Preminula je kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini. 

Elizabeta je rođena u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka (kasnije kralja Georgea VI i kraljice Elizabete). Njezin otac stupio je na prijestolje 1936. godine, nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII, čime je Elizabeta postala vjerodostojna prijestolonasljednica. 

Školovala se privatno kod kuće, a javne dužnosti počela je obavljati tijekom Drugoga svjetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi. U studenom 1947. udala se za Philipa Mountbattena, bivšeg princa Grčke i Danske, a njihov je brak trajao 73 godine do Filipove smrti 2021. Imali su četvero djece: Charlesa, princa od Walesa; Anne, kraljevsku princezu; princa Andrewa, vojvodu od Yorka; i princa Edwarda, grofa od Wessexa. – stoji na Wikipediji. 

Značajni događaji uključuju kraljičinu krunidbu 1953., te proslave njezinih srebrnih, zlatnih, dijamantnih, safirnih i platinastih jubileja 1977., 2002., 2012., 2017. i 2022. godine. Elizabeta je bila najdugovječniji britanski monarh, najdugovječnija žena na čelu države u povijesti.

Elizabeta se povremeno suočavala s republikanskim sentimentima i kritikama u medijima na račun kraljevske obitelji, osobito nakon raspada brakova njezine djece, njenog annusa horribilis 1992. i 1997. smrti njezine bivše snahe Diane, princeze od Walesa. 

Međutim, podrška monarhiji u Ujedinjenom Kraljevstvu bila je konstantno visoka, kao i njezina osobna popularnost.

POSLJEDNJE DODANO: