“Meštri o’ tehnike” u sklopu Ekotlona na Marjanu šalju poruke važnosti očuvanja prirodnog okoliša: “Za lipši svit, pokrenimo Split!”

Danas su u bogatom programu Ekotlona, kao moderatori tehničko-likovnog edukacijskog kutka usmjerenog prema očuvanju i zaštiti okoliša, sudjelovali predstavnici Udruge tehničke kulture “Meštri o’ tehnike”.

Predsjednik udruge Ante Milić i tajnica Marina Drašković ponudili su niz edukativnih i ekoloških sadržaja djeci i odraslima koji su sudjelovali na Ekotlonu.  Inače, Ekotlon je organiziran kako bi se na jedan sportski, edukativni, ekološki osviješteni način poslala poruka o važnosti očuvanja prirodnog okoliša. 

U malom edukacijskom kutku, na Marjanu, djeca i odrasli su uz pomoć moderatora izradili razne tehničke tvorevine i izvrsno se zabavili.  Najčešći materijali od kojih su radovi izrađeni su baš oni koji se mogu i reciklirati te je bilo bitno educirati sudionike o važnosti pravilnog odlaganja otpada te njegovanja sportskog i ekološki osviještenog duha, što se ishodovalo ovom radionicom. 

Tako su vrijedne ruke na ovom edukacijskom kutku mogle primijetiti niz radova koji su sačinjeni od plastičnih čepova (slika bicikla s adekvatnom porukom – “Za lipši svit, pokrenimo Split”, sjedalica ukrašena plastičnim čepovima te uljepšana akrilnim bojama i drugim ukrasima, predivni radovi oblika riba koje predstavljaju mediteranski duh itd.). Također, važan dio radionice bio je usmjeren na izradu edukativnih igara preko kojih će se sudionici tijekom rada i tijekom igre educirati o pravilnom odlaganju otpada i važnosti održavanja sportskog duha, jer je svima jasno da je u zdravom tijelu i zdrav duh. 

Djeca su izradila igru “Ekotlon – Za lipši svit, pokrenimo Split” koja na svojoj podlozi ima crveno – bijela polja po kojima se kreće figurica (plastični čep plave, smeđe, zelene ili žute boje) ovisno o dobivenoj brojci nakon bacanja kocke. Za pobjedu je potrebno 5 puta obići sva polja na ploči, a na tom putu vas čekaju i kartice iznenađenja koje vam mogu dati određeni sportski zadatak prije nego nastavite s daljnjom igrom, primjerice “napravi 10 sklekova”. Za svaki krug dobijete štapić koji vam simbolizira uspješno odrađeno koračanje po crveno – bijelim poljima. Također, tu su još i igra pamćenja (potrebno je povezati određeni otpad s adekvatnim spremnikom), rotacijska igra znanja itd.

 – Svjesni toga da zajedno uistinu možemo puno po tom pitanju, šaljemo jasnu i glasnu poruku: “Za lipši svit, pokrenimo Split!” – poručuje predsjednik tehničke kulture “Meštri o’ tehnike” Ante Milić

POSLJEDNJE DODANO: