Article

//www.dalmacijanews.hr/files/617a3bb06f52df0b658b458c/80
Foto: Petar Malbaša

Direktorica Čistoće Cetinske krajine Ivana Živaljić podnijela ostavku, izabrana je za Pročelnicu Grada Trilja

Postat će pročelnica prostornog uređenje, imovinsko-pravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša u Gradu Trilju

Tragom informacije da je direktorica Čistoće Cetinske krajine Ivana Živaljić podnijela ostavku te da preuzima dužnost pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, imovinsko-pravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Trilja nazvali smo Živaljić koja nam je to i potvrdila.

Živaljić je direktorica Čistoće bila deset godina, od podjele društva Vodovod i čistoća Cetinske krajine na dvije tvrtke – Vodovod i odvodnja i Čistoća, a razlozi odlaska su, kaže, osobne prirode.

- Razlozi su vezani za obitelj kojoj želim dati više neposredne pažnje, ali i za priliku da se realiziram u svom Gradu na jako važnom radnom mjestu. Sukladno tome prijavila sam se na natječaj u Grad Trilj, te sam kroz proces natječaja izabrana na radno mjesto Pročelnika za prostorno uređenje, imovinskopravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša, potvrdila je Živaljić.

Natječaj za Pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, imovinskopravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša Grad Trilj je objavio krajem studenog prošle godine. Na pisani dio testiranja, koji je obavljen u siječnju, pozvana su tri kandidata, no dva se nisu pojavila, pa je na usmenom dijelu ispita Živaljić bila jedini kandidat.

Novu dužnost Živaljić smatra velikim izazovom za koji, kako kaže, ima odgovarajuće kvalifikacije i kvalitete.

- Rad za opće dobro s naglaskom na grad Trilj u kojem živim s obitelji i vidim svoju budućnost za mene i sve koji me poznaju i podržavaju znači jako puno. Posebno iz razloga što se radi o prirodi posla za koji posjedujem znanje i iskustvo koje će doprinijeti daljnjem razvoju grada Trilja. Raditi na odgovornom radnom mjestu u svom Gradu za mene predstavlja čast i zadovoljstvo, u što će se vrlo brzo uvjeriti svi moji sugrađani, dodaje Živaljić.

Zanimalo nas je kakvo stanje ostavlja u komunalnoj tvrtki Čistoća, koja je u suvlasništvu gradova Sinja i Trilja te općina Otok, Hrvace i Dicmo.

- Svi poslovni subjekti u Republici Hrvatskoj, pa tako i Čistoća Cetinske krajine još osjeća posljedice pandemije virusa Covid-19, kao i globalnog trenda povećanja cijena, pogotovo cijene goriva. S obzirom na 15-ak vozila kojima svakodnevno obavljamo djelatnost gospodarenja otpadom na preko 800 km² prostora za svih pet jedinica lokalne samouprave, možete zamisliti kakav udar smo pretrpjeli posljednjih nekoliko mjeseci zbog povećanih troškova u koje uz gorivo ulazi i niz drugih stavki. Ipak, uz brojne poteškoće radnici su dobivali svoje plaće na vrijeme. Što se tiče tehničkog dijela i organizacije rada, tu smo svakako posljednjih godina napravili iskorak kroz uvođenje sustava prikupljanja otpada ‘od vrata do vrata’, kako miješanog komunalnog otpada tako i papira i plastike. U cijeloj Cetinskoj krajini bilježimo pokrivenost vlastitim spremnicima na oko 85 posto, što bi posljednjim podjelama narednih mjeseci trebalo doći na potpunu pokrivenost. Na početku mog prošlog mandata na cjelokupnom području vlastitih spremnika bilo je svega nekoliko stotina, a sada smo na preko 20.000 vlastitih spremnika, čime se rijetki mogu pohvaliti. Ono što ostaje bolna točka su stari kamioni za prikupljanje miješanog komunalnog otpada. Od 2015. godine nije postojao niti jedan natječaj za sufinanciranje kupnje potrebnih kamiona, a iz vlastitih prihoda to je bilo neizvedivo. Ipak, aplicirali smo na natječaj za kupnju kamiona za odvojeno prikupljanje i i kupili dva velika kamiona za papir i plastiku te dva manja kamiona, od kojih je jedan na električni pogon, što je dobar smjer koji zahtjeva kontinuitet, kaže sada već bivša direktorica Živaljić.

Najviše pritužbi građana na rad Čistoće bilo je funkcioniranje sustava prikupljanja papira i plastike. Zanimalo nas je kako sada, iz perspektive bivše direktorice, vidi funkcioniraje toga sustava.

- Uz manje poteškoće, sustav prikupljanja papira i plastike dobro je uspostavljen. Papir i plastiku građani odlično odvajaju, nakon čega ih Čistoća predaje ovlaštenom sakupljaču. Rijetki građani znaju da predavanje papira i plastike ovlaštenom sakupljaču Društvu predstavlja ogromni trošak. Najbolji primjer je cijena plastike koju sada plaćamo prilikom predaje a iznosi oko 185 EUR-a po toni. Iako se sve komunalne tvrtke u RH susreću s istim problemom, vjerujem kako će se uskoro ponuditi cjelovito rješenje u interesu svih dionika. U protivnom, gradovi i općini će morati taj teret preuzeti na sebe, jer financiranjem iz javne usluge trošak odvojenog prikupljanja kao takav nije predviđen. Dužni smo besplatno preuzimati papir i plastiku od korisnika, i za isto plaćati ogromne cijene prilikom predaje, upozorila je Ivana Živaljić.

Pred gradovima i općinama sada je izbor novog direktora/direktorice. Na rad  Čistoće, u vrijeme dok je Živaljić bila na njenom čelu, žalili su se Grad Sinj i Općina Otok. Pitali smo Živaljić kako ona ocjenjuje svoju suradnju s načelnicima i gradonačelnicima.

- Kao u obitelji, poslu i svim ostalim odnosima u društvu, s pojedincima se slažeš bolje, s drugima lošije, ali je sve podnošljivo ako prilikom loših odnosa ne pati treća i četvrta strana, u ovom slučaju firma i radnici te korisnici usluga. Svi smo svjedoci medijskih natpisa i vrijeđanja od pojedinaca koji građanima koji su ih izabrali ne mogu i ne znaju ponuditi ništa bolje osim malo medijskog cirkusa, pomičući granice pristojnosti i dobrog ukusa. No, građani su ih birali, što poštujem iznad svega i stoga se ne usuđujem komentirati njihov rad i poteze s pozicije načelnika i gradonačelnika. Ono što mogu reći je da se svi nisu jednako odnosili prema komunalnoj tvrtki, kako bi kao dioničari osnivači trebali, kritički je odgovorila Živaljić.

Prošle godine Čistoća je od svojih suvlasnika zatražila suglasnost za povećanje cijene odvoza smeća. Grad Sinj je odbio dati suglasnost na novi cjenik, a Općina Otok nije se očitovala.  Zanimalo je zbog čega se išlo s prijedlogom za povećanje cijena.

- Stupanjem na snagu novog Zakona o gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave imale su obvezu donijeti Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Svi gradovi i općine su navedeno i napravile, a jedna zanimljivost leži u tome da je upravo u tim Odlukama definirana cijena javne usluge, odnosno minimalne javne usluge izražena u točnom iznosu. Nakon donošenja Odluke Društvo je bilo u obvezi donijeti konačni cjenik usluge, naravno s parametrima koje su zadale jedinice lokalne samouprave, točnije gradska i općinska vijeća. Društvo je izradilo novi cjenik kojeg je Skupština Društva i usvojila. Problem nastaje u trenutku kada sukladno zakonu kao Davatelji javne usluge trebamo pribaviti suglasnost izvršnog tijela prije primjene cjenika, tj. načelnika i gradonačelnika. Općine Dicmo i Hrvace te Grad Trilj su dali suglasnost, Grad Sinj je suglasnost uskratio, a Općina Otok se nije očitovala. Navedeno nas je dovelo u pat poziciju, pa se novi cjenik nije mogao primjenjivati. Ipak, posljednjih mjeseci se preko koordinacija osnivača pregovara oko usvajanja cjenika i vjerujem kako su svi svjesni da do promjene cijene treba doći i da će Sinj i Otok dati suglasnost na primjenu. Povećanje cijena nužno je radi održivosti poslovanja, poboljšanja poslovnih procesa i naravno povećanja ionako niskih plaća zaposlenika. Sve navedeno je cjenik predvidio, što me dovodi do zaključka da će i suglasnost uskoro stići. U suprotnom se ugrožava održivost sustava koji nije usklađen s novim okolnostima koje od tvrtke zahtijevaju repozicioniranje i prilagodbu.

Živaljić je izrazila nadu da će nova Uprava Društva nastaviti raditi na poboljšanju usluge prikupljanja otpada, jer se radi o bitnom segmentu koji uvijek može biti bolji,piše Ferata.hr. 

- Nadam se da će imati viziju i misiju kvalitetnog upravljanja, da će se držati zacrtanih ciljeva i u narednom periodu napraviti pripremne radnje, a poslije i realizirati prikupljanje biootpada koja je planirano za 2024. godinu. Time bi se proces prikupljanja otpada u potpunosti zaokružio i u trenutku otvaranja CGO-a naši korisnici bi mogli predavati minimalne količine miješanog komunalnog otpada. Budućoj Upravi želim puno uspjeha u radu. Društvo je dokazalo da može biti održivo i od velike koristi svim našim građanima, ali samo uz podršku svojih dioničara i osnivača koji ne bi smjeli zaboraviti da imaju svoju odgovornost,  naglasila je Ivana Živaljić.

Što se tiče prelaska na novo radno mjesto Pročelnice u Grad Trilj, Živaljić je istaknula da je jako dobro upućena u stanje stvari u gradu Trilju te da joj dolazak na novo radno mjesto neće predstavljati nikakav problem.

Jedan od važnih razloga je i činjenica što je u posljednjih godinu dana osjetna promjena u komunalnom dijelu što je za razvoj grada nedvojbeno osiguralo iskorak. U ovom trenutku je najvažnije nastaviti na pozitivnom valu i ostvariti kontinuitet. Jasno je da nas čeka interna analiza na temelju koje ću sa svojim suradnicima i gradskim službama izraditi hodogram aktivnosti o čemu će javnost na vrijeme biti informirana, kazala je nova pročelnica Ivana Živaljić.

Dodala je i da budućoj Upravi Društva stoji na raspolaganju za bilo kakve informacije, objašnjenja i savjete, a da će joj na novoj dužnosti interes građana Trilja uvijek biti na prvom mjestu.

- Želim se zahvaliti Osnivačima Društva na dosadašnjoj suradnji kakva god ona bila. Duboko vjerujem da u središtu naših djelovanja mora biti čovjek i da, kao javne osobe, svi zajedno moramo raditi samo i jedino na dobrobit svakog stanovnika našeg cetinskog kraja. Posebno se želim zahvaliti svojim vrijednim kolegama koji na pošten i predan način zarađuju za svoj kruh. Ističem 85 dobrih i pravih zaposlenika koji svakodnevno ulažu napore kako bi savjesno odradili svoj posao koji budite sigurni nije lagan. Mislim da se u danu nakon Alke i Velike Gospe očituje snaga zajedništva i vrijednosti zaposlenika Čistoće Cetinske krajine.  Što se tiče mog novog posla, vrata mog ureda će biti otvorena za sve koji će imati potrebu za dobrim prijedlozima, zahtjevima ili razgovorom, čemu se jako radujem. Posvećenost radu i transparentnost uz kreativan pristup će biti u prvom planu, kako bi se ostvarila bolja perspektiva za naš Trilj,  istaknula nova pročelnica za prostorno uređenje, imovinskopravne poslove, komunalni sustav i zaštitu okoliša u Gradu Trilju.

hr Tue Jan 24 2023 17:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .