PLAČIĆI OBILJEŽILI SVOJ DAN

Ispred KBC-a Split pušteni ljubičasti baloni povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece

Plato ispred KBC-a Split obojio se danas poslijepodne u ljubičastu boju u čast Palčićima. Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” – Podružnica Split u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split svečano je proslavio Svjetski dan prijevremeno rođene djece koji se obilježava danas 17. studenog 2023. godine. Okupljanje je započelo u 12 sati u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split (rodilište) uz zabavni program Dječjeg kazališta „Škatula“ iz Kaštel Kambelovca. A sat vremena nakon palčići, njihovi roditelji i prijatelji te medicinsko osoblje pustili su mnoštvo ljubičastih balona u zrak.

U Hrvatskoj se prije termina rodi više od 2600 djece, odnosno njih sedmero svakoga dana. Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju – dan palčića – danas se obilježava diljem Hrvatske.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Njihova stopa smrtnosti u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Cilj ovogodišnjeg Dana palčića također je i ukazivanje na praksu ‘kožom na kožu’ kojom se prijevremeno rođena djeca, stavljaju direktno na golu kožu majke ili oca. Spomenuta praksa ima brojne dobrobiti za prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje, a neki od njih su održavanje topline, smanjenje stresa te stabilizacija srčane frekvencije i disanja

POSLJEDNJE DODANO: