Maja Đerek ne prestaje napadati bivše poslodavce, ali i HDZ: “Dosta više s tim zakonima!” – slučaj Botanički vrt – prijava OLAF-u

U najnovijem postu na Facebooku Maja Đerek, bivša pročelnica u Gradu Splitu, ima primjedbe na projekt obnove Botaničkog vrta u Splitu. Evo što piše:
Projekt obnove splitskog Botaničkog vrta je započeo u mandatu bivšeg gradonačelnika Krstulovića Opare i njegovog savjetnika Krešimira Budiše te se godinama razvlači i nikako da se okonča. Cijeli projekt, u sklopu kojeg je i obnova Botaničkog vrta, bespovratno je sufinanciran od strane Europske unije s preko 2 milijuna eura (75%). Svečanom potpisivanju ugovora u svibnju 2018. su čak osobno nazočili ministrica Gabrijela Žalac i njezin šef Andrej Plenković.
Dubiozna obnova Botaničkog vrta obilježena je bespravnom gradnjom na zaštićenom području Marjana, a koja se (u suradnji s Građevinskom inspekcijom) godinama ne uklanja. Dubiozna obnova je obilježena neracionalnim i netransparentnim trošenjem europskog i gradskog novca, a ukupni trošak obnove vrta je povećan pet puta – s 330.000 eura na najmanje 1.770 000 eura! Projekt je ušao u šestu godinu realizacije, a u ovom trenutku nitko ne zna koliki će biti ukupni trošak niti kome je točno isplaćen novac za radove.
Dubiozna obnova je obilježena tvrtkama koje izvode radove, a koje su godinama povezane s Milanom Bandićem i HDZ-om. Naime, projekt izvodi zagrebačka građevinska tvrtka Teh-gradnja, miljenica Milana Bandića, koja je u njegovom mandatu u samo 5 godina dobila čak 85 projekata. Uz to, tvrtka i vlasnik imaju i pravomoćnu optužnicu za protupravnu gradnju. Takva tvrtka je potom angažirala tvrtku Vice Mihanovića. Doktor Vice nije nabavio sve biljke, a nitko ne zna koliko novca mu je isplaćeno.
Budući da se radi o gradskoj imovini, u nekoliko navrata sam na kolegijima osobno upozoravala moje nadređene na nezakonitosti u projektu, a osobito da ne postoje građevinske dozvole. Nakon što sam nekoliko puta pred kolegama jasno rekla da je potrebno poduzeti pravne mjere, dobila sam jasan naputak gradonačelnika Ivice Puljka – ” Dosta više s tim zakonima ! “.
Puljkov nevjerojatni nalog je imao za cilj zataškavanje svega, ali i da se zaštite nadležne službenice iz Službe za razvoj bliske HDZ-u i Krešimiru Budiši te koje drže dokumentaciju i revno isplaćuju sredstva izvođačima. Bitna karika je i Teo Vojković, Puljkov pročelnik koji je imenovan bez javnog natječaja, a koji je svojom službenom odlukom doslovce dozvolio nezakonitu gradnju na zaštićenom području. Puljak i Ivošević očito trebaju baš takve službenike za provođenje svoje gradske politike, a koji će uvoditi toliko reklamirani “red”.
Prije dvije godine sam podnijela detaljnu prijavu USKOK-u zbog malverzacija u Državnim nekretninama, ali zbog očitog političkog dekreta oni ništa ne poduzimaju. U ovom slučaju se radi o potpuno netransparentnom projektu koji se financira iz EU fondova pa sam prijavu podnijela Europskom uredu za sprječavanje prijevara (OLAF).
Iz navedenog proizlazi da je, nakon dvije i pol godine Puljkovog i Ivoševićevog mandata, tragikomično postavljati pitanja “Di je zapelo oko Botaničkog vrta ?” već je jedino logično pitanje – ” Što su Puljak i Ivošević konkretno poduzeli da se zaustavi pljačka gradskog i EU novca ?”.
Umjesto takvog razumnog pitanja, serviraju nam se PR smicalice o tobožnjoj “mržnji” HDZ-a prema Puljku i Ivoševiću te njihove prozirno inscenirane “svađe”. Međutim, upravo ovakvi (i brojni drugi) primjeri jasno ukazuju na njihovu stvarnu povezanost i savezništvo kako bi sve ostalo suštinski isto, a rade se samo kozmetičke promjene uz puno medijske galame i PR-a.

All reactions:

3333

POSLJEDNJE DODANO: