Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b2fb2312af47f4a498b4619/80

VIŠNJA Biljka širokog spektra djelovanja, liječi anemiju, giht i upalne procese

Donosimo vam i recept za domaću višnjevaču

Biljka krivudavog debla, tamnosmeđe kore, 2 - 10 metara visine. Listovi eliptični, 6 - 8 cm dugi, zašiljeni na vrhu, na licu sjajni. Cvjetovi bijelih, okruglastih latica, plod koštunica, crvene boje, kiselog okusa. Cvate od travnja do svibnja. Plodovi dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja.

Latinski naziv:  Prunus cerasus 

Osim što je jestiva i ukusna kao voće, višnja ima i svojih ljekovitih čari. Malo ljudi zna da je višnja, kao i trešnja, vrlo dobra biljka protiv bolova. Budistička legenda kaže da je Buddhina majka jela  plodove višnje tijekom trudnoće kako bi bila zdrava. Plodovi višnje obiluju ugljikohidratima, folnom kiselinom, vitaminima A, C, E, mineralima poput magnezija, željeza, kalija, biljnim vlaknima, pa čak i antioksidativnim tvarima. Protuupalno djelovanje višnje korisno je za ublažavanje bolova kod upale mišića, reumatoidnog artritisa, gihta.

Svakodnevnim konzumiranjem soka od višnje ublažavaju se bolovi od gihta koji nastaju uslijed nakupljanja kristala urinske kiseline. Plodovi višnje preporučuju se slabokrvnim osobama  i onima koji žele izgubiti višak kila. Sportašima šaka višanja pomaže u gubitku osjećaja težine u mišićima. Plod višnje sadrži serotonin, koji smiruje organizam da lakše zaspemo.

Stručnjaci  su potvrdili da 20 višanja dnevno ima isti učinak kao jedan aspirin. Košticu višnje narod koristi kod oboljenja slezene i kamenaca. Peteljke plodova služe kao blagi diuretik i sredstvo za lakše iskašljavanje sluzi. Kad zarežemo višnju, cijedi se smola koja  pomaže u borbi protiv crijevnih parazita kod djece, borbi protiv peruti i boljeg iskašljavanja sluzi iz dišnih puteva. Listovi višnje, također imaju ljekovito djelovanje, posebno u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Poznata autohtona vrsta višnje kod nas je višnja Maraska,čija je tradicija duža od 500 godina. To je ujedno i jedna od najkvalitetnijih sorti u nas.

Uzgaja se širom Dalmacije, a najviše u području Zadra, gdje i sama tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića nosi njen naziv. Sezona višanja traje kratko,nešto oko mjesec dana, zato je u tom periodu trebamo što više konzumirati i od nje raditi kolače,kompote, sokove, poznatu domaću rakiju višnjevaču i liker Maraschino.

MARASCHINO-poznati liker  koje se dobiva iz esencije zrelih plodova, listova i grančica višnje maraske, koji je omiljen i prihvaćen na europskim dvorovima, kasnije proširen i na ostale kontinente. U njemu je uživao čak i Napoleon Bonaparte, obožavali su ga francuski i ruski kraljevi. Engleska kraljica Viktorija slala je brodove po narudžbi  u Zadar po ovo glasovito piće.
Izabrala sam nekoliko recepata od ove bogomdane biljke, možda pronađete neki i za sebe.

ČAJ OD LISTOVA VIŠNJE

Listove višnje stavimo u vruću vodu da odstoje nekoliko minuta.Procijedimo,ohladimo i položimo na otečene kapke.

Listove višnje, trešnje, jagode u jednakom omjeru prelijemo vrućom vodom i ostavimo da odstoje neko vrijeme. Tom vodom ispiremo perutavu kosu.

SMOLA IZ DRVETA VIŠNJE
Pomiješamo smolu iz drveta s tri žlice octa i utrljamo u kosu preko noći.Ujutro isperemo. Ponavljamo dok peruti nestane.

SOK OD VIŠANJA

4 kg višanja, 3,50 kg šećera, nekoliko klinčića,kora od jednog  neprskanog limuna,1,5 l vode. Višnje oprati, staviti u lonac, preliti litrom i pol vrele vode. Dodati šećer, limunovu koru, klinčiće. Kuhati i miješati tijekom kuhanja dok ne provrije.

Nakon toga kuhati još 15 minuta. Povremeno promiješati nakon kuhanja. Hladiti do sutra, a zatim procijediti. Dobiveni sirup izliti u boce i čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Piti razrijeđen u vodi.

VIŠNJEVAČA - RAKIJA

Za ovu rakiju najbolje je uzeti tegle od 3 kg. U teglu stavimo 2 kg višanja,1,5 kg šećera,vanilin šećer, nekoliko stucanih koštica višnje koje će rakiji dati posebnu aromu.

Sve zaliti domaćom rakijom lozovačom i ostaviti na suncu 40 dana,a može i duže.Teglu povremeno promućkati, ali ne otvarati.Nakon 40 dana ili čitavog ljeta, procijediti i uživati u ovom ukusnom piću.

VIŠNJEVAČA NA DRUGI NAČIN

Rakiju spravljamo na isti način kao prethodni recept, uz dodatak nekoliko listova višnje i pola litre crnog vina.Isprobajte oba recepta, pa usporedite za sljedeću godinu koji vam se više sviđa.Ukoliko imate svoj recept, pišite nam. Višnjevača mora biti gusta, mirisna, prožeta aromom njenih koštica.
hr Sun Jun 24 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62e63c9518d1cb2b378b4574/80

Aloa Vera - čudotvorna biljka koja liječi puno toga

Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja

Iako potječe još iz vremena Mezopotamije, ova biljka s oko 500 različitih biljnih vrsta spada u najpopularnije ljekovite biljke. U Africi i Aziji raste samonikla. Kod nas se sadi u vrtove i lončanice. Ne podnosi puno vlage, stoga ju je dovoljno zalijevatti jedanput tjedno.

Koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njen ljekoviti gel, sastojak je mnogih krema i masti. Izvrstan je čistač zraka u prostorijama u kojim boravimo.

Puna je esencijalnih hranjivih sastojaka, antioksidansa, minerala, vitamina C, B, E...

Gel iz ove biljke uništava, bakterije, viruse, parazite i gljivice. Jača imunitet, detoksicira organizam, tako čisti krv. Regulira krvni tlak i smanjuje šećer u krvi.

Pomaže u probavnim tegobama, kod raznih vrsta oboljenja, kao što je osjetljiv želudac, zatvor, iritabilno crijevo, hemeroidi. Njen sok normalizira zdrave bakterije u crijevima. Ljudi koji boluju od žgaravice i viška želučane kiseline trebali bi redovito piti njen sok. Gorka tvar, aloin ima jako laksativno djelovanje. Potrebno ju je koristiti u malim količinama da ne izazove trovanje i mučninu.

Koristi se za razna kožna oštećenja, uklanja akne, ogrebotine, opekline, te razne infekcije. Njen gel koristi se protiv opekotina, naročito nakon sunčanja. Pomaže kod rasta kose, smanjuje perut. Općenito ova čudotvorna biljka liječi iznutra i izvana. Zovu je još i eliksirom mladosti.

Priprema gela

Odrezani list pažljivo oguliti, tj odstraniti vanjski dio lista. Gel prebaciti žlicom u čistu posudu. Koristi se unutar tjedan dana, drži u hladnjaku. Nakon toga nije upotrebljiv. Koristimo ga za manje ozljede, opekline od sunca i općenito za hidrataciju kože.

Sok od Aloe Vere

Gel koji se dobije iz listova dobro izmiksati u blenderu. Držati u hladnjaku tjedan dana zatvoreno. Dvije žlice gela staviti u čašu vode, promiješati i piti u jutarnjim satima.

Ukoliko ne želite sami raditi pripravke od aloe, posegnite za već gotovim proizvodima na tržištu. Ali pazite što kupujete jer se danas na policama nudi puno toga. U svakom slučaju svakom bi dobro došla jedna mjsečna kura ovom ljekovitom biljkom. Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja.

hr Sun Jul 31 2022 10:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ddcda018d1cb14208b45aa/80
Foto: DN

MRAVINAC ili ORIGANO Začin i prirodni antibiotik za razne vrste upala, smiruje živčani sustav

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran
Lat. Origanum vulgare

Drugi nazivi : vranilovka, divlji mažuran, riganj, vranilova trava....

Obiluje vlaknima, omega - 3 masnim kiselinama, antioksidansima. Osim što je izvanredan začin raznim jelima, poput umaka, pizze, tjestenine, juha ... koristimo ga i u ljekovite svrhe u obliku čaja ili ulja.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi. Postoji puno vrsta ovog roda, od kog su najpoznatiji origano i mažuran.

U Turskoj raste najviše vrsta origana od kojih je 15 endemskih vrsta. Origano ima protuupalno, antivirusno i antioksidativno djelovanje. Na taj način olakšava bolesti želudca, crijeva, te poboljšava rad jetre. Umiruje infekcije gornjih dišnih puteva, ublažava prehladu i gripu. Koristi se za inhalaciju sinusa. Liječi upalu mjehura.

Umiruje živčani sustav i smanjuje napetost. Žene ga koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba. Vrlo je cijenjeno eterično ulje mravinca jer je bogato fenolnim spojevima. Koristi se razblaženo, dodavanjem nekoliko kapi u slanu vodu.  Koristi se kod uporne upale grla, ispiranjem  i grgljanjem nekoliko puta dnevno. Vrlo je učinkovit za glumačku i pjevačku profesiju.

Liječi i gljivice na noktima, perut u kosi. Kod pranja kose nekoliko kapi ulja dodajemo šamponu za kosu. Ulje utrljajmo kod grčeva i bolova u mišićima. Dobro je kod zadaha iz usta. U tu svrhu razrijeđeno ulje treba nakapati na četkicu za zube i protrljati desni. Loš zadah ubrzo nestaje. Kod ljudi koji se prekomjerno znoje stavljamo ga ispod pazuha ili na stopala. Ulje je dosta jako te se preporučuje dodavati maslinovom ulju radi razblaživanja.

Omjer bi trebao biti na 20 kapi maslinovog ulja 1 kap ulja origana. Obično se koriste 3- 4 kapi ulja dnevno.

Koristi se 15 dana, pa se radi pauza.

OPREZ !

Ne koristiti više od preporučene doze.  U slučaju predoziranja piti puno vode. Ulje ne smije doći u kontakt s očima i  kožom.

Da bi izbjegli sve ovo preporučuje ga se uzimati u kapsulama.

ČAJ OD ORIGANA

Jednu žlicu osušenih listova origana staviti u 2 dl prokuhane vode. Ostaviti da stoji 5 minuta. Ohlađenom čaju dodati meda po želji.
hr Mon Jul 25 2022 07:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62d3ac4018d1cbd90a8b4590/80

Bosiljak - začin mnogim jelima koji djeluje smirujuće, te poboljšava probavu

lat. Ocimum basilicum

Drugi nazivi : murtila, mesliđan, bosilje...

Ova začinska biljka potječe iz Indije. Danas je rasprostranjena širom Mediterana. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice usnjača- Labiateae. Cvijetovi su bijele boje, smješteni na gornjem dijelu biljke. Listovi su jajasti s oštrim vrhom.

Biljka je to aromatičnog  i osvježavajućeg okusa. Najviše se koristi u svježem obliku kao izvanredan začin raznim jelima. U Dalmaciji ga dodajemo poznatoj dalmatinskoj šalši, svježem siru i rajčicama, raznim umacima i juhama. Kuhanim jelima dodaje se pri kraju da ne izgubi ljekovito djelovanje. Možemo je i sušiti kao ostalo bilje i koristiti u obliku čaja. Uspješno smiruje živce, nesanicu i nervozu. Pomaže kod želućanih problema, nadimanja, zatvora i vjetrova. Potiče probavu, otvara apetit. Dobar je kod kašlja i prehlade. Čaj je dobar za bolesti mjehura i bolno mokrenje, kod bubrežnih bolesti i prehlađenog mjehura. Koristi se za liječenje afti. Kod dojilja pospješuje izlučivanje mlijeka. Teglu bosiljka držimo u stanu da nam ne dođu komarci. Pčelari bi ga trebali koristiti posađenog ispred košnica da pčele ne obole od pčelinje griže koju ova biljka liječi.

ČAJ OD BOSILJKA

Žlicu čaja prelijemo s 25 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10 minuta. Procijedimo i pijemo nekoliko puta dnevno.

hr Sun Jul 17 2022 08:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62c126d718d1cb73d38b456d/80

Moć divizme je u njenim cvjetovima, liječi bolesti dišnog sustava, nagluhost, mokrenje u postelju kod djece...

Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca
DIVIZMA (lat.naziv - Verbascum sp.)
Drugi nazivi: žutocvijet, vučiji rep, svijećnjak, divlji duhan...

Divizma je dvogodišnja biljka iz porodice zijevalica. Ima izduženu stabljiku i žute cvjetove. Cvate od lipnja do kolovoza. Široko je rasprostranjena biljna vrsta.

Sadrži velik broj antioksidansa, poput saponina, glikozida, flavonoida, tanina, cinka, selena, vitamina C.

Moć divizme je u njenim cvjetovima, koji se beru za suha vremena i naglo suše da ne potamne. Listovi i korijen koji se vadi u jesen koristi se za izradu losiona, krema i masti za vanjsku upotrebu.

Mnoga istraživanja i narodna predaja pripisuju ovoj biljci razna ljekovita svojstva. Koristi se kod bolesti dišnog sustava, pospješuje iskašljavanje, djeluje protuupalno. Lijek je kod astme, hripavca, bolesti jetre i slezene. Liječi bolesti očiju, bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, te pomaže za jačanje bolesnih živaca.  Mladim djevojkama regulira mjesečnicu. Dobra je u borbi protiv hemeroida. Poboljšava sluh, a koristimo je tako da nekoliko kapi svježe biljke nakapamo u uho. Djeci koja mokre u postelju nakapamo 15-20 kapi na kocku šećera i dajemo da pojedu prije odlaska na spavanje. Cvjetove možemo namočiti u rakiju i koristiti za masažu protiv reume.


ČAJ OD DIVIZME
Jednu malu žlicu cvjetova divizme preliti s 200 ml uzavrele vode. Ostaviti poklopljeno 10-ak minuta. Procijediti i piti više puta dnevno po jednu šalicu.

MACERAT OD DIVIZME
Preliti 2-3 velike žlice svježih ili osušenih cvjetova s 2 dl maslinova ulja. Držati na suncu 21 dan. Nakon toga procijediti i koristiti za upale uha i nagluhost.

hr Sun Jul 03 2022 07:20:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .