Presudu čekali 20 godina: Za pogibiju mladog Kaštelanina krivi Grad Kaštela i Hrvatske željeznice

Nakon gotovo 20 godina obitelj Mateljan iz Kaštel Lukšića napokon je dobila pravomoćnu presudu kojom je dokazano da za nesreću na željezničkom prijelazu u kojoj je tragično stradao sin Marinko, nije kriva nepažnja nego nemar Grada Kaštela i Hrvatskih željeznica. 
Marinko je dolazio sa sjeverne strane, a znak stop i Andrijin križ bili su na 19,5 m i to je bilo jedino osiguranje prijelaza. – rekao je za HRT Ivan Mateljan, otac poginulog Marinka Mateljana.
Prijelaz u Kaštel Lukšiću bio je koban za 19 i pol godišnjeg Marinka Mateljana koji se vraćao iz polja traktorom.
Točno 19 i pol godina njegova obitelj dokazivala je sudskim putem da im sin – nije kriv.
Pravda je zadovljena što se tiče pravde, ali sada je bol još veća. Zar je trebalo 19 i pol godina da bi sudovi donijeli presudi da moj Marinko nije kriv? – upitao je Ivan Mateljan.
Pravomoćnom presudom utvrđeno je – odgovornost za ovu tragadiju solidarno snose Grad Kaštela, HŽ, CargoInfrastrukture i Putnički prijevoz.
Tko može nadokanaditi  meni moga Marinka, mojoj ženi sina, mojoj kćeri brata. Moji unuci nikad neće upoznati svoga ujaka. – rekao je Ivan Mateljan.
Ni danas Ivanu Mateljanu nije jasno zašto je spor toliko trajao.
Prije desetak dana prijelaz je temeljito uređen. 
– U roku dva dana tu je bilo 10 ljudi, radilo se sa dva šišaća, ali prijelaz je i dalje opasan. – rekao je Ivan Mateljan.
Iz HŽ infrastrukture poručuju da održavanje ovog prijelaza nije novina, redovno održavanje provodi se svake godine. 

POSLJEDNJE DODANO: