Article

//www.dalmacijanews.hr/files/641460345d7965ff628b4568/80

Debi sopranistice Nele Šarić u naslovnoj ulozi te maestra Vetona Marevcija kao dirigenta u La traviati

Na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom u utorak 21. ožujka vraća se La traviata, belkantističko remek-djelo Giuseppea Verdija, najpopularniji i najizvođeniji operni naslov

Na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom u utorak 21. ožujka vraća se La traviata, belkantističko remek-djelo Giuseppea Verdija, najpopularniji i najizvođeniji operni naslov. U predstavi koja je, u režiji Roberta Boškovića, premijerno izvedena u studenom prošle godine kao dirigent debitira maestro Veton Marevci te sopranistica Nela Šarić u naslovnoj ulozi pariške kurtizane Violette Valery.

Ostali protagonisti su tenor Max Jota u ulozi Alfreda, Marko Lasić kao Giorgio Germont, te Dora Jana Klarić (također debitantica), Vlatko Belas, Felipe Čudina, Lovre Gujinović, Matija Škiljo, kao i još jedna debitantica Rahela Ujević, ostali solisti te Orkestar, Zbor i Balet HNK Split.

Na osnovu drame Dama s kamelijama Alexandrea Dumasa sina, Verdi i njegov libretist Francesco Maria Piave napravili su svevremensku, dirljivu glazbeno-scensku priču o žrtvi i iskupljenju, hipokriziji konvencionalnog buržoaskog morala, no prije svega o ljubavi. Nakon neuspjeha praizvedbe 1854. La traviata je sljedećim produkcijama osvojila srca ljubitelja operne umjetnosti da bi postala najomiljeniji operni naslov što je ostala do današnjih dana. U središtu radnje je pariška kurtizana Violetta Valéry i njena ljubav s Alfredom Germontom koje se ona, na molbu njegova oca, odriče kako bi sačuvala obiteljski ugled Germontovih. Traviata je, uz Rigoletta i Trubadura, općenito smatrana „najzrelijom žetvom talijanske romantične melodrame“ s tim da je ova opera najelegantnija i najprofinjenija među spomenute tri.

Maestro Veton Marevci, stalni dirigent Zbora Opere HNK Split, ovom izvedbom debitira kao dirigent ovog velikog opernog naslova. Rođen u Karlovcu 1992. Veton Marevci diplomirao je orkestralno dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Uroša Lajovica i Mladena Tarbuka. Od 2020. je dirigent zbora HNK Split, dirigirao je splitsku praizvedbu Cherubinijeva Rekvijema u c-molu i Verdijevom operom Krabuljni ples. Suradnju s Zagrebačkom filharmonijom započeo je 2015. kao asistent dirigenta, a od 2018. ravnao je izvedbama Orffove kantate Carmina Burana i Mozartove Čarobne frule. Ravnao je i drugim orkestrima u regiji, uključujući Simfonijski orkestar HRT-a i Slovensku filharmoniju. Godinama je bio umjetnički voditelj Karlovačkog komornog orkestra i asistent dirigenta u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić.  Uz Ivana Repušića, jedini je dirigent koji je dobio nagradu Mladi glazbenik godine, koju mu je za 2018. dodijelila Zagrebačka filharmonija.

Sopranistica Nela Šarić rođena je u Zadru, a obrazovanje je započela na Muzičkoj školi Blagoja Berse u Zadru da bi ga nastavila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je magistrirala u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić. Tijekom svojeg školovanja, glas je usavršavala na Velškoj međunarodnoj akademiji za glas kod renomiranog verdijanskog tenora Dennisa O'Neilla i talijanske sopranistice Nuccie Focile.

 

Karijeru je započela pjevajući u operama i koncertima diljem Hrvatske i Europe. Osvojila je mnoge nagrade, uključujući prvu nagradu žirija i nagradu Tokyo Metropolitan Opera Foundation na natjecanju Riccardo Zandonai u Italiji, apsolutnu pobjedu na Stuart Burrows Voice Awards u Walesu i drugu nagradu žirija na Otto Edelmann natjecanju u Beču. Istaknuti nastupi su uloga Contesse Almavive u operi Figarov pir na New Generation Festivalu u Firenzi, cover za ulogu Violette u Verdijevoj La traviati za Velšku Nacionalnu Operu, uloga Musette u Puccinijevoj La Boheme u Sendaiju te Gilde u Verdijevom Rigolettu u Nagoyi u Japanu, Faure-ovog Requiema s New York’s West Village Choraleom, te praizvedba uloge Anđe u Strmićevoj operi La Madre Slava uz Simfonijski orkestar i zbor HRT-a. Nastupala je sa svim istaknutim orkestrima i ansamblima u Hrvatskoj, snimila je i nosač zvuka zadarskih baroknih skladatelja 19. stoljeća pod palicom Mo Ede Mičića, kao i nosač zvuka za japansko tržište koji se snimio u svrhu pomoći oboljelima od depresije, te je nastupila na brojnim koncertima pjevajući renesansnu glazbu uz priznatog lutnjistu Edina Karamazova.

Velika imena glazbene industrije s kojima je surađivala, uključuju dirigente, kao što su: Riccardo Muti, Ivan Repušić, Lorenzo Tazzieri, Jonathan Santagada, Michael Conley, Guido Mancusi, Jose Gomez, Mladen Tarbuk, Tomislav Fačini, Edo Mičić, Saša Britvić, režisere Sarah Crisp, Yasuhiro Miura, Ignacio Garcia, Victoria Stevens, Sandra Martinović, Krešimir Dolenčić i Dora Ruždjak Podolski, te vokalne trenere Joyce Fieldsend, Gareth Jones, Julian Smith, Della Jones, David Gowland, Gareth Morell, Anthony Negus, Marco Canepa, Pierre Maurice Barlier, Tanya Harrison i Jacqueline Pischorn. Bila je sudionicom Masterclassa Raine Kabaivanske, Susan Bullock, Nelly Miricioiu, Ryland Daviesa, Annemarie Zeller, Larry Allan Smitha, Benno Scholluma, Mary Logan-Hastings, Helene Lazarske i Judith Kopecky.

Nela Šarić nagrađena je Grbom Grada Zadra kao Laureatkinja za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture.

 


hr Fri Mar 17 2023 13:42:53 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641dffd95d796503868b457e/80
Foto: DN

Važnosti promicanja ekologije mora i održivog ribolova: Održana prva panel diskusija Pomorske škole u Splitu

Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz „ćakule“ o morskom svijetu, održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci
Kroz školski projekt „Ćakulajmo o moru“ Pomorske škole u Splitu po prvi put u Republici Hrvatskoj objedinila se znanost, visokoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje srodnih struka u cilju dodatne edukacije i savjetovanja učenika ribarsko-nautičkog smjera. Četverogodišnje  obrazovanje ribarsko-nautičkog tehničara jedino se može upisati u Pomorskoj školi u Splitu. Bivši učenici škole rade na ribarskim brodovima, a obrazovanje većinom nastavljaju na Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu u Splitu.  

Gosti u projektu bili su eminentni stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu i bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera koji radi na koćarici, inače student Pomorskog fakulteta u Splitu. Koncept gostovanja osmišljen je na način da učenici tijekom prezentacija, predavanja i kroz „ćakule“ o morskom svijetu,  održivom ribolovu i ekologiji mora dobiju stručne odgovore za sva područja njihovog interesa, daljnjeg školovanja i rada u struci.  

Na prvom školskom panelu dr. sc. Nedo Vrgoč pomoćnik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo (voditelj Laboratorija za ribarstvenu biologiju; znanstveni savjetnik u trajnom zvanju) učenicima je prezentirao utjecaj ribolova na biološku raznolikost, značaj Jabučke kotline i provedbe mjera zaštite, aktualno stanje populacija ovog mrjestilišta i rastilišta gospodarski važnijih vrsta uz osvrt na međunarodnu znanstvenu suradnju i suradnje Instituta sa ribarima. Pored doprinosa općem znanju o biologiji, ekologiji i dinamici populacija istraživanih vrsta, temeljni cilj istraživanja koja obavljaju djelatnici Laboratorija jest ustvrditi i preporučiti načine provođenja dugoročno održivog iskorištavanja morskih organizama u svrhu očuvanja i zaštite ekosustava mora.

Doc. dr. sc. Marin Ordulj zamjenik pročelnice Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu, čiji je istraživački interes ekologija morskih mikrobnih zajednica u vodenom stupcu s posebnim osvrtom na morske viruse i njihov učinak na mikrobne zajednice, učenicima je prezentirao ustroj Odjela, rad u laboratoriju, te nastanak prvog piva na svijetu napravljenog pomoću kvasca izoliranog iz mora. Naime, profesor je bio mentor diplomskog rada studenta Petra Puškarića u sklopu kojeg je nastalo pivo „Morski kukumar“. Znanstveni dio istraživanja obavljen je koristeći opremu i laboratorij Sveučilišnog odjela za studije mora. 

O radu na koćarici pričao je Darko Jurin bivši učenik ribarsko-nautičkog smjera i student Pomorskog fakulteta u Splitu. Uz kapitalca, fotografijama s terena dočarao je i jedan neobičan „ulov“ te iskustvo; deblo koje je uništilo mrežu. Naglasak je stavio na vrstu i količinu otpada, prvenstveno plastike, koju izvuče te važnost njezinog uklanjanja iz mora. Učenici eko grupe „Zdravo more“ naveli su primjere raznovrsnog otpada kojeg su uklonili iz morskog okoliša u brojnim dosadašnjim eko akcijama, a kroz diskusiju svi sudionici su se složili po pitanjima potrebe promicanja ekologije mora i održivog ribolova.

Kroz nova stručna gostovanja u školi i posjete učenika ribarsko-nautičkog smjera s Institutom za oceanografiju i ribarstvo i Sveučilišnom odjelu za studije mora dogovorena je daljnja suradnja. Mentori projekta „Ćakulajmo o moru“ su Marijana De Marchi (prof. ribarsko-nautičke skupine predmeta) i Ivan Roščić (prof. nautičke skupine predmeta, voditelj smjene). 


hr Fri Mar 24 2023 20:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641de62b5d796503868b456c/80
Foto: DN

Odličan odaziv na još jednu pub kviz večer u Forumu mladih SDP-a Split

Kviz je bio streaman uživo te se uključilo oko 40 osoba koje su pratile i odgovarale na pitanja online
Forum mladih splitskog SDP-a održao je drugi pub kviz, a reakcije sudionika su bile i više nego odlične. Forum mladih je u suradnji s Marinom Mustapićem i Petrom Kordićem jučer ponovo organizirao pub kviz, koji se događa dva puta mjesečno u prostorijama SDP-a na Bačvicama. Kviz je vodila Daniela Čalušić. Uz zabavnu atmosferu, besplatno pivo i izazovna i zanimljiva pitanja, za one najbolje bile su osigurane nagrade od strane burger bara Plan B i Kebabsita.

Kviz je bio streaman uživo te se uključilo oko 40 osoba koje su pratile i odgovarale na pitanja online.

- Zahvaljujemo se svim ekipama koje su svojim dolaskom doprinijele uspjehu kviza, a posebno čestitamo pobjedničkim timovima na izvrsnom znanju. - kazali su organizatori.

Ako tražite novu i zabavnu aktivnost za izlazak s prijateljima ili želite testirati svoje znanje ili upoznati nove ljude posjetite nas za 15 dana kad se održava novi pub kviz na adresi Šetalište Bačvice 10.

hr Fri Mar 24 2023 19:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Odlična spiza i povoljne cijene i ovog vikenda u restoranu Rus!

Specijalitet kuće je divljač s njokima po cijeni od osam eura
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.
Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama, a ako to nije vaš prvi izbor u ponudi restorana možete pronaći ukusne rižote, mesne plate, pizze ili dalmatinsku pašticadu. 

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering!

Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!

hr Fri Mar 24 2023 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/641dbd9f5d7965667e8b46cb/80
Foto: DN

Za manje od mjesec dana nad Splitom se podiže šator, po prvi put stiže s festivalom za suvremeni cirkus

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada
Četvrto izdanje festivala suvremenog cirkusa "Festival neobičnih obitelji" koji će se u Splitu održati od 18. do 22. travnja 2023. donosi četiri puta više programa, čak 19 predstava iz osam zemalja u pet dana, ali i dolazak prvog suvremenog cirkuskog šatora u grad.

Osim umjetnika ove godine festival će ugostiti i oko 120 međunarodnih cirkuskih profesionalaca jer je ''Festivalu neobičnih obitelji'' dodijeljena titula domaćina godišnje skupštine mreže Circostrada.

Program u kojem će u 19 predstava sudjelovati 44 cirkuska umjetnika nudi pregled lokalne i regionalne suvremene produkcije, a osim toga, i uvid u zajednicu, okruženje i okolnosti u kojima nastaju i izvode se suvremene cirkuske predstave na ovim prostorima.

-Sve lokacije na kojima se izvode predstave nalaze se van centra grada. Programiranjem daleko od epicentra turizma, uz vođene šetnje i kritička promišljanja, ističemo fenomen prekomjerne turistifikacije u kojem su Split i regija utopljeni. Utjecaj turizma na svakodnevni život lokalnog stanovništva potaknuo nas je da postavimo kritično tlo i za promišljanje vlastite prakse kao i praksi europske cirkuske scene – kazala je Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala neobičnih obitelji.

U bogatom programu interes publike zasigurno će izazvati predstava ''Runa'' sirijskog akrobata Amera Kabbani koja istražuje kontradikcije europskog stanja blagostanja progovarajući iz perspektive migranta iz zemlje zahvaćene ratom. Zatim predstava ''Duel'' koja je nastala u suradnji hrvatskih i srpskih akrobata s renomiranim francuskim kolektivom Un loup pour l'homme, a ulaznica više će se sigurno tražiti za 45 minutni žonglerski kaos francuskog kolektiva LPM.

Kroz „Žonglerski koncert“ zainteresirani će vidjeti kako slovenski Mismo Nismo zamišlja boys-girl band koji progovara o uspjehu i padu kapitalizma, a Splićanka Dora Komenda govori o neuspjehu i suočavanju s pogrešnim izborima kroz „Konstrukt“, predstavu koja je nominirana za titulu laureata circusnexta 2022-2023.

Ovogodišnje festivalsko izdanje organizirano je u suradnji triju organizacija ROOM 100 iz Splita, Cirkusfera iz Beograda i Cirkorama iz Zagreba koje više od pet godina intenzivno surađuju i rade na razvoju suvremenog cirkuskog sektora u regiji.hr Fri Mar 24 2023 16:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .