Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b2fb2312af47f4a498b4619/80

VIŠNJA Biljka širokog spektra djelovanja, liječi anemiju, giht i upalne procese

Donosimo vam i recept za domaću višnjevaču

Biljka krivudavog debla, tamnosmeđe kore, 2 - 10 metara visine. Listovi eliptični, 6 - 8 cm dugi, zašiljeni na vrhu, na licu sjajni. Cvjetovi bijelih, okruglastih latica, plod koštunica, crvene boje, kiselog okusa. Cvate od travnja do svibnja. Plodovi dozrijevaju krajem lipnja i početkom srpnja.

Latinski naziv:  Prunus cerasus 

Osim što je jestiva i ukusna kao voće, višnja ima i svojih ljekovitih čari. Malo ljudi zna da je višnja, kao i trešnja, vrlo dobra biljka protiv bolova. Budistička legenda kaže da je Buddhina majka jela  plodove višnje tijekom trudnoće kako bi bila zdrava. Plodovi višnje obiluju ugljikohidratima, folnom kiselinom, vitaminima A, C, E, mineralima poput magnezija, željeza, kalija, biljnim vlaknima, pa čak i antioksidativnim tvarima. Protuupalno djelovanje višnje korisno je za ublažavanje bolova kod upale mišića, reumatoidnog artritisa, gihta.

Svakodnevnim konzumiranjem soka od višnje ublažavaju se bolovi od gihta koji nastaju uslijed nakupljanja kristala urinske kiseline. Plodovi višnje preporučuju se slabokrvnim osobama  i onima koji žele izgubiti višak kila. Sportašima šaka višanja pomaže u gubitku osjećaja težine u mišićima. Plod višnje sadrži serotonin, koji smiruje organizam da lakše zaspemo.

Stručnjaci  su potvrdili da 20 višanja dnevno ima isti učinak kao jedan aspirin. Košticu višnje narod koristi kod oboljenja slezene i kamenaca. Peteljke plodova služe kao blagi diuretik i sredstvo za lakše iskašljavanje sluzi. Kad zarežemo višnju, cijedi se smola koja  pomaže u borbi protiv crijevnih parazita kod djece, borbi protiv peruti i boljeg iskašljavanja sluzi iz dišnih puteva. Listovi višnje, također imaju ljekovito djelovanje, posebno u kombinaciji s drugim biljnim vrstama. Poznata autohtona vrsta višnje kod nas je višnja Maraska,čija je tradicija duža od 500 godina. To je ujedno i jedna od najkvalitetnijih sorti u nas.

Uzgaja se širom Dalmacije, a najviše u području Zadra, gdje i sama tvornica alkoholnih i bezalkoholnih pića nosi njen naziv. Sezona višanja traje kratko,nešto oko mjesec dana, zato je u tom periodu trebamo što više konzumirati i od nje raditi kolače,kompote, sokove, poznatu domaću rakiju višnjevaču i liker Maraschino.

MARASCHINO-poznati liker  koje se dobiva iz esencije zrelih plodova, listova i grančica višnje maraske, koji je omiljen i prihvaćen na europskim dvorovima, kasnije proširen i na ostale kontinente. U njemu je uživao čak i Napoleon Bonaparte, obožavali su ga francuski i ruski kraljevi. Engleska kraljica Viktorija slala je brodove po narudžbi  u Zadar po ovo glasovito piće.
Izabrala sam nekoliko recepata od ove bogomdane biljke, možda pronađete neki i za sebe.

ČAJ OD LISTOVA VIŠNJE

Listove višnje stavimo u vruću vodu da odstoje nekoliko minuta.Procijedimo,ohladimo i položimo na otečene kapke.

Listove višnje, trešnje, jagode u jednakom omjeru prelijemo vrućom vodom i ostavimo da odstoje neko vrijeme. Tom vodom ispiremo perutavu kosu.

SMOLA IZ DRVETA VIŠNJE
Pomiješamo smolu iz drveta s tri žlice octa i utrljamo u kosu preko noći.Ujutro isperemo. Ponavljamo dok peruti nestane.

SOK OD VIŠANJA

4 kg višanja, 3,50 kg šećera, nekoliko klinčića,kora od jednog  neprskanog limuna,1,5 l vode. Višnje oprati, staviti u lonac, preliti litrom i pol vrele vode. Dodati šećer, limunovu koru, klinčiće. Kuhati i miješati tijekom kuhanja dok ne provrije.

Nakon toga kuhati još 15 minuta. Povremeno promiješati nakon kuhanja. Hladiti do sutra, a zatim procijediti. Dobiveni sirup izliti u boce i čuvati na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku. Piti razrijeđen u vodi.

VIŠNJEVAČA - RAKIJA

Za ovu rakiju najbolje je uzeti tegle od 3 kg. U teglu stavimo 2 kg višanja,1,5 kg šećera,vanilin šećer, nekoliko stucanih koštica višnje koje će rakiji dati posebnu aromu.

Sve zaliti domaćom rakijom lozovačom i ostaviti na suncu 40 dana,a može i duže.Teglu povremeno promućkati, ali ne otvarati.Nakon 40 dana ili čitavog ljeta, procijediti i uživati u ovom ukusnom piću.

VIŠNJEVAČA NA DRUGI NAČIN

Rakiju spravljamo na isti način kao prethodni recept, uz dodatak nekoliko listova višnje i pola litre crnog vina.Isprobajte oba recepta, pa usporedite za sljedeću godinu koji vam se više sviđa.Ukoliko imate svoj recept, pišite nam. Višnjevača mora biti gusta, mirisna, prožeta aromom njenih koštica.
hr Sun Jun 24 2018 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/625b9af0ecdbd1e6408b4589/80

Rutvica, biljka koja može biti lijek, ali i - otrov

Koristi se između ostalog pri spravljanju čaja za smirenje, ali potreban je oprez s njom, jer su neke osobe alergične
LATINSKI - Ruta graveolens

NARODNI NAZIVI: ruta, rutva, petoprstica...

Grmolika biljka, vrlo neugodnog mirisa, zelenožute boje i sitnih žutih cvjetova. Uzgaja se u vrtovima, premda raste i samoniklo. Cvjeta od travnja do srpnja. U ljekovite svrhe ubraja se cijela biljka. Bere se u vrijeme cvatnje za oblačna vremena. Suši se na prozračnom i tamnom mjestu.

OPREZ! Neki ljudi su alergični na rutvicu i pri samom dodiru, zato pazite.

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u mješavinama. Ona može biti i lijek i otrov, zato oprezno s njom. Njen čaj se koristi za smirenje, pomaže kod padavice, vrtoglavice, angine pectoris.  Rutvica se koristi za liječenje umornih očiju, visokog krvnog tlaka. Dobra je protiv menstrualnih bolova i nervoznog lupanja srca.

Kapi rutvičina ulja dobre su protiv nagluhosti. Čaj je dobar protiv raznih crijevnih nametnika. Moramo biti oprezni pri upotrebi čaja, koristimo ga vrlo razblaženog u malim gutljajima.

Za smirenje koristimo mješavinu nekoliko biljnih vrsta, 10 g rutvice, 10  metvice i odoljena, 15 g cvjetova gloga, 5 g kima i 10 g cvjetova imele. Sve izmiješamo. U 25 dl uzavrele vode  dodamo žlicu mješavine. Nakon 10 minuta pijemo u gutljajima dok je još toplo. Koristimo 2-3 šalice dnevno.

Mješavina za crijevne smetnje sastoji se od kadulje, borovice, kićice, stolisnika, dubčaca, matičnjaka, anisa. Ovu mješavinu pijemo također u malim gutljajima i to toplu.

OPREZ! Trudnice ne smiju uzimati ovaj čaj jer može izazvati abortus.

Dobro je rutvicu imati zasađenu u vrtu jer tjera zmije.

Dalmatinci rutvicu stavljaju u travaricu kao ukras. Stavlja se jedna mala grančica kako bi rakija imala ljepšu aromu.


 


hr Sun Apr 17 2022 06:46:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6252f714ecdbd14b2d8b456b/80
Foto: DN

Divlja šparoga, kraljica proljeća: Čisti organizam i pospješuje probavu, snižava kolesterol...

Bogata je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom
Želimo li očistiti organizam nakon duge zime i kalorične prehrane, posegnimo za onim što nam je Bog poslao u ove proljetne dane, a to su divlje šparoge.

Šparoge su pune vitamina i minerala, dobar su izvor vlakana ,pune su željeza, tiamina, folne kiseline i ostalih minerala. Zbog svog niskokaloričnog sastava trebali bi ih konzumirati svi koji drže do svog zdravlja. Samo 100 g šparoga sadrži 20 kalorija. Šparoge imaju gorak okus za koji  je zaslužan asparagin, tvar koja potiče rad jetre i žuči. Više od 90% sastava šparoge je voda, pa ima i jako diuretičko djelovanje koje potiče čišćenje organizma. Kako obiluje vlaknima ima i laksativno djelovanje. Samim time čisti kožu i djeluje protuupalno. Bogata je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom.



Zbog svog sastava dobra je za snižavanje kolesterola, te reguliranje krvnog tlaka. Vitamin K kojim obiluje šparoga pomaže u jačanju kostiju, bolestima kardiovaskularnog sustava. Već smo spomenuli da je izvrsna za probavu, te je mogu koristiti svi koji boluju od raznih probavnih tegoba.
Šparoga se preporuča dijabetičarima i onima koji boluju od kroničnog umora. Neke drevne kulture ubrajaju šparoge u afrodizijačka jela. Posebno su zbog toga cijenjene u francuskoj kuhinji još od vremena Luja  XIV. koji ih je uzgajao u plastenicima kroz cijelu godinu. Čak je za njih pravljeno posebno posuđe od porculana i keramike, pa je time upotpunjen i osjet vida što je posebno bitno u kulinarstvu.

Ovu proljetnu biljku možemo pripremati na razne načine, kao salatu, juhu, rižot, kajganu... Kad je kuhate, ne bacajte vodu koju ste procijedili jer služi kao izvrstan tonik za čišćenje lica.
Pa ako ne možete poći u prirodu na branje šparoga, pođite na splitske pazare koji su ovih dana  puni ove ljekovite biljke. Osim šparoge možete naići  i na sličnu vrstu, kuku ili bljušt. Nešto je manje bogata svim ovim nabrojenim, ali je isto izvrstan čistač organizma i jeftinija od šparoge. Preporučamo ih obje, pomiješane zajedno.

SALATA OD ŠPAROGA

Šparoge očistiti, ukloniti tvrde, drvenaste dijelove. Kuhati 2-3  minute u provreloj vodi. Paziti da se ne prekuhaju. Procijediti, vodu od kuhanja sačuvati i piti kao detoks čaj. Kuhane šparoge spremiti na salatu s tvrdo kuhanim jajima ili bez njih.  Začiniti po želji, maslinovim uljem i octom.
Dobar tek!
hr Sun Apr 10 2022 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/624864d5ecdbd152168b4683/80
Foto: DalmacijaNews

Bor ljekovitost skriva u svojim igličastim listovima, a dobar je za one koji imaju problema s dišnim putevima

Smola bora puna je vitamina i služi za liječenje rana, kožnih oboljenja..

Narodni nazivi : crni bor, alepski bor, bijeli bor

Vrsta : Pinus nigra, Pinus halepensis, Pinus silvestris

Borovi spadaju u porodicu  Pinaceae i gotovo svi u svom sastavu imaju eterična ulja koja djeluju povoljno na respiratorni sustav. 

U tu svrhu koriste se iglice, smola, češeri i kora drveta. Borove iglice, to jest njegovi listovi bogati su vitaminom C. Boravak i šetnja borovom šumom pomažu osobama koje imaju problema s dišnim organima i štitnjačom. Zato je dobro u borovoj šumi duboko disati i izventilirati svoja pluća.

Čaj od borovih iglica vrlo je ugodnog mirisa i okusa, a samo jedna do dvije šalice dnevno dovoljna je za izlučivanje nakupljene sluzi u dišnim organima. Ponekad je dovoljno udisati paru od borovih iglica kako bi se ublažila prehlada i razbila sluz u plućima.

Smola bora služi za liječenje rana, kožnih oboljenja i reumatizma. Skuplja se  nožićem na mjestu oštećenja kore gdje se smola luči. Vrlo je ljepljiva pa se s nožića skida najlakše uljem u kojem se i otapa. Nikad se ne smije skinuti svu smolu s jednog mjesta.

Smola je puna vitamina A, D, K, E, bakra, kalcija, cinka, mangana, kobalta, željeza, joda. Terpentin, sastojak iz smole bora ima umirujuća svojstva te liječi nesanicu. Melemom od borove smole liječi se upala pluća. Mazati 2 do 3 puta dnevno.

 Ovaj melem liječi bol u koljenima i mišićima jer ubrzava cirkulaciju i time smanjuje bol. 

Poznati pripravak bora je sirup od mladih borovih iglica koji liječi kašalj, bronhitis, prehladu. Pušačima pomaže kod iskašljavanja. Najbolji sirup radi se od mladih pupoljaka koji su u stvari mlade šišarke. Liječe najuporniji kašalj, bronhitis, akutni katar ždrijela.

PRIPREMA SIRUPA

Za sirup su nam potrebni svježi, mladi izdanci bora, smeđi šećer i domaći, neprskani limun. U steriliziranu teglu stavljamo red borovih izdanaka, red šećera, zatim red sjeckanog limuna. Postupak ponavljamo dok napunimo teglu do vrha. Ako nemamo limuna, sirup radimo bez njega. Staklenku zatvorimo, držimo na suncu 40 dana dok se šećer ne otopi. Procijedimo i čuvamo u hladnjaku. Uzimaju se dvije žlice dnevno.

ČAJ OD BOROVIH IGLICA

U pola litre vode stavimo 20 -ak borovih iglica. Kad voda s iglicama prokuha ostavimo poklopljeno pola sata. Nakon toga procijedimo i po potrebi zasladimo medom. Mladi izdanci beru se od ožujka do lipnja.


hr Sat Apr 02 2022 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/623f58b7ecdbd1e70c8b45db/80

KOROMAČ Regulira i ublažava probavu, a njegov čaj odličan je za otklanjanje bubrežnih bolesti

Blagodati koromača koristili su još stari Grci, Rimljani i Egipćani. Upotrebljava se kao povrće, začin i lijek. Biljka je puna eteričnog ulja, otud joj ugodan miris
Koromač je višegodišnja, zeljasta biljka koja naraste i do dva metra. Ima duguljaste, višestruko razdjeljenje igličaste listove. Iz korijena raste šuplja stabljika koja se grana, a na vrhu stabljike su cvjetne glavice žute boje iz kojih kasnije nastaju plodovi sa sjemenkama. Cijela biljka je ljekovita.

LJEKOVITE TVARI : vitamin C, A, B  karoten, kalij, kalcij, magnezij, bakar, fosfor, cink, fenoli...

Blagodati koromača koristili su još stari Grci, Rimljani i Egipćani. Upotrebljava se kao  povrće, začin i lijek. Biljka je puna eteričnog ulja, otud joj ugodan miris.

Koromač regulira probavu, ublažava grčeve. Mljevene sjemenke izvrsno su sredstvo protiv nadutosti, pa može zamijeniti neke farmaceutske lijekove. Čaj uspješno otklanja bubrežne i crijevne bolesti.
Izvrstan je začin mnogim jelima, poboljšava apetit. Stavlja se u čaj protiv grčeva kod dojenčadi. Koristi se protiv slabokrvnosti. Preporučuje se dojiljama jer poboljšava izlučivanje mlijeka.

Kod natečenih kapaka, možemo s njime pariti oči. To radimo prije spavanja. 

Koromač je dobar antioksidans, pa se koristi za detoksikaciju organizma. Odlično čisti krv i jetru , pospješuje izlučivanje kamenca iz bubrega. Pomaže u menopauzi, ublažava simptome predmenstrualnog ciklusa.
Dobar je i u borbi protiv lošeg kolesterola (LDL ). Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Kod osoba smanjenog libida, čaj od koromača djeluje kao afrodizijak.

ČAJ OD KOROMAČA ( SVJEŽIH LISTOVA, GOMOLJA I SJEMENKI )

Čaj se može pripremati od svježih listova, sjemenki i gomolja koromača.

Svježe listove ubacimo u kipuću vodu, poklopimo 15 minuta, procijedimo i pijemo.

Očišćeni gomolj nasjeckamo na manje komade, prelijemo kipućom vodom i držimo poklopljeno 15 minuta. Ako je čaj prejak, možemo ga razrijediti toplom vodom.

Žlicu sjemenki koromača lagano zgnječimo u tarioniku. Stavimo ih u cjedilo za čaj i prelijemo kipućom vodom. Nakon 10 minuta procijedimo. Po potrebi razrijedimo toplom vodom.
hr Sat Mar 26 2022 19:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .