Josipović: Naše maslinovo ulje je zlato

 U Zadru je večeras otvoren Noćnjak, tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara i uljara koju 16. godinu za redom, s ciljem unaprjeđenja domaće proizvodnje maslinova ulja i drugih proizvoda od maslina organizira Zadružni savez Dalmacije, svake godine u drugom mjestu.Noćnjak je ove godine okupio više od 350 tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Crne Gore i Albanije. Pokrovitelj skupa Ivo Josipović je otvarajući Noćnjak rekao kako je maslina simbol upornosti, trajnosti i uspjeha.

– Ako smo igdje u našem, nažalost ne uvijek uspješnom gospodarstvu, imali neku dobru i smišljenu uspješnu politiku onda je to maslinarstvo i uljarstvo. Oni koji su je planirali su učinili dobar posao – rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako je čuo da maslinari govore kako je teško konkurirati uvoznim jeftinim uljima.

– Siguran sam da naši maslinari to mogu. Siguran sam da možemo stvoriti brend hrvatskoga ulja tako da je onaj tko kupuje naše ulje siguran da kupuje zlato, a onaj tko kupuje strano ulje po 20 kuna da kupuje bofl -, poručio je predsjednik Josipović.

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov je rekao kako imamo izvrsno maslinovo ulje i da se sada treba okrenuti njegovu promoviranju.

– Stavljamo naglasak na organiziranju i promoviranju tog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i treba opravdati kako tu kvalitetu prati i prava cijena -, istaknuo je Ljubenkov.

Na otvaranju su dodijeljena počasna priznanja. Nagradu za životno djelo u maslinarstvu primio je dr. Frane Strikić, a nagradu za životno djelo u uljarstvu Rudolf Baldasar.

Međunarodno priznanje “Cavaliere olio di oliva” dodijeljeno je Željku Vrsaljku iz Nadina, a priznanje uljarskoj zadruzi dodijeljeno je Poljoprivrednoj zadruzi “Maslina i vino” iz Polače.

U sklopu programa koji traje do nedjelje održava se znanstveno-stručni skup, sabor maslinara i uljara, te brojne radionice, degustacije i prezentacije od kojih se s posebnim nestrpljenjem očekuje dodjela nagrada najboljim maslinarima uz proglašenje šampiona u subotu navečer.

POSLJEDNJE DODANO: