Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63c193195d7965809c8b45e2/80
Foto: Ivana Ivanović

Plenković na sjednici predsjedništva HDZ-a najavio potpore poljoprivrednicima te komentirao svinjsku kugu

Vodstvu stranke danas je predočen i paket izmjene zakona koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i djecom

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sjednice predsjedništva svoje stranke novinarima rekao da su na stolu bile važne teme.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice Sabora su izmjene Zakona o izbornim jedinicama u drugom čitanju te paket izmjena deset zakona koji se tiču poreznih reformi i koje bi trebale donijeti povećanje plaća građanima, prenosi Danas.hr.

-Danas smo razgovarali o paketu mjera koje smo predstavili u četvrtak, peti je to paket vrijedan 464 milijuna eura. Plus koso 550 milijuna eura mjera koje traju godinu dana, plus alokacije za ulaganja u energetsku učinkovitost od 1,2 milijuna.To je snažna poruka potpora građanima, poduzetništvu. Cijena struje za građane, vrtiće, škole, fakultete, bolnice, domove za starije, općine, gradove, županije, nevladine udruge i vjerske organizacije ostati nepromijenjena, isto kao i cijena plina, rekao je premijer.

Dodao je i da će se cijena struje subvencionirati za 93 tisuće poduzetnika.

Nastavio je da je na sastanku poseban naglasak bio na transfere onima kojima je pomoć najpotrebnija.

-To su ugroženi kupci energenata, branitelji, nezaposleni, stradalnici Domovinskog rata, osobe s invaliditetom, obitelji i djeci gdje se kvalificiraju za dječji doplatak. Riječ je o 112.220 djece, rekao je.

Dodao je da to uključuje potporu poljoprivrednicima koji su imali štete od nevremena, kao i onima koji su imali štetu nastalu zbog epidemije afričke kuge.

-Druga tema su bili infrastrukturni projekti. Danas smo bili u Rijeci, s istarske strane, ušli u drugu cijev tunela Učka. To je projekt vrijedan 200 milijuna eura i njime će se Istra povezati s mrežom autocesta s četverotračnim autoputom. U zadnjih 2 godine strateški geopolitički gledano Pelješkim mostom povezao se jug s ostatkom Hrvatske, rekao je Plenković.

Govoreći o gospodarskim prognozama, rekao je da očekuje da će rejting Hrvatske narednih godinu dana revidirati i podići na A razinu.

-Idućih 12 mjeseci spremni smo revidirati svoju ocjenu na bolje, a to bi značilo konačno investicijski rejting s početnim slovom A. Mi smo na samo jednu stepenicu od toga, a onda ćemo biti u krugu zemalja čija se reputacija na ekonomskim i financijskim tržištima vidi na način kako smo htjeli da Hrvatska izgleda kroz napora posljednjih 7 godina, rekao je Plenković.

Vodstvu stranke danas je predočen i paket izmjene zakona koji se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i djecom.

-To je izraz političke volje Vlade da što je više moguće djelujemo preventivno, a jednom kad se nasilje dogodi da ga najstrože kažnjavamo i to kroz povećanja sankcija, primjerice za silovanja, rekao je.

Tako je uvedena i definicija teškog ubojstva žene u novi Kazneni zakon, a neka će se djela iz prekršajnog zakona transferirati u kazneni, najavio je.

Paket će uskoro krenuti u javno savjetovanje, najavio je. "Bit je da maksimalno pomognemo onima kojima je pomoć zbog negativnih fenomena najpotrebnija", dodao je Plenković.

O afričkoj svinjskoj kugi rekao je:

-Već danas smo alocirali 27,5 milijuna eura pomoći svinjogojcima. Ovakvi veliki paketi pomoći su jamstvo da će se i njihov položaj itekako u ekonomskom smislu rehabilitirati i da opet može uzgajati svinje. Ima trend koji me podsjeća na antivakserski trend za vrijeme COVID-a - apeliram da se puste nisko politikantstva i da se vode procjenama stručnjaka, veterinara koji vode bitku s afričkom svinjskom kugom. Vlada će onima koji će imati štete, to i kompenzirati.

hr Mon Sep 18 2023 19:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Zbog radova na Žnjanu promjene na linijama br. 14 Brda – Duilovo; br.15 Duilovo – Trajektna luka – Duilovo

Na izmijenjenoj trasi uspostavljena su nova autobusna stajališta kod Osnovne škole na Pazdigradu (obostrana) i na Duilovu
Zbog izvođenja građevinskih radova na izgradnji oborinske odvodnje na Žnjanu u Velebitskoj ulici na križanju sa Ulicom Šetališta Pape Ivana Pavla II, od utorka, 03.10.2023.g. dolazi do izmještanja autobusnog okretišta sa dosadašnje lokacije na Duilovu, na način da će novo početno – završno stajalište na autobusnim linijama br.14 i br.15 biti uspostavljeno na Šetalištu Pape Ivana Pavla II (nasuprot hotela Amphora).

Zbog navedenog dolazi do nove izmijenjene trase prometovanja autobusnih linija br.14 (Brda –  Kopilica – Dubrovačka – Bolnice – Žnjan – Duilovo) i br.15 (Duilovo – Trajektna luka – Duilovo) i to na sljedeći način:

po povratku iz smjera grada prema Žnjanu iz Poljičke ulice, autobusi na linijama br.14 i br.15 neće skretati u Velebitsku ulicu nego će produživati do Ulice Kralja Stjepana Držislava gdje će kod Plodina skretati u Ulicu Put Pazdigrada, zatim na rotoru lijevo u Maslinsku ulicu te desno u ulicu Put Duilova i Šetalištem Pape Ivana Pavla II prometovat će do novoizgrađenog autobusnog okretišta na Žnjanu.


po polasku iz smjera Žnjana autobusi na liniji br.15 prometovat će s novoizgrađenog autobusnog okretišta na Šetalištu Pape Ivane Pavla II., zatim Ulicom Put Duilova, te će skretati lijevo u Maslinsku ulicu, zatim ravno preko rotora Ulicom Put Pazdigrada, desno u Lovrinačku ulicu, zatim desno u Ulicu Put groblja gdje se preko Ulice Kralja Stjepana Držislava i Poljičke ceste linija br.15 vraća na uobičajenu trasu prometovanja.


Na izmijenjenoj trasi uspostavljena su nova autobusna stajališta kod Osnovne škole na Pazdigradu (obostrana) i na Duilovu.

  

 

Izmijenjena trasa prometovanja autobusnih linija br.14, br.15 za vrijeme izvođenja radova


hr Mon Oct 02 2023 13:29:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58e1fe58b473982b118b4569/80
Foto: Dalmacija News

Užas na odmorištu autoceste A1: Vozač autobusa krenuo natočiti gorivo, na mjestu ubio djevojku (17)

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja

Jučer se na odmorištu Sokolac (prije se zvalo Brinje), na autocesti A-1 u smjeru Splita, dogodila prometna nesreća u kojoj je na mjestu smrtno stradala 17-godišnja djevojka, piše Jutarnji list.

Ličko-senjska policija je izvijestila da je do nesreće došlo u 18.59 sati u nedjelju.

44-godišnji vozač upravljao je autobusom zadarske registracijske oznake i prilikom pomicanja autobusa na poziciju za točenje goriva započeo je voziti unaprijed, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Pritom je udario u 17-godišnjakinju koja je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja smrtno stradala, javlja Ličko-senjska policija. Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja.

Lokalni mediji su objavili da se radi o djevojci s benkovačkog područja koja je bila u pratnji mladih nogometašica nogometnog kluba "Vrčevo" iz Glavice u zadarskom zaleđu, koje su bile na gostovanju u Pregradi u Hrvatskom zagorju.


hr Mon Oct 02 2023 12:19:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a9732cc6747241f8b45ae/80

Prilika za poslodavce i maturante koju ne smijete propustiti!

Ovog utorka i srijede u splitskom hotelu Amfora od 10 do 14 sati
Turističko - ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, ovog utorka i srijede, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Split i UNIST, organizira susret učenika s poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja.

Tijekom trodnevne manifestacije, koja je započela 27. rujna Danom otvorenih vrata, učenicima će biti pružena jedinstvena prilika da razluče žele li nastaviti školovanje ili se, po završetku srednje škole, uključiti u tržište rada. 

- U sinergiji s ugostiteljima, predstavnicima splitskog Sveučilišta i ostalim partnerima želimo unaprijediti kompetencije učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja naših škola. Svjesni smo kako je cilj održivog i konkurentnog turističkog proizvoda dostižan samo sa stručnim i obrazovanim kadrom i upravo zato želimo povezati sve aktere turističkog i ugostiteljskog sektora kako bi poslodavcima olakšali pronalazak radnika, a učenicima pronašli kvalitetne mentore i olakšali odluku o nastavku njihovog školovanja ili karijere - poručio je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Poslodavci će imati priliku upoznati se s programom stipendiranja učenika, iniciranim od strane Ministarstva turizma i sporta RH, u sklopu kojeg među učenicima mogu pronaći buduće zaposlenike i uklopiti ih, bez ograničavajućih obveza, u svoj radni kolektiv. Jednako tako, u skladu s jednim od glavnih ciljeva projekta RCK, poslodavci će biti upoznati i s novim programima usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja odraslih, odobrenih od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Tako će se sutra, u utorak 3. listopada, od 10 sati, u splitskom hotelu Hotelu Amphora održati Dan karijera na temu „Strategija razvoja hrvatskog turizma” gdje će se uz okrugli stol raspravljati o novim trendovima u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U srijedu, 4. listopada, na istom će mjestu i u isto vrijeme će biti održana panel diskusija u sklopu Dana obrazovanja, tijekom koje će predstavnici visokih učilišta prezentirati svoje programe  učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

- Cilj je izgraditi održivu budućnost turizma ne samo na lokalnoj, nego i na državnoj razini. Iznimno mi je zadovoljstvo što su naša nastojanja podržali predstavnici Ministarstva turizma RH, Splitsko- dalmatinske županije, Grada Splita, Turističkih zajednica grada Splita i  Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Split te brojni poslodavci koji su prepoznali priliku za uspješnu suradnju u budućnosti - rekla je Andrea Bilandžić iz Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split.     

Podsjetimo, trodnevna manifestacija se održava u sklopu drugog Mjeseca gastronomije, a učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su prošlog tjedna, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentorstvo poznatih chefova, povodom Svjetskog dan turizma, Rivu obojali u zeleno te počastili Splićane koktelima i mediteranskim specijalitetima.

Dakle, u utorak, poslodavce koji se još nisu uključili u program stipendiranja i učenike strukovnih zanimanja čeka izvanredna prilika za povezivanje na obostrano zadovoljstvo, a u srijedu će maturanti dobiti sve informacije potrebne kako bi donijeli odluku na životnom raskrižju – nastavak školovanja ili početak rada.
hr Mon Oct 02 2023 12:14:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a8616cc6747241f8b459f/80

Potres jačine 4,6 po Richteru zatresao Hercegovinu, osjetio se i u Imotskom

Epicentar je bio kod Gruda

Oko 10:30 sati potres je zatresao dio Bosne i Hercegovine. Prema EMSC-u radilo se o potresu jačine 4.6 po Richteru s epicentrom kod Gruda, 40-ak kilometara od Mostara.

Za sada nema informacija o ozlijeđenim osobama ili materijalnoj šteti.

Čitatelji Dalmacijanewsa javljaju da se osjetio i u Imotskom.
hr Mon Oct 02 2023 10:58:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .