Odojak, janjetina, purica, bakalar, kolači, nešto više od mjesec dana ostalo je do Božića, a ove godine blagdanski stol, procjenjuju Sindikati bit će najmanje 10 posto skuplji u odnosu na lani.
Suhi bakalar kao suho zlato. Na godinu ga uvezemo oko 250 tona. Norveški smrdljivac danas je delikatesa čija je cijena 54 eura za kilogram.
-Ja sam ga znala prije par godina i po par tona prodati, a ove godine ako se prodam 20-30 kilograma, to će biti super – kaže za RTL Milena Vujasinović, prodavačica u zagrebačkoj ribarnici.
Kupce odbijaju visoke cijene, iako prodavači na ribarnici tvrde da su u odnosu na lani ostale iste. Tanjurima će, tako, umjesto bakalara zavladati jeftinija riba.
-Ljudi se sve više odlučuju za drugu ribu, npr. kupuju se srdele po 4 eura, oslić od 5 do 12 eura, manje orade po 12 eura, muzgavci koji su jako slični hobotnici, ali su tri puta jeftiniji oni su 7 eura, a hobotnica 18 eura – kaže Marija Mužanić, prodavačica u zagrebačkoj ribarnici.
Nakon Badnjaka i ribe, glavna zvijezda božićnog ručka bit će meso. Odojak je najviše poskupio. Prema podacima tržišnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede prosječna veleprodajna cijena u listopadu iznosila je oko 6 eura za kilogram, što je gotovo 50 posto više nego u istom mjesecu lani. To znači da biste za odojak od 15 kilograma u maloprodaji trebali izdvojiti čak 120 eura!
-Odojak se trenutačno prodaje za 8,90 eura, odnosno 9 eura. Ima ga dovoljno, uglavnom je iz uvoza. Ljudi ga kupuju, rezerviraju za Božić jer žele biti sigurni. Njegova cijena lani za kilogram bila je oko 5 eura – istaknuo je Ivica Zubec, vlasnik mesnice u Zagrebu.
-Očekujemo da će doći do daljnjeg rasta cijena odojka radi toga što odojaka jednostavno neće biti. To će biti tražena roba. Svi oni koji će ga htjeti imati na stolu, trebat će se solidno za to “izuti” odnosno dati snažnije izdatke, i on će postati sve nedostupniji čak i za one koji su ga htjeli imati i ljudi će tražiti nadomjeske u nekom drugom, jeftinijom mesu – tvrdi Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Da će cijena porasti, smatra i Franjo Horvat, vlasnik mesnice u Zagrebu.
-Ja sam siguran da će cijena odojka do Božića još narasti. Sigurno ćemo ga plaćati 10 eura po kilogramu. Do Božića, definitivno poskupljuje.
Panceta, hamburger, svinjski but bez kostiju, sve ćemo ovih blagdana plaćati 30 posto više u odnosu na lani.
U odnosu na lani skuplja je i purica, u prosjeku 18 posto. Trenutačno je na većini polica nema, dolazi kroz tri jedna. Samo u prosincu posjet ćemo ih gotovo 200 tisuća.
-Prošlu godinu prodavali smo je za 55 kuna, odnosno 7,30 eura. Ove godine cijena je 65 kuna, odnosno 8,6 eura. Morali smo poskupjeti, sve nam je otišlo gore od hrane, preko svega ostaloga. Tako mora biti – kaže Mirjana Brletić, prodavačica purećeg i pilećeg mesa u Zagrebu.
Sindikati procjenjuju da će najjeftinija košarica ovih blagdana u odnosu na lanjskih 90 eura porasti na 100 eura, srednja sa 160 na 175 eura, a najbogatija koja uključuje bakalar, janjetinu, pršut i više vrsta kolača tročlanu obitelj mogla bi stajati 380 eura.
-Uvijek se pred blagdane redovno vidi da su cijene usklađene i dogovorene. Košarica će biti negdje 10-ak posto skuplja, možda bi prve projekcije pokazale da će biti i više od 10 posto skuplje, međutim očekujemo da će se kao i svake godine na kraju, pred blagdan cijene poravnati. Želimo vjerovati da će trgovci, ali i dobavljači prepoznati potrebu građana da obilježe dostojno blagdane, i da će biti milostiviji s cijenama – kazao je za RTL Krešimir Sever.