionica raketnog modelarstva koju je vodio Martin Olujić, gdje su učenici učili o raketnoj tehnici i izradili vlastite rakete. Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik, održao je radionice usmjerene na elektrotehniku i elektroniku, gdje su polaznici gradili razne motorizirane modele i upoznali se s Arduino tehnologijom.

Miroslav Dujmović (KMT Elektrotehničar iz ETŠ Splita) proveo je učenike kroz osnove elektrotehnike, dok je Zoran Knez iz Zvjezdanog sela Mosor učenicima približio astronomiju kroz predavanje o Sunčevom sustavu i teleskopsko promatranje planeta.

Festival „Tehnifest 2023.“ ostvario je svoj cilj popularizacije tehničkih aktivnosti i kulture među mladima, potičući ih na uključivanje u tehničke aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena i dodatno obrazovanje. Ova manifestacija nije samo okupila veliki broj učenika, već je i stvorila nove suradnje s nastavnicima i školom Sućidar, čime je doprinijela lokalnoj zajednici.

POSLJEDNJE DODANO: