Otvorene nove ambulante i obnovljeni prostori Dnevne bolnice Klinike za infektologiju KBC-a Split

Pacijenti Dnevne bolnice Klinike za infektologiju KBC-a Split od 15. listopada dolaze u potpuno obnovljene i novoopremljene prostore. Mjesto je to na kojem se u kratkom periodu  realizira dijagnostika i liječenje infektivnih bolesti. Broj bolesnika kojima je potreban ovaj oblik izvanbolničkih postupaka iz godine u godinu sve je veći. U protekloj 2022. zabilježeno je preko 10.000 dolazaka i obrade kroz Dnevnu bolnicu Klinike za infektologiju što je dvostruko više u odnosu na predpandemijsko razdoblje. 

Predstojnica Klinike za infektologiju doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja kaže da je razlog tome sve starija populacija opterećena komorbiditetima, značajan broj  imunokompromitiranih bolesnika, prisutnost koronavirusa te povećanje incidencije infekcija uzrokovanih rezistentnim bakterijama. 

U Dnevnoj bolnici se zbrinjavaju bolesnici čije kliničko stanje ne zahtijeva nužno hospitalizaciju u Klinici, ali im je potreban daljnji nadzor i liječenje infektologa. U svakodnevnom radu dnevne bolnice ključna je dobra suradnja sa zavodima za radiologiju, mikrobiologiju i laboratorijsku dijagnostiku u realizaciji rane dijagnoze i pravovremene ciljane terapije

Za različita medicinska stanja sve češće se traži konzultacija infektologa pa Klinika za infektologiju bilježi i porast broja pacijenata na ambulantnom liječenju, pogotovo otkada su otvorene dvije nove ambulante. Naime, od 2022. g. otvorena je Ambulanta za infekcije  imunokompromitiranih bolesnika, a u kolovozu 2023. s radom je započela Ambulanta za urogenitalne i spolno prenosive infekcije.

Ambulanta za infekcije imunokompromitiranih bolesnika osnovana je zbog potrebe unapređenja izazovne dijagnostike i liječenja infekcija kod rastuće populacije bolesnika narušenog imunološkog sustava. Najčešće su to onkološki, hematološki bolesnici, transplatirani kao i bolesnici na biološkoj terapiji i drugim oblicima imunosupresivneog liječenja.  

Ambulanta za urogenitalne i spolno prenosive infekcije namijenjena je pacijentima koji boluju od kompliciranih i ponavljanih urogenitalnih infekcija, posebno kada su one uzrokovane  rezistentnim bakterijama. Važan dio djelatnosti nove ambulante je praćenje i liječenje spolno prenosivih infekcija, te je po prvi put u KBC-u Split našim korisnicima dostupna i predekspozicijska anti-HIV profilaksa (PrEP).

PrEP kao nova djelatnost Klinike je preventivna i vrlo učinkovita antivirusna terapija koja, ukoliko se pravilno uzima, ima visoki postotak zaštite od HIV-a. 

Sve do otvaranja ove ambulante korisnici kojima je potrebna ova terapija morali su po nju putovati u Zagreb. Sada im je ona dostupna u našoj Klinici. Važno je naglasiti da smo, u suradnji s našom Informatičkom službom realizirali model kojim  je osigurana anonimnost korisnika. Sve što je potrebno je nazvati našu ambulantu i dogovoriti termin pregleda – kazala je infektologinja dr. Irena Jeličić.

Novi načini liječenja, kao i ulaganje u prostor Klinike veseli čitavo osoblje, ali i pacijente koji prvog dana rada u obnovljenim prostorima nisu krili oduševljenje. Gđa. Željka Kristić kazala je kako se pacijenti u boljim uvjetima i osjećaju bolje, a kako su djelatnici infektologije zaslužili bolje uvjete rada. 

Malo ih je, puno rade i daju sve od sebe. Boravila sam 5 dana na infektologiji i moram pohvaliti čitavo osoblje, od čistačica preko medicinskih sestara i tehničara do liječnika. Nigdje nisam doživjela toliko ljubaznosti, empatije i strpljenja ne samo prema meni nego i prema svim pacijentima. Ugodno sam iznenađena. Bilo mi je teško u tom periodu, ali njihovu ljudskost nikada neću zaboraviti – naglasila je.

Prostore Dnevne bolnice i ambulanti uredio je Klinički bolnički centar Split, a namještaj i oprema donacija je tvrtki Ribola i Henkel koji su prošle godine organizirali akciju prikupljanja sredstava upravo za ovu namjenu.

 

POSLJEDNJE DODANO: