ZLATKO DALIĆ

Nikada nisam imao više motiva nego sada, nikada nisam imao više energije kao sada

Izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić održao je press konferenciju u Zagrebu ususret utakmicama protiv Litve (subota) i Armenije (sljedeći utorak) kojima će se zatvoriti kvalifikacije za Europsko prvenstvo sljedeće godine. S dva poraza prije mjesec dana, od Turske i Walesa, Hrvatska se dovela u situaciju da plasman na Euro u Njemačkoj ne ovisi više samo o njoj, trebat će joj kiks Walesa uz maksimalan učinak sa svoje strane. Turska je već osigurala plasman na Europsko prvenstvo.

Dalić je najprije govorio o aktualnom trenutku i kadru igrača koje ima/nema na raspolaganju:

– Dvije najlošije vezane utakmice su iza nas otkako sam izbornik. Dogodilo nam se u najgore vrijeme, do toga nas je doveo i splet okolnosti. Na nama je da u ove dvije utakmice uzmemo šest bodova i nećemo pratiti što će napraviti Wales.

Petković se vraća u Dinamo, on nije spreman za igranje, a Kovačić je sinoć osjetio mišić, napravit će preglede u Manchesteru, pa ćemo vidjeti što će biti s njim. Ivanušec, Kramarić i Juranović su u boljem ritmu nego prije mjesec dana, izašli su iz ozljeda. Bolja je situacija nego što je bila, ali nije idealna.

Zašto ste aktivirali pretpoziv Nikoli Vlašiću kad i dalje ne igra u nekoj naročitoj formi za Torino?

– Naša je procjena da je Nikola popravio formu i stanje.

Koje su vaše glavne pogreške u posljednje dvije utakmice?

– Moja je odgovornost što nisam prepoznao situaciju. Najveći problem je što smo ostali bez kompletnog napada. Njih petorica su nedostajala. Perišić i Kramarić prije svih. Oni su u mom mandatu postigli najviše golova. Nisam osjetio da nešto ide po krivu. To je prošlost, nećemo se na to vraćati.

Čime vas je Pjaca pridobio? Zašto nema Marca Pašalića?

– Gledali smo obojicu. Nama se pojavio problem lijeve strane. Pjaca se diže u formi, na dobrom je putu doći gdje je bio. Nadamo se da će ga poziv dodatno motivirati. Pašalić igra dobro, ima dobru sezonu, ako ovako nastavi, pridružit će se reprezentaciji.

Ponovo ste pozvali Antu Budimira? Možete li reći na kojoj će poziciji igrati Gvardiol?

– Budimir je u pravoj formi, zabija najviše golova od svih naših napadača. Zvao sam Musu, Frigana i Belju, htio sam pronaći špicu za budućnost. Nama treba tip napadača kao što je Budimir. Što se tiče Gvardiola, on igra lijevog beka u Cityju. On nosi silnu energiju i kvalitetu prema naprijed i na toj poziciji će igrati za reprezentaciju. Od Barišića i Sose nisam dobio što sam želio.

Mijenja li se formacija?

– Nemamo potrebe puno mijenjati. Nakon dva poraza svi bi sve mijenjali. Mislim da bi bilo još lošije kad bih krenuo sve mijenjati. Ono što me ohrabruje jest da imamo više mogućnosti za trening, prva utakmica je u subotu.

Je li narušeno samopouzdanje?

– Nikada nisam imao više motiva nego sada, nikada nisam imao više energije kao sada. Želim ići na Euro sa Hrvatskom. Svi smo navikli na dobre rezultate, a ja neću odustati. Tako je i s igračima.

Šutalo je prošao kroz teško razdoblje u Ajaxu, a sada bi trebao nositi reprezentaciju u obrani?

– Njemu se dogodilo da je cijela momčad u lošem stanju, pa su se okomili na njega i Sosu. Sigurno ga je to malo poljuljalo, ali u posljednje vrijeme igra dobro. On je u reprezentaciji uvijek igrao dobro, osim protiv Turske. Ćorluka je razgovarao s njim, bit će sve u redu.

Smetaju li vas kritike?

– Ne smeta me ništa, neka svatko govori što hoće, neka kritiziraju. Ja znam što sam sve napravio s reprezentacijom.

Je li Livakoviću ugrožena pozicija prvog vratara? Protiv Turske i Walesa nije briljirao, u Fenerbahčeu je također imao slabijih izdanja.

– On je siguran, on je naš prvi izbor. Neće biti na golu jedino ako se dogodi nešto nepredviđeno. Ne želim njega dovoditi u pitanje.

POSLJEDNJE DODANO: