Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5caa4eec29111cc4398b4594/80
Foto: PIXABAY

Svi su ludi za cvjetačom, ali ne pretjerujte s njom jer ima i jednu negativnu stranu

Cvjetača je unazad nekoliko godina od zapostavljene namirnice prometnula u novu zvijezdu među povrćem.

Veliku popularnost cvjetače potaknuo je trend niskohidratne i veganske prehrane, pri čemu ljudi traže svoje omiljene verzije namirnica bez žitarica, mesa ili proizvoda životinjskog podrijetla.

Cvjetača je iznenađujuće dobar izvor vitamina C i pa tako mjerica ovog povrća sadrži nekoliko grama vlakana, plus kalij i folat, dakle prava je riznica zdravlja. Cvjetača ili karfiol je prepuna važnih hranljivih sastojaka i vitamina te potiče imunitet. Bogata je vitaminom B, magnezijem, kalijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.

Cvjetača ili karfiol prava je riznica zdravlja, kažu stručnjaci, stoga bi se svakako trebalo naći na jelovniku svih onih koji paze na svoju prehranu. Nutricionisti hvale prednosti cvjetače koja se može konzumirati na bezbroj načina - kao nadjev na pizzu, u obliku ukusnog pirea, u ukusnim smoothiejima, finim varivima ili juhama.

Ovoj namirnici pristupiti s određenim oprezom

Antioksidanti koje cvjetača sadržava smanjuju utjecaj slobodnih radikala, štetnih molekula povezanih s rakom. Neka istraživanja su pokazala kako cvjetača može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, raka usta, grla, pluća, raka želuca i raka dojke. Baš poput svojih rođaka kupusnjača, poput brokule ili kelja, cvjetača je prepuna protuupalnih, antioksidativnih i detoksificirajućih nutrijenata.

No nutricionisti upozoravaju kako je bitno ipak ovoj namirnici pristupiti s određenim oprezom.

Cvjetača pripada tzv. kupusnjačama ili krstašicama (tu spadaju brokula, kupus, cvjetača i kelj pupčar) koji sadržavaju ugljikohidrate nazvane rafinoza koje tijelo ne može u potpunosti probaviti. Zbog toga neke osobe imaju problema s napuhnutosti i vjetrovima.

Također i vlakna u cvjetači, iako su dobra za tijelo, također mogu potaknuti pojavu plinova i napuhnutosti u trbuhu. To je osobito izraženo ako niste bili na prehrani koja sadržava puno vlakana i odjednom ste počeli kozumirati puno cvjetače. Dajte svom organizmu vremena da se prilagodi tako da postupno povećavate koliko vlakana pojedete i pijte puno vode.

Osim toga, treba upozoriti i daje cvjetača izvor vitamina K koji pomaže kod zgrušavanja krvi. Nekim osobama koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi (poput varfarina) savjetuje se jesti dijetu s malo vitamina K, pa liječnici upozoravaju da nagla promjena unosa vitamina K može dovesti do zdravstvenih problema poput krvarenja. Ipak, budući da cvjetača nema toliko vitamina K kao povrće poput špinata ili kelja pupčara, uobičajene količine cvjetače vjerojatno neće predstavljati problem. Ali ako počnete jesti puno toga povrće i jopš uzimate sredstva za razrjeđivanje krvi, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom. - piše Tportal.

Ipak, ako ste na dijeti pripazite i u kojoj kombinaciji jedete cvjetaču jer npr. prelivena topljenim sirom ili u kombinaciji sa slaninom, kobasicama ili krumpirićima i nije baš dijetalni obrok osobito u večernjim satima.

Dakle, uživajte u cvjetači na sve načine - samo umjereno.

hr Wed Dec 11 2019 14:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f39f218d1cb77eb8b456e/80
Foto: FB: Ante Sanader

Organizirano lovstvo na otoku Šolti slavi svoj stoti rođendan!

Obilježeno je polaganjem vijenca i misom te svečanom Sjednicom povodom osnutka 100 godina LU Šolta u Domu kulture u Grohotama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića  u Grohotama na Šolti  sudjelovala je na svečanoj sjednici Lovačke udruge Šolta, lovoovlaštenika za područje Šolte s pripadajućim arhipelagom otočića zapadno od otoka Šolte, površine 5938 ha, a povodom obilježavanja cijelog stoljeća organiziranog lovstva na otoku.

Veliki jubilej bio je i prilika za predstavljanje povijesnog zapisa o šoltanskom doprinosu u razvoju hrvatskog lovstva, monografije Lovačke udruge Šolta, kao i za uručenje zahvalnica i odlikovanja zaslužnima za očuvanje i unapređenje djelovanja Udruge.

Ministrica Vučković je prilikom svog obraćanja naglasila kako su selo i šuma te poljoprivreda i lovstvo neodvojivi te kako je uloga lovstva izuzetno važna u ekološkom smislu i za očuvanje bioraznolikosti, ali isto tako kao oblik druženja i zajedništva u ruralnim područjima.

Kako je zaštita i opremanje onih koji čuvaju, između ostalog, najvrjednije prirodne resurse cilj ovoga Ministarstva, u posljednje četiri godine iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) na području županije kupljeno je devet kombi vozila za vatrogasne djelatnosti i zajednice te financirano razminiranje površine šuma i šumskog zemljišta od 823.838 m2 u vrijednosti devet milijuna kuna. U tom kontekstu, u sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirano je financiranje nabave šest vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti devet milijuna kuna, prenosi Radio Dalmacija.

U 2022. godini raspisan je Natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2022. godinu iznosi četiri milijuna kuna s mogućnosti povećanja. Intenzitet sufinanciranja iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja.

Upravo zahvaljujući razumijevanju i suradnji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza iznađeno je žurno rješenje problematike štete od divljači na vozilima, na način da je Savezu dodijeljeno 12,3 milijuna kuna za financiranje naknade štete od divljači na vozilima kao prijelazno rješenje do sklapanja nove police.

Od 2018. do 2022. ukupno za područje cijele Hrvatske dodijeljeno gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač.

hr Sat Sep 24 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f119318d1cb37e28b4727/80
Foto: ZTK grada Splita

Ogroman interes za cjelogodišnje radionice tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita!

Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta

Danas je započelo  održavanje cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti, koje će se provoditi tijekom cijele školske godine 2022./2023. Radionice se održavaju u prostorijama ztk grada splita, a svake su subote na rasporedu radionice modelarstva (dvije skupine) te robotike, automatike i programiranja (pet skupina). Navedene radionice vodit će ella rinčić, stručna suradnica ztk grada splita, uz asistenciju vanjskih suradnika zajednice i studenata s odgovarajućih fakulteta.

Prijave za radionice zaprimale su se od sredine kolovoza do sredine rujna 2022., te možemo reći kako je ova godina ujedno i rekordna po broju prijavljene djece. Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta.

Na radionicama modelarstva učenici upoznaju i samostalno se koriste raznim strojevima (stolna i ručna bušilica, strojna pila…) i alatima (brusilice, brusne daščice, turpije…), kako bi od šperploče izradili jednostavne uporabne predmete. Osim navedenoga, učenici se susreću s pojmom tehničke dokumentacije, usvajaju vještinu savijanja papira (origami), od unaprijed pripremljenih pozicija spajaju određene makete te savladavaju izradu raketa u sklopu raketnog modelarstva.

Radionice robotike obuhvaćaju raznolik sadržaj, individualno prilagođen učenicima, pa se tako u sklopu radionica učenici bave izradom vlastitih automatiziranih uređaja, programiranjem mikroupravljačkih sučelja raznih uređaja (micro:bit, mblock, arduino ide..), osmišljavanjem i realiziranjem vlastitih tehničkih tvorevina te usvajanjem teorijskih znanja s područja mehanike, elektronike i programiranja. Program radionica osmišljava se individualno, prilagođava učeničkom uzrastu, s ciljem poticanja kreativnosti, razvoja motorike, socijalizacije te otkrivanja ljubavi prema tehničkim djelatnostima i dobre zabave.

hr Sat Sep 24 2022 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632d84ce18d1cb75e68b456b/80
Foto: ŠKMER

Štićenici Centra Juraj Bonači u ŠKMER Akademiji kuhali su sa splitskim chefovima, a jedan će uskoro postati i djelatnik udruge

Ekipa iz Juraja Bonačija pripremala je s timom chefa Željka Nevena Bremeca domaće njoke s lososom, peciva, salatu i rožat
Mlade osobe s posebnim potrebama koje traže svoje mjesto u društvu, a posebice priliku za samostalan život, stigle su ovog tjedna u ŠKMER Kuharsku Akademiju. Petero korisnika splitskog Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači“, kuhalo je s profesionalnim chefovima, okušalo se biti dijelom pravog kuharskog tima, pokazati što znaju i naučiti nešto novo.

- U sklopu projekta Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) poticanja i razvoja društvenog poduzetništva Kuhinja znanja, planiramo zapošljavanje jedne mlade osobe koja je u izrazito nepovoljnom položaju. Odlučili smo se da to bude osoba s invaliditetom. Stoga smo u suradnji s Centrom Juraj Bonači, ustanovom koja pruža socijalne i obrazovne usluge djeci s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s intelektualnim oštećenjima, organizirali ovu kuharsku radionicu. Štićenici su proveli ugodno vrijeme, nešto naučili, a istovremeno i mi smo dobili mogućnost da u realnom kuhinjskom okruženju pronađemo kandidata koji bi mogao biti naš budući djelatnik - kazala je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije i projekta Kuhinja znanja.

Ekipa iz Juraja Bonačija pripremala je s timom chefa Željka Nevena Bremeca domaće njoke s lososom, peciva, salatu i rožatu, a radionica je održana u sklopu edukacijskog paketa projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“. Riječ je o projektu kojem je glavni cilj je da se unaprijede znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a, te zaposle mlade osobe, posebice one u nepovoljnom položaju.

U ŠKMER Akademiji bile su dvije djevojke, korisnice organiziranog stanovanja u Splitu i Makarskoj, u dobi 21 i 32 godine, te tri štićenika Juraja Bonačija od 17 do 20 godina, od kojih dvojica uče za pomoćnog kuhara.

- Svaki izlazak naših štićenika iz ustanove i njihove svakodnevice je dobrobit i motivacija da iskorače u nešto novo. Dolazak u ŠKMER Akademiju omogućio im je da steknu drugačija iskustva, kao i značajne benefite po pitanju socijalizacije i napredovanja u stjecanju vještina. No, ključno zbog čega su danas tu, a to je ono što žele većina mladih u njihovim godinama, jest živjeti samostalan vlastiti život. Postoji generalno strah u društvu od osoba s invaliditetom, stoga ih je nužno istinski upoznati, omogućiti im rad, biti s njima u izravnom odnosu, a ne samo se s takvim osobama susretati se preko televizije i medija - istaknula je Vedrana Tomić,  edukacijski rehabilitator Centra Juraj Bonači.
 I socijalna radnica ove ustanove, Karmela Petrović, koja je stigla u ŠKMER u pratnji štićenika, ističe kako u okruženju van centra omogućava se vidljivost osoba s invaliditetom, a time i senzibiliziranje javnosti.

- Svaki od naših korisnika ima svoje vrijednosti koje trebaju biti prepoznate od okoline. Oni mogu biti aktivni i korisni članovi društva. Uglavnom je smisao da ih ne ograničavamo i da im otvorimo prostor da se realiziraju, da se pokažu učinkovitim i da mogu doprinositi - dodala je Petrović.

Kroz projekt Kuhinju znanja započet krajem 2021. godine već su zaposlene u ŠKMER-u dvije mlade osobe, uključene u razvoj posebnih edukacijska paketa kojima se obrazuju nastavnici i mentori u ugostiteljstvu, djeca i mladi te sami zaposlenici udruge. Dodajmo, Centar za odgoj i obrazovanje“ Juraj Bonači“ Split ustanova je koja pruža socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s intelektualnim oštećenjima te provodi djelatnost osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece s teškoćama u razvoju. Skrbi o 650 korisnika.

Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I . sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao i Ured za udruge Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

hr Fri Sep 23 2022 12:07:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632d752018d1cbfee08b4671/80

Predstavljanje likovne monografije našeg uvaženog slikara i grafičara Petra Jakelića

O autobiografskoj monografiji našeg profesora emeritusa govorit će rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, akademici Luko Paljetak i Nenad Cambj te sam autor

U sklopu 34. međunarodne-znanstveno-kulturne manifestacije KNJIGA MEDITERANA, u nedjelju 25. rujna u palači Milesi (Trg braće Radića 7) održat će se predstavljanje likovne monografije  našeg uvaženog slikara i grafičara Petra Jakelića.

O autobiografskoj monografiji našeg  profesora emeritusa govorit će rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, akademici Luko Paljetak i Nenad Cambj te sam autor.

Petar Jakelić,  autobiografska monografija, o slikaru  i grafičaru s ogromnim opusom, sa šezdeset osam godina radnog staža u umjetnosti i  akademskom pedagoškom radu, s recenzijama akademika i  relevantnih povjesničara umjetnosti.

Monografija /knjiga  velikog formata opremljena je s 400 grafičkih priloga u boji, nadahnutim poetskim tekstom priređivača akademika Luka Paljetka, te tekstovima akademika Tonka Maroevića i Jakše Fiamenga. Na kraju knjige je životopis, kataloški popis navedenih djela te kompletna bibliografija kronološki na hrvatskom i engleskom jeziku.

Monografija je podijeljena u tri cjeline, slikarstvo, crtež i grafika, uz dodatak "sakralno i raznoliko" te uključuje i bogatu fotodokumentaciju.

Monografija je u izdanju Književnog kruga, a tiskanje su potpomogli Ministarstvo kulture i medija RH , Splitsko dalmatinska županija, Grad Split  i Sveučilište u Splitu.

 

Kratki životopis :

Petar Jakelić rođen je 15. travnja 1938. godine u Prugovu kraj Splita. U Splitu je završio Školu primijenjene umjetnosti. Za vrijeme školovanja objavljuje ilustracije tekstova u splitskom listu Vidik i Slobodnoj Dalmaciji. Akademiju za primijenjene umjetnosti u Beogradu upisuje 1959. godine. Za vrijeme studija uzdržava se radeći ilustracije za brojne novine i časopise. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1964. godine u Prištini. Od osnivanja Umjetničke akademije u Splitu 1997. godine predaje kolegij grafike. Umirovljen je 2008. kao redoviti profesor u trajnom zvanju, a 2009. godine zbog nastavničke i znanstvene izvrsnosti dobiva počasno zvanje profesora emeritusa na Sveučilištu u Splitu.


hr Fri Sep 23 2022 10:58:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .