DALIĆ UOČI LATVIJE

“Neću razmišljati o Armeniji, sutra nam je najvažnija utakmica”

Ove subote u 18 sati Hrvatska gostuje kod Latvije u predzadnjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Utakmicu na konferenciji za medije najavljuju izbornik Dalić te kapetan Luka Modrić.

Zlatko Dalić za novinare izjavio je kako se s Tomislavom Stipićem, trenerom Rige, sreo prije presice u hotelu gdje su kratko prokomentirali njegove rezultate tamo, a nadolazeću utakmicu nisu spominjali. Trener vatrenih odgovorio je na još par pitanja novinara:

Očekujete li pomoć Armenije protiv Walesa?

Zaista ne razmišljam o tome. Fokusiran sam isključivo na nas. Nama je bitno uzeti šest bodova, ovdje smo došli po tri. Možda u nekom smjeru bude na nas djelovalo to što oni igraju prije nas pa ćemo znati rezultat, ali moramo se fokusirati na sebe.

Dio igrača nije u punoj formi. Koliko razmišljate i o Armeniji i o preraspodjeli minutaži nekim igračima?

Neću razmišljati o Armeniji, sutra nam je najvažnija utakmica. Nema smisla kalkulirati prije nego što riješimo ovu situaciju. Nitko od nas ne smije razmišljati o tome što će biti u Armeniji i što će u utorak biti u Zagrebu. Ne pripremamo se tako da ćemo odmarati nekog za Armeniju.

Naravno da moramo razmišljati da sačuvamo Kramarića i Ivanušeca, koji se tek vraćaju iz ozljeda i nemaju punu minutažu. Ne vodimo o tome brigu zbog Armenije, nego zbog njih dvojice jer nisu u ritmu utakmica.

Koga vidite kao zamjenu za Kovačića, imate li kakvu dilemu?

Od prvog dana smo znali da ga nema. Nakon toga smo shvatili da nema ni Vlašića i Juranovića, a velika je šteta što smo ostali bez Sučića, bilo je u planu da on pokrije tu poziciju. Igra standardno i igra dobro za Salzburg, ali otpao je i on tako da smo tražili druga rješenja. Promijenit ćemo neke stvari, igrat ćemo više napadački, neće biti tri klasična vezna, igrat ćemo sa špicom i polušpicom.

Koliko se priprema plan B ili C za Latviju? Koliko će se raditi na strpljivosti?

Respektiramo protivnika, pogotovo jer igra na domaćem terenu, Turci su tu teško dobili, a Armenija izgubila. Wales je s igračem više imao veliku borbu. U Rijeci smo to brzo otvorili, no ovo će biti potpuno drugačija utakmica, puno teža i napornija. Oni su većinu golova primili u zadnjih 15 minuta. Mi tri boda moramo tražiti na bilo koji način. Ne smijemo gubiti glavu, moramo biti strpljivi.

Budimir je u sjajnoj golgeterskoj formi. Hoće li igra momčadi djelomično prilagođena njemu i njegovim kvalitetama?

Mora biti. Ne mogu reći da su Musa i Beljo igrali loše, ali ekipa nije igrala dobro za njih. Njima trebaju centaršutevi i dodavanja, a nisu ih dobili. Za takve napadače moramo raditi. Bez toga on neće biti na nivou. Ovisi o loptama suigrača, no dobro je da je opet ušao u formu.

Rekao sam da u ovom ciklusu tražim napadača za budućnost hrvatskog nogometa, ali nitko nije pokazao više od Budimira. On je mirno radio, zabijao golove i opet je tu.

Koliko će biti teško imati prave ubačaje kad nećemo imati prirodna krila i bekove?

Cijela igra se mora prilagoditi tome da imamo ubačaje. Stanišić je pokazao da ima jako dobar tajming i ulazak u završnicu. No bit će i dubinskih lopti, imamo drugačiju situaciju, cijela ekipa mora biti bliže golu.

Moramo biti bolji u igri jedan-na-jedan, ne sjećam se da je itko od nas tako prošao protivnika u zadnje dvije utakmice. Nitko nije preuzeo odgovornost pa nismo imali rješenja kad nam je vezni red zablokiran. Ja tražim od igrača da uzimaju taj rizik i pokušaju stvoriti višak.

Tko su najbolji igrači Latvije po Vašoj analizi?

Djeluju dobro kao tim, imaju kompaktnost i energiju koja ih drži dok god imaju dobar rezultat. Imaju jako visokog napadača, igraju na visoke lopte te su jako opasni u tranziciji. Moramo prihvatiti da će se oni braniti i pokušati nas iznenaditi iz kontranapada. Imaju i dobru igru u prekidima.

POSLJEDNJE DODANO: