DONOSIMO PROGRAM

Noć cirkusa u Splitu: Trodnevna proslava ove popularne i zahtjevne vrste umjetnosti

Ovogodišnje splitsko izdanje Noći cirkusa 17., 18. i 19. studenoga organizira Cirkus Kolektiv – udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, no riječ je zapravo o međunarodnom događaju u organizaciji Territoires de Cirque. Noć cirkusa (La Nuit du Cirque) predstavlja ujedinjujući i svečani trenutak koji se odvija svake jeseni kako bi se prikazala vitalnost i raznolikost ove popularne i zahtjevne vrste umjetnosti. Manifestacija je posvećena promicanju društvene i ekološke obveze suvremenog cirkusa kao i njegove interkulturalne i međugeneracijske dimenzije.

Tijekom tri dana Noći cirkusa u Splitu uživat ćemo u predstavi talijanskog cirkuskog umjetnika Davidea Perissuttia, projekciji filma Kraljičin utjecaj i učiti s Davideom Perissuttiem na njegovoj radionici fizičkog kazališta. 

Film Kraljičin utjecaj (Hiko – nestajuća kultura u Tongu, 2022.) je dokumentarni film o nestajućoj kulturi polinezijskih žena žonglerki u Kraljevini Tongo. Kroz svoje osobne priče žene dijele povijest i Hiko kulturu kroz vidljiv utjecaj kraljice Salote na ovaj tradicionalni ples (vještinu) i osnaživanje žena na tom udaljenom otoku. Redateljica filma je Paprika Leaverton. Film je na engleskom jeziku, a ulaz na projekciju je besplatan.

Predstava The Overcoats talijanskog cirkuskog i kazališnog umjetnika Davidea Perissuttia je tragična komedija nastala po istoimenom romanu ruskog pisca Gogolja. Umjetničko istraživanje počinje unutar stranica ruskog romana, a rezultat je predstava posvećena birokraciji, čija je namjera reći kako se mali čovjek osjeća pred nesavladivim naporom i razumjeti zašto ljudska bića moraju nastaviti nakupljati toliko zakona da na kraju postanu paralizirana. Upravo se to događa na pozornici, progresivna i tragična paraliza koja se pretvara u komediju, “teatro dell’assurdo” spektakl. Ulaz na predstavu je besplatan.

Radionica fizičkog kazališta s Davideom Perissuttiem pod nazivom “Izgradi svoju glupost” ponudit će različite pristupe u otkrivanju toga što vas čini smiješnim, ružnim i budalastim. Cilj radionice je ponuditi sudionicima perspektivu o tome kako glupost pomaže stvoriti sigurno okruženje i pomoći u izradi cirkuske ili kazališne izvedbe. Radionica je namijenjena mladima i odraslima (13+) zainteresiranima za fizičko kazalište bez obzira na prethodna iskustva. Prijave na radionicu vrše se putem on line obrasca.

PROGRAM

17.11., petak, 19 h, Beton kino (Dom mladih Split)

PROJEKCIJA FILMA KRALJIČIN UTJECAJ

18.11., subota, 19 h, Mala scena (Dom mladih Split)

PREDSTAVA THE OVERCOATS TALIJANSKOG CIRKUSKOG UMJETNIKA DAVIDEA PERISSUTTIA

19.11., nedjelja, 10 – 12 h, Mala scena (Dom mladih Split)

IZGRADI SVOJU GLUPOST: RADIONICA FIZIČKOG KAZALIŠTA BY DAVIDE PERISSUTTI

POSLJEDNJE DODANO: