Hrvatska u grupi zemalja s najnižim minimalcem u EU

Eurostat je zemlje Europske unije rangirao prema razini minimalne plaće, a ljestvica je pokazala kako se u prvoj grupi zemalja s minimalnom plaćom ispod 500 eura nalazi i Hrvatska, piše Srednja.hr

Znate da oni koji u Hrvatskoj zarađuju minimalac od te plaće ne mogu baš previše učiniti. Sada je i Eurostat koji je rangirao zemlje prema iznosima minimalnih plaća pokazao kako Hrvatska spada u grupu zemalja s najnižim minimalnim iznosom plaće.

U Europskoj uniji minimalne su plaće u siječnju dosta varirale, od tek 174 eura u Bugarskoj do 1921 eura, koliko minimalno zarađuju u Luksemburgu. Podaci Europskog zavoda za statistiku u veljači su otkrili koliko minimalno zarađuju zaposleni u raznim zemljama EU.

Prvu grupu čine zemlje s minimalnom plaćom ispod 500 eura, a u kojoj se nalaze Bugarska, Rumunjska, Latvija, Litva, Češka, Estonija, Mađarska, Slovačka, Poljska i Hrvatska.
Minimalac od 500 do tisuću eura dobiva se u drugoj grupi u kojoj se nalaze Portugal, Grčka, Malta, Španjolska i Slovenija, dok treću grupu s minimalnim plaćama iznad tisuću eura čine Velika Britanija, Francuska, Irska, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

U obračun nisu uključene Danska, Njemačka, Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska, ali zbog toga što te zemlje nemaju nacionalne propise o minimalnoj plaći, odnosno one variraju ovisno o sektoru ili profesiji.

Također, Eurostat je objavio i novu statistiku po kojoj je Hrvatska s prosječnih 8,8 eura troškova rada po satu u 2013. godini bila osjetno ispod prosjeka EU gdje su oni iznosili 23,7 eura po satu.
Razlike među pojedinim zemljama dosta su velike i kreću se od 3,7 eura u Bugarskoj do 40,1 eura u Švedskoj, objavio je Eurostat čije je izvješće obuhvatilo poduzeća s više od deset zaposlenih.

POSLJEDNJE DODANO: