Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632c1b5e18d1cb17df8b45f5/80

Sve je spremno za peti Mediteranski festival knjige u Splitu, čekaju vas promocije, radionice, koncerti...

Od 28. rujna do 2. listopada u velikoj dvorani sportskog centra Gripe
Pripreme za peti Mediteranski festival knjige, koji se od 28. rujna do 2. listopada održava u velikoj dvorani sportskog centra Gripe u Splitu, ulaze u završnu fazu. Program koji je pripremljen (https://mfk.hr/program/), uz prodajni sajam knjiga, obećava istinski praznik knjige i čitanja.

O svim aspektima festivala — od poslovnog do kulturološkog — na konferenciji za novinare u zgradi splitske gradske uprave u četvrtak, 22. rujna govorili su Slavko Kozina, predsjednik organizatora Festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK, član vijeća Zajednice Mišo Nejašmić, te jedan od urednika programa MFK-a Renato Baretić. Konferenciji je nazočio i Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita, grada koji je uz Ministarstvo kulture i medija, te Splitsko-dalmatinsku županiju pokrovitelji Festivala.

Festival koji je već narastao do jednog od najvećih u Hrvatskoj otvara se u srijedu, 28. rujna u 12 sati, uz gostovanje splitsko-paške umjetnice Ane Paške. Ova performerica će i završiti prvi dan Festivala jedinim programom koji se održava izvan SC Gripe, kad će u klubu Ghetto u Dioklecijanovoj palači održati svoj "koncart Improvizije".

Odmah se kreće s promocijama novih knjiga, prva je zbirka kolumni Dragana Bursaća Čekajući Dylan Doga u Srebrenici. Prvoga dana bit će predstavljen i novi roman Andreja Nikolaidisa Anomalija, a čeka nas i promocija novog trilera Jurice Pavičića Mater Dolorosa.

U sklopu programa nazvanog Mediteranski brevijar održat će se tribina o 500. obljetnici izdavanja Judite Marka Marulića, na kojoj će sudjelovati Andro Krstulović Opara, Stjepko Rošin, Darka Perko i Bruna Bebić, uz predstavljanje obljetničarskog izdanja s biblijskim izvornikom, Marulićevim epom i romanom Judita Mira Gavrana.

Drugog dana slijedi dio programa posvećen Crnoj Gori, kao Zemlji u fokusu ovogodišnjeg MFK-a. Prvo će Jasen Boko predstaviti tri drame Aleksandra Radunovića Leptir, Istraga i Noć. Slijedi tribina Crna Gora, danas i sutra, na kojoj uz moderatora Damira Pilića govore Andrej Nikolaidis, Ognjen Spahić, Aleksandar Radunović Popaj i Vladimir Vojinović.

Slijede još dvije promocije iz programa Mudri libri. Prvi je na redu berlinski dnevnik Marka Pogačara Adolfove uši, a potom Što riba zna? američkog znanstvenika Jonathana Balcombea.

U programu Med i teran namijenjenom poeziji u petak, 30. rujna čekaju nas promocije dviju zbirki — Jezika vode Andree Debak i Ljetnog kina Milija Đukića koje će u razgovoru s autoricom i autorom predstaviti Marko Tomaš, koji će predstaviti i strip Rexy Ivana Marušića.

Iz programa Bellatristika najavljujemo promociju romana Novi kraj Đurđice Čilić, te novog romana Damira Karakaša Okretište za kojeg je autor dobio ovogodišnju nagradu Meša Selimović. Kraj dana obilježit će sociolog Dražen Lalić sa zbirkom tekstova iz Večernjeg lista Usiljena zajednica, o kojoj će govoriti Damir Pilić i Inga Tomić Koludrović, te autor.

Subota, 1. listopada bit će u znaku mora i znanosti o moru, promocijom iznimno vrijednog rada Melite Peharde Uljević, Rina Stanića i Pere Ugarkovića Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša.

Slijedi gostovanje nedavno završenog Pričigina, o temi I svi su me pogledali svoje će priče pričati Ana Duša, Ivana Đilas i Boštjan Narat, uz moderiranje slovenske novinarke Jedrte Jež Furlan. Na kraju vraćamo se Bellatristici, promocijama romana Dragana Juraka Peleov dnevnik, Moja dota Nore Verde, te Horror Vacui Staše Aras.

A kako i priliči nedjeljom, u 14 sati se vidimo na glavnoj pozornici gdje će Kod nas u 2 gostovati kolumnistica i blogerica Dada Batinić s kojom će razgovarati Boba Đuderija.

Tijekom cijelog trajanja Festivala, u SC Gripe održavat će se i više programa za djecu i mlade (https://mfk.hr/program-djeca-i-mladi/), dijelom pod okriljem projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Osim promocija novih knjiga u Velikoj dvorani, svi sadržaji za djecu i mlade održavat će se u svečanom salonu SC Gripe, čije su dvije dvorane za ovu priliku preimenovane u Bookvarij i Mali Bookvarij.

Tako će pripovjedačica, dramska pedagoginja i književnica Jasmina Žiljak Ilinčić kroz serijal radionica Šaljive narodne priče i legende s djecom od šest do 11 godina osmišljavati, glumiti i crtati šaljive priče, učeći ih o umijeću pripovijedanja i umjetničkoj prezentaciji priča iz dalmatinske i hrvatske baštine. Svaki će dan na MFK-u, pak, počinjati jednosatnim čitanjem priča za djecu stariju od tri godine u Bookvariju, pod zajedničkim nazivom Tete i barbe pričalice čitaju…, što će biti ugodan zadatak za volontere splitske udruge MoST.

Dalje, djecu i mlade u tajne kriptografije uvodit će Bruna Kolak iz Zajednice tehničke kulture Split. Radionice su namijenjene djeci od 6 do 12 godina koja će se upoznati s primjerima šifriranja poruka i tajnih kodova te s raznim metodama kriptografije, ali i učiti kako mogu sami šifrirati svoje poruke. Kroz cijeli festival će se u Malom Bookvariju održavati i Maštaonica, kreativna igraonica za djecu od pet do deset godina starosti.

U suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett, pak, osmišljen je projekt namijenjen učenicima srednjih škola iz Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom organizirane posjete Festivalu — osim obilaska sajma — svaki razred sudjelovat će na po dvije stvaralačke radionice nazvane Disciplina mašte na kojima će se kao predavači izmjenjivati književnici Renato Baretić i Emir Imamović Pirke, te strip autor Ivan Marušić.

Nešto ozbiljniji i svakako iznimno koristan sadržaj stiže 30. rujna i 1. listopada kroz radionicu Živimo mir, na kojoj će djeca od 6 do 13 godina starosti učiti kako nenasilno rješavati problemske situacije. Voditeljica je psihologinja Marija Butirić, uz suradnju udruge Dyxy čiji će rad s djecom i mladima s teškoćama čitanja, pisanja i učenja također biti predstavljen.

Izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja Festivalu će se pridružiti i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, prvo s Kreativnom čitaonicom pod vodstvom Helene Bužančić i Nataše Prkić iz GKMM-a, a potom i radionicom izrade čarobnih štapića poput onih iz serijala o Harryju Potteru.

Na koncu, dio programa namijenjen djeci, mladima i njihovim roditeljima su i promocije novih knjiga u velikoj dvorani. Tako će Jurica Pavičić predstaviti svoj prvi roman za djecu Tri kuće, tri prijatelja s ilustracijama Klare Rusan. U sklopu programa Kolibrić. Predstavit će se Dišpetože s otoka Ugljana, učenici OŠ Valentin Klarin iz Preka na Ugljanu, odnosno područnog odjela Poljana kojeg pohađaju djeca iz Poljane i Sutomišćice na istom otoku. Pod vodstvom Bruna Ćurka iz Udruge Mala filozofija oni su cijelo polugodište rječju i slikom stvarali priču Izgubljeni malić/Storija o dva otoka.

Slijedi predstavljanje zbirke autobiografskih priča Jasne Ćorić Kaleidoskop, a potom dviju vrijednih knjiga namijenjenih roditeljima i edukatorima; Razgovarajmo o lošim slikama Kristen A. Jenson, te Knjige za nesavršene roditelje Luciana Grigoletta. Posljednja knjiga promovirana na MFK-u 2022. bit će Priče iz Drugozemske Sare Kopeczky Bajić.

Sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na mrežnim stranicama Festivala (https://mfk.hr) te društvenim mrežama Festivala (MFK Facebook i MFK Insta) odnosno dostupne upitom na e-mail adresu mfk@mfk.hr. Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak i nedjelju dok je u petak i subotu od 10 do 21 sat.


hr Thu Sep 22 2022 10:23:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f39f218d1cb77eb8b456e/80
Foto: FB: Ante Sanader

Organizirano lovstvo na otoku Šolti slavi svoj stoti rođendan!

Obilježeno je polaganjem vijenca i misom te svečanom Sjednicom povodom osnutka 100 godina LU Šolta u Domu kulture u Grohotama

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića  u Grohotama na Šolti  sudjelovala je na svečanoj sjednici Lovačke udruge Šolta, lovoovlaštenika za područje Šolte s pripadajućim arhipelagom otočića zapadno od otoka Šolte, površine 5938 ha, a povodom obilježavanja cijelog stoljeća organiziranog lovstva na otoku.

Veliki jubilej bio je i prilika za predstavljanje povijesnog zapisa o šoltanskom doprinosu u razvoju hrvatskog lovstva, monografije Lovačke udruge Šolta, kao i za uručenje zahvalnica i odlikovanja zaslužnima za očuvanje i unapređenje djelovanja Udruge.

Ministrica Vučković je prilikom svog obraćanja naglasila kako su selo i šuma te poljoprivreda i lovstvo neodvojivi te kako je uloga lovstva izuzetno važna u ekološkom smislu i za očuvanje bioraznolikosti, ali isto tako kao oblik druženja i zajedništva u ruralnim područjima.

Kako je zaštita i opremanje onih koji čuvaju, između ostalog, najvrjednije prirodne resurse cilj ovoga Ministarstva, u posljednje četiri godine iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ) na području županije kupljeno je devet kombi vozila za vatrogasne djelatnosti i zajednice te financirano razminiranje površine šuma i šumskog zemljišta od 823.838 m2 u vrijednosti devet milijuna kuna. U tom kontekstu, u sljedećem dvogodišnjem razdoblju planirano je financiranje nabave šest vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara ukupne vrijednosti devet milijuna kuna, prenosi Radio Dalmacija.

U 2022. godini raspisan je Natječaj za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2022. godinu iznosi četiri milijuna kuna s mogućnosti povećanja. Intenzitet sufinanciranja iznosi do 70 % prihvatljive premije osiguranja.

Upravo zahvaljujući razumijevanju i suradnji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza iznađeno je žurno rješenje problematike štete od divljači na vozilima, na način da je Savezu dodijeljeno 12,3 milijuna kuna za financiranje naknade štete od divljači na vozilima kao prijelazno rješenje do sklapanja nove police.

Od 2018. do 2022. ukupno za područje cijele Hrvatske dodijeljeno gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač.

hr Sat Sep 24 2022 19:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632f119318d1cb37e28b4727/80
Foto: ZTK grada Splita

Ogroman interes za cjelogodišnje radionice tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita!

Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta

Danas je započelo  održavanje cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti, koje će se provoditi tijekom cijele školske godine 2022./2023. Radionice se održavaju u prostorijama ztk grada splita, a svake su subote na rasporedu radionice modelarstva (dvije skupine) te robotike, automatike i programiranja (pet skupina). Navedene radionice vodit će ella rinčić, stručna suradnica ztk grada splita, uz asistenciju vanjskih suradnika zajednice i studenata s odgovarajućih fakulteta.

Prijave za radionice zaprimale su se od sredine kolovoza do sredine rujna 2022., te možemo reći kako je ova godina ujedno i rekordna po broju prijavljene djece. Radionice robotike pohađa 58 djece, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a radionice modelarstva 12 djece, istoga uzrasta.

Na radionicama modelarstva učenici upoznaju i samostalno se koriste raznim strojevima (stolna i ručna bušilica, strojna pila…) i alatima (brusilice, brusne daščice, turpije…), kako bi od šperploče izradili jednostavne uporabne predmete. Osim navedenoga, učenici se susreću s pojmom tehničke dokumentacije, usvajaju vještinu savijanja papira (origami), od unaprijed pripremljenih pozicija spajaju određene makete te savladavaju izradu raketa u sklopu raketnog modelarstva.

Radionice robotike obuhvaćaju raznolik sadržaj, individualno prilagođen učenicima, pa se tako u sklopu radionica učenici bave izradom vlastitih automatiziranih uređaja, programiranjem mikroupravljačkih sučelja raznih uređaja (micro:bit, mblock, arduino ide..), osmišljavanjem i realiziranjem vlastitih tehničkih tvorevina te usvajanjem teorijskih znanja s područja mehanike, elektronike i programiranja. Program radionica osmišljava se individualno, prilagođava učeničkom uzrastu, s ciljem poticanja kreativnosti, razvoja motorike, socijalizacije te otkrivanja ljubavi prema tehničkim djelatnostima i dobre zabave.

hr Sat Sep 24 2022 16:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632d84ce18d1cb75e68b456b/80
Foto: ŠKMER

Štićenici Centra Juraj Bonači u ŠKMER Akademiji kuhali su sa splitskim chefovima, a jedan će uskoro postati i djelatnik udruge

Ekipa iz Juraja Bonačija pripremala je s timom chefa Željka Nevena Bremeca domaće njoke s lososom, peciva, salatu i rožat
Mlade osobe s posebnim potrebama koje traže svoje mjesto u društvu, a posebice priliku za samostalan život, stigle su ovog tjedna u ŠKMER Kuharsku Akademiju. Petero korisnika splitskog Centar za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači“, kuhalo je s profesionalnim chefovima, okušalo se biti dijelom pravog kuharskog tima, pokazati što znaju i naučiti nešto novo.

- U sklopu projekta Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) poticanja i razvoja društvenog poduzetništva Kuhinja znanja, planiramo zapošljavanje jedne mlade osobe koja je u izrazito nepovoljnom položaju. Odlučili smo se da to bude osoba s invaliditetom. Stoga smo u suradnji s Centrom Juraj Bonači, ustanovom koja pruža socijalne i obrazovne usluge djeci s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s intelektualnim oštećenjima, organizirali ovu kuharsku radionicu. Štićenici su proveli ugodno vrijeme, nešto naučili, a istovremeno i mi smo dobili mogućnost da u realnom kuhinjskom okruženju pronađemo kandidata koji bi mogao biti naš budući djelatnik - kazala je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije i projekta Kuhinja znanja.

Ekipa iz Juraja Bonačija pripremala je s timom chefa Željka Nevena Bremeca domaće njoke s lososom, peciva, salatu i rožatu, a radionica je održana u sklopu edukacijskog paketa projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I sufinanciranog kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali“ u sklopu Europskog socijalnog fonda, „Zajedno do fondova EU“. Riječ je o projektu kojem je glavni cilj je da se unaprijede znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a, te zaposle mlade osobe, posebice one u nepovoljnom položaju.

U ŠKMER Akademiji bile su dvije djevojke, korisnice organiziranog stanovanja u Splitu i Makarskoj, u dobi 21 i 32 godine, te tri štićenika Juraja Bonačija od 17 do 20 godina, od kojih dvojica uče za pomoćnog kuhara.

- Svaki izlazak naših štićenika iz ustanove i njihove svakodnevice je dobrobit i motivacija da iskorače u nešto novo. Dolazak u ŠKMER Akademiju omogućio im je da steknu drugačija iskustva, kao i značajne benefite po pitanju socijalizacije i napredovanja u stjecanju vještina. No, ključno zbog čega su danas tu, a to je ono što žele većina mladih u njihovim godinama, jest živjeti samostalan vlastiti život. Postoji generalno strah u društvu od osoba s invaliditetom, stoga ih je nužno istinski upoznati, omogućiti im rad, biti s njima u izravnom odnosu, a ne samo se s takvim osobama susretati se preko televizije i medija - istaknula je Vedrana Tomić,  edukacijski rehabilitator Centra Juraj Bonači.
 I socijalna radnica ove ustanove, Karmela Petrović, koja je stigla u ŠKMER u pratnji štićenika, ističe kako u okruženju van centra omogućava se vidljivost osoba s invaliditetom, a time i senzibiliziranje javnosti.

- Svaki od naših korisnika ima svoje vrijednosti koje trebaju biti prepoznate od okoline. Oni mogu biti aktivni i korisni članovi društva. Uglavnom je smisao da ih ne ograničavamo i da im otvorimo prostor da se realiziraju, da se pokažu učinkovitim i da mogu doprinositi - dodala je Petrović.

Kroz projekt Kuhinju znanja započet krajem 2021. godine već su zaposlene u ŠKMER-u dvije mlade osobe, uključene u razvoj posebnih edukacijska paketa kojima se obrazuju nastavnici i mentori u ugostiteljstvu, djeca i mladi te sami zaposlenici udruge. Dodajmo, Centar za odgoj i obrazovanje“ Juraj Bonači“ Split ustanova je koja pruža socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju te odraslim osobama s intelektualnim oštećenjima te provodi djelatnost osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja, obrazovanja i osposobljavanja djece s teškoćama u razvoju. Skrbi o 650 korisnika.

Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I . sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao i Ured za udruge Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

hr Fri Sep 23 2022 12:07:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/632d752018d1cbfee08b4671/80

Predstavljanje likovne monografije našeg uvaženog slikara i grafičara Petra Jakelića

O autobiografskoj monografiji našeg profesora emeritusa govorit će rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, akademici Luko Paljetak i Nenad Cambj te sam autor

U sklopu 34. međunarodne-znanstveno-kulturne manifestacije KNJIGA MEDITERANA, u nedjelju 25. rujna u palači Milesi (Trg braće Radića 7) održat će se predstavljanje likovne monografije  našeg uvaženog slikara i grafičara Petra Jakelića.

O autobiografskoj monografiji našeg  profesora emeritusa govorit će rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, akademici Luko Paljetak i Nenad Cambj te sam autor.

Petar Jakelić,  autobiografska monografija, o slikaru  i grafičaru s ogromnim opusom, sa šezdeset osam godina radnog staža u umjetnosti i  akademskom pedagoškom radu, s recenzijama akademika i  relevantnih povjesničara umjetnosti.

Monografija /knjiga  velikog formata opremljena je s 400 grafičkih priloga u boji, nadahnutim poetskim tekstom priređivača akademika Luka Paljetka, te tekstovima akademika Tonka Maroevića i Jakše Fiamenga. Na kraju knjige je životopis, kataloški popis navedenih djela te kompletna bibliografija kronološki na hrvatskom i engleskom jeziku.

Monografija je podijeljena u tri cjeline, slikarstvo, crtež i grafika, uz dodatak "sakralno i raznoliko" te uključuje i bogatu fotodokumentaciju.

Monografija je u izdanju Književnog kruga, a tiskanje su potpomogli Ministarstvo kulture i medija RH , Splitsko dalmatinska županija, Grad Split  i Sveučilište u Splitu.

 

Kratki životopis :

Petar Jakelić rođen je 15. travnja 1938. godine u Prugovu kraj Splita. U Splitu je završio Školu primijenjene umjetnosti. Za vrijeme školovanja objavljuje ilustracije tekstova u splitskom listu Vidik i Slobodnoj Dalmaciji. Akademiju za primijenjene umjetnosti u Beogradu upisuje 1959. godine. Za vrijeme studija uzdržava se radeći ilustracije za brojne novine i časopise. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1964. godine u Prištini. Od osnivanja Umjetničke akademije u Splitu 1997. godine predaje kolegij grafike. Umirovljen je 2008. kao redoviti profesor u trajnom zvanju, a 2009. godine zbog nastavničke i znanstvene izvrsnosti dobiva počasno zvanje profesora emeritusa na Sveučilištu u Splitu.


hr Fri Sep 23 2022 10:58:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .