Veliko otkriće: Otkriveni gravitacijski valovi iz Velikog praska!

Kozmičko pozadinsko zračenje prikupljeno je u eksperimentu na Južnom polu uz pomoć posebnog teleskopa nazvanog Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization).

Ovi rezultati istraživanja su direktan dokaz ideje o inflaciji svemira, odnosno kratkotrajnom brzoširućem ranom svemiru, prenosi Scientific American.

Ono što je zanimljivo je da je detektirani signal jači nego što su znanstvenici očekivali, što bi moglo dovesti do odbacivanja nekih teorija i modela inflacije svemira i otvoriti put novim fizikalnim teorijama.

“Gravitacijski valovi predviđeni su općom teorijom relativnosti i zasad su opaženi samo posredno, kroz smanjenje perioda rotacije dvojnog pulsara, za što su Hulse i Taylor dobili Nobelovu nagradu za fiziku 1993. godine” – rekao je ranije astrofizičar sa Instituta Ruđer Bošković Dario Hrupec za Čuda Prirode.

“Inflacija zvuči kao luda ideja, no sve što je važno, sve što vidimo danas – galaksije, zvijezde, planeti – je bilo utisnuto u tom trenutku, u manje od trilijuntog dijelića sekunde” – reakcije su fizičara na novo otkriće. 

Što su primordijalni gravitacijski valovi?

“Ogromne promjene u prostorvremenu događale su se u ranoj fazi razvoja svemira, u periodu koji nazivamo inflacijom. I tada su trebali biti emitirani gravitacijski valovi, a takve valove nazivamo primordijalnim gravitacijskim valovima. Kao i kozmičko mikrovalno pozadinsko zračenje, primordijalni gravitacijski valovi trebali bi biti opazivi i danas. Njihove karakteristike nosile bi neizmjerno važne informacije o ranom razvoju svemira. Možda i o posve novoj fizici na vrlo visokim energijama koje su nedostupne zemaljskim akceleratorima, kako sadašnjim tako i budućim” – rekao je Hrupec.

“Ovo je veliko otkriće. Nije baš da se svaki dan otkrije nešto potpuno novo o ranom svemiru. Ovo vrijedi Nobelove nagrade” – rekao je Marc Kamionkowski sa Johns Hopkins University, koji je 1997. predvidio da se ovi gravitacijski valovi mogu pronaći.

Riječ je o vrlo značajnom otkriću i najvećem dosad u fizici od otkrića Higgsovog bozona!

POSLJEDNJE DODANO: