Pričigin: Stanković pričao o Sanaderu, Milanoviću, Bajiću, Vidoševiću, Kerumu…

Sat vremena prije zakazanog termina autorske večeri Aleksandra Stankovića u kavani Bellevue doslovce se jedva moglo proći kroz ulazna vrata. To najbolje svjedoči koliki interes vlada za Pričiginom, odnosno i koliko su Splićani htjeli poslušati poznatog urednika i voditelja HTV-ove emisije Nedjeljom u 2. 

Voditelj je bio Renato Baretić koji je duhovitim i nenametljivim upadicama “raspričavao” dodatno jednog od zaštitnih znakova javne televizije. Tom prigodom, Baretić je otkrio i zašto je svega mjesec dana bio suradnik Nedjeljom u 2. Nije, kazao je, bilo vrijedno živaca i para, on nije za to da bude zvijezda.

Stanković je kroz sat vremena proveo publiku kroz emisije u kojima je ugostio viđenije Splićane. Počeo je s najpoznatijim zatvorenikom u Remetincu, bivšim premijerom Ivom Sanaderom

Prisjetio se posljednjeg intervjua kada je Sanader imao već nekoliko optužnica iza sebe.

– To je čovjek kojemu je potrebna medicinska pomoć jer on je zaista apsolutno uvjeren u svoju nevinost. Ustrajan je u tome da je sve laž i pakost koja mu se podmeće – dojam je Stankovića.

Naveo je i da su mu mnogi zamjerili što nije bio oštar prema Sanaderu, da mu je taj razgovor ugrozio reputaciju, ali kako je kazao, opet bi ponovio isti pristup. Bivši premijer je bio u “knock downu”, kazao je, a to mu nije dalo za pravo da se iživljava nad njim. Poanta je zapravo da se Stanković pridružio malobrojnima koji, rekao je, ne piju krv Sanaderu. Najbučniji su, naravno, oni iz organizacije koji nisu ništa vidjeli ni znali…

Sanader je inače bio i gost prve emisije Nedjeljom u 2, kao vođa oporbe, a koliko je htio doći pokazuje i to da je našao telefonski broj  kojeg, kako je kazao Stanković, znala samo njegova majka.

Gostovao mu je i kao premijer kada mu je voditelj i postavio pitanje kako se osjeća na temu trača da je homoseksualac. To pitanje je inače smislio Goran Milić. Stanković ga je, naime, došao pitati za savjet kako da Sanadera pita o traču koji se širio brzinom munje u javnosti. Na inzistiranje bivšeg premijera, novinar je bio i u Banskim dvorima.

– Ne volim s gostima općiti na bilo koji način, ali kad inzistiraju ja se odazovem – nasmijao je publiku Stanković.

Pitao ga je Sanader je li razmišljao o karijeri u diplomaciji.

– Eto, ja i danas razmišljam, a veza mi je u zatvoru – našalio se.

– Ne mislim raditi usporedbe o nekakvoj hrabrosti, ali Sanader se nije nikada libio doći u emisiju, dok je Zoran Milanović kao čelnik oporbe dolazio, a kao premijer odbija doći – kazao je Stanković.

Nisu profesionalno negativna sjećanja urednika ni na Nadana Vidoševića. Rijetko srdačan, opisao ga je, kul frajer koji nije skidao osmijeh s lica ni na teška pitanja poput Hajduka i privatizacije Dalmacijacementa.

– Koji je bio zajeban gost iz Splita? – pitao je Baretić.

Bez oklijevanja ispalio je Stanković da je to svakako Željko Kerum.

– Neće mi Kerum zamjeriti kada kažem da je svašta izblebetao, poput toga da su mu Srbi  krivi za propast jer su vlasnici bankarskog sektora. Privatno, mislim da je neka situacija stani-pani ne bi dijelio ljude na temelju nacionalnosti. Takve su izjave bile podilaženje nekim đilkoškim biračima ili kartaškim kompanjonima – dojam je Stankovića.

Mišljenja je da mu je to i Nevenka Bečić potvrdila kada je gostujući osudila “takve nebuloze koje nije ponio iz roditeljskog doma”.

Spomenuo se Stanković i Roberta Pauletića koji se branio od rada u ST tjedniku sintagmom da su bila takva vremena, sjetio se “erotomana” Lordana Zafranovića, potom Ćiće SenjanovićaBorisa Dvornika kojega je i odveo na ručak kod majke.

Posebno se toplo osvrnuo na Milorada Bibića Mosora koji mu je mjesec dana prije nego nas je napustio poslao crne čarape. 

– Dragi kumpanjo, vidija sam da ti vire dlake, pa ti šaljen par bičava da se ne sramotiš – napisao mu je Mosor.

Pričao je i o Mladenu Bajiću za kojega bi volio da ga je ugostio. Kako je kazao, medalja ima dvije strane, i, okej, iako se može reći da je radio selektivno, ipak je kriminalce trpao iza rešetaka. Inače, 2003. godine kada je Stanković ugostio Roberta Matijevića koji je tada progovorio o Mladenu Barišiću, Bajić je preko Hloverke Novak Srzić pokušao stornirati emisiju. Situacija je ipak izglađena. 

Spomenimo i da je Dikan htio gostovati u emisiji, ali samo prema pitanjima koja je on već napisao. Scenarij je bio “sve moje lijepe žene” s naglaskom na Vlatku Pokos. Kad mu je Stanković rekao da tako ne funckionira, Dikan se predomislio.

– Kada me pak netko pita tko mi je najdraži gost, najčešće odgovaram Igor Mandić. To je čovjek kojeg jednostavno cijenim – istaknuo je.

Ispraćen velikim pljeskom, Stanković je na koncu Splićanima zapjevao jednu rusku pjesmu koju zna i pjevati kćerki dok je uspavljuje.

POSLJEDNJE DODANO: