Najnagrađivaniji pršut u Hrvatskoj proizvodi se u Dugopolju

Dalmatinski
pršut Smjeli nedavno je osvojio još jedno zlato u Tinjanju na Sajmu
pršuta. Sušio se u idealnim uvjetima u Dugopolju, u maloj „tvornici“
najnagrađivanijih pršuta s najviše šampionskih titula u Hrvatskoj. U
čemu je tajna, pitamo vlasnika dugopoljske pršutane Vladu Prančića,
pravog majstora od pršuta?

Nema
kvalitetnog pršuta bez kvalitetnog buta. Osobno biram svaki but,
idealna težina iznosi od 12,5 do 15 kilograma svježeg mesa. Receptura je
tradicionalna, suši se na dugopoljskoj buri, no nije dobro kada je ima
previše jer se pršut u tom slučaju i presuši
– ističe Prančić.

Ukupno
proizvodi stotinu tona pršuta godišnje, posljednjih godina proizvodnja
je narasla za dvadesetak posto, a najtraženiji je u turističkoj sezoni.
Ovaj trend rasta proizvodnje nakratko je prekinut u vrijeme svinjske
kuge koja se preklopila s koronakrizom, no zahvaljujući sjajnoj
turističkoj sezoni sve se opet vratilo na staro… Osim cijena.

Cijene
svježeg mesa ove godine su porasle čak 50 posto, a uzrok tome je porast
cijene energenata i hrane u stočarstvu. Proizvođači pršuta morali su
korigirati i svoje cijene, tako je pršut Smjeli od listopada skuplji za
nekih desetak posto. Iako s ovakvim porastom cijena ne možemo pratiti
cijene svježeg mesa, morali smo voditi računa o platežnoj moći naših
kupaca
– kaže ovaj poznati pršutar.

Više
od 75 posto dalmatinskih pršuta Smjeli nude se u restoranima i hotelima
na obali i u Zagrebu, a oko 25 posto putuju za Njemačku, Austriju,
Češku i Sloveniju…

Vlado
Prančić jedan je od prvih pršutara koji je prepoznao važnost
brendiranja kvalitete EU oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Takve
oznake jamče kupcima vrhunsku kvalitetu proizvoda, a nama proizvođačima
više prihode. Moram priznati, kad su zaštićeni proizvodi u pitanju,
kupci na domaćem tržištu sve su osvješteniji i nije im problem odvojiti
nešto više novaca za takve proizvode. S druge strane kupci na inozemnom
tržištu poput Njemačke ili Austrije, odavno su prepoznali kvalitetu
zaštićenih proizvoda i tu vidim veliku šansu za dalmatinski pršut s
obzirom na to da količinom ne možemo konkurirati španjolskim i
talijanskim proizvođačima
– zaključuje Prančić.

Osim
vrhunskih pršuta na dugopoljskoj buri suši dalmatinsku pancetu i
dalmatinsku pečenicu, također nositelje EU oznake zaštićenog
zemljopisnog podrijetla te svinjski vrat.


POSLJEDNJE DODANO: