Puljak: “Vidimo kakva Hrvatska može biti kada HDZ bude u oporbi”

Velika konferencija Centra „Opasne ideje 2 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, okupila je u subotu u Zagrebu niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske. 
Prema riječima predsjednika Centra Ivice Puljka, na ovakvim okupljanjima vidimo kakva Hrvatska može biti jednom kada HDZ bude u oporbi.

Hrvatska je danas u ovakvom stanju zato što njom vlada negativna selekcija, a negativna selekcije boji se svake opasne, dobre i realne ideje. Kada na javnim natječajima pobjede najbolji, onda nema mjesta za one koji pobjeđuju samo zato što imaju stranačku iskaznicu. – poručio je Puljak, dodajući da se klijentelizam, nepotizam i korupcija boje svake ideje koja mijenja sadašnje stanje. 

Stare politike boje se svake reforme. Zato okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi. – zaključio je predsjednik Centra. 
Mogu li ideje biti zaista opasne? Ili je zapravo opasnije biti bez ideja? Nizom glupih grešaka i uslijed nezamislivo odvratne korupcije izgubili smo INA-u. Hoćemo li dopustiti da umjesto energetske neovisnosti, sunčanih elektrana na krovovima naših građana i poduzetnika, umjesto izvoznika energije, umjesto jačeg i stabilnijeg gospodarstva i sigurne demokracije postanemo energetski, a onda i na svaki drugi način ovisni? – upitao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac, ističući da Hrvatska može i mora puno više i bolje.

Svi mi trebamo biti dio promjena koje priželjkujemo i vlastitim angažmanom i idejama utjecati na politiku, jer ona tek tada može postati odraz onoga što kao društvo želimo. – rekao je Domac. 

Prema riječima poduzetnika Dražena Oreščanina, Hrvatska juri petom brzinom u rikverc.

Umjesto da javna administracija osigura okvir za razvoj inovativnosti i poduzetništva kroz sustavne reforme i digitalizaciju, ona se već desetljećima bori kako se ne bi ništa promijenilo i kako bi zadržali i povećali svoju moć, utjecaj i privilegije. – upozorio je. Kako je naglasio, 

ljudima koji ne žele ići u rikverc već naprijed, treba omogućiti okruženje i uvjete za napredak i prosperirat, jer će zajedno s njima tako prosperirati i cijelo društvo. 

POSLJEDNJE DODANO: