U četvrtak počinje proljeće: Jesmo li se zaista oprostili od hladnoće?

Srijeda je bila posljednji dan kalendarske zime. A zadnji zimski dan bio je kao i njen ostatak – natprosječno topao! Uz obilje sunca, temperature su diljem Dalmacije u najtoplijem dijelu dana bile od 17 do 22°C. 

Kalendarsko (astronomsko) proljeće počinje u četvrtak u 17 sati i 57minuta. Obilježit će ga nastavak sunca i topline, no suncu i toplini ipak se nazire kraj…

Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Ujutro je ponegdje na sjevernom Jadranu moguća sumaglica i magla. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju će prestati i okrenuti na slab do umjeren vjetar s jugozapada do sjeverozapada, navečer na moru na jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Petak  će biti pretežno sunčan, tek ponegdje uz malu naoblaku, uglavnom na sjevernom Jadranu navečer. Puhat će slabo jugo koje će prema večeri ponegdje na moru biti umjereno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 21°C.

subotu će biti djelomično sunčano, tek povremeno uz umjerenu naoblaku i u većini predjela suho. Tek se ponegdje, uglavnom na Kvarneru, uz prolazno više oblaka očekuje pokoja kišna kap. Puhat će umjereno jugo koje će na moru imati jake udare. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 15 do 20°C.

Slično vrijeme pratit će nas i tijekom nedjelje. Frontalni sustav toga će dana sa sjeverozapada Europe doseći sjever Italije gdje će se formirati nova ciklona koja bi mogla duži niz dana utjecati na vrijeme na Jadranu. U nedjelju će još biti pretežno sunčano i suho, ali uz pad tlaka zraka i stalno jačenje juga koje će navečer na moru imati vrlo jake do olujne udare. Jugo će još malo podignuti jutarnje temperature zraka, a danju će biti nešto ispod 20°C.

Ciklona će nam se sasvim približiti u ponedjeljak kada nas čeka promjena vremena s kišom. Ponegdje će do kraja dana pasti preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Još ujutro će jugo biti jako, na moru s olujnim udarima, slabit će u drugom dijelu dana. Iako će biti toplo, najviše dnevne temperature bit će u manjem padu i bit će većinom od 13 do 18°C.

utorak i srijedu promjenjivo, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno će padati kiša, a na Biokovu, Dinari i Kamešnici iznad 1.500 metara može biti susnježice i snijega. Jugo će slabiti i još će malo osvježiti pa će najviše dnevne temperature biti većinom od 12 do 16°C.

Još je nejasno u kojem smjeru će ići vremenske prilike od četvrtka, ali prognostički modeli trenutno ukazuju na mogućnost dolaska bure i daljnjeg laganog zahlađenja.

Jasno je da sljedećih desetak dana nema povratka hladnoće, no s novim tjednom vrijeme će se destabilizirati, a temperature zraka biti primjerenije dijelu godine.

POSLJEDNJE DODANO: