Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62ed6c8318d1cb25488b45f8/80
Foto: Tri sporana "One"

VIDEO Tri soprana “One” za sve ljubitelje opera i opereta spremaju nezaboravnu ljetnu turneju po Dalmaciji!

Program koji nude sadrži neke od najljepših arija iz operne literature u kombinaciji sa pitkim brojevima iz opereta i mjuzikala te poznatih filmova

Tri soprana “One” su akademski obrazovane solo pjevačice koje su diplomu  stekle na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a povezuje ih i činjenica da su zaposlene u Zboru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Iza svake od njih stoji niz uloga i godina scenskog iskustva. Ostvarile su uloge u nekima od najpoznatijih opera kao što je Nikola Šubić Zrinjski, Ljubavni napitak, Čarobna frula, Carmen...


Njihova imena su: Ana Zebić Kostel, kaštelanka koja je za vrijeme glazbenog obrazovanja osvajala je brojne nagrade na natjecanjima mladih glazbenika, između ostalog prvu državnu nagradu u Dubrovniku 2008. Godine. Zagrebčanka Mima Karaula usavršena operna pjevačica koja je sudjelovala je na nekoliko natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu, te osvojila 1.nagradu na međunarodnom pjevačkom natjecanju Lav Mirski . I splićanka Mia Domaćina Topalušić koja je sudjelovala je na brojnim natjecanjima u Hrvatkoj (tri 1.nagrade) i u inozemstvu (Slovačka, Austrija, Italija (kao jedna od najboljih sudjeluje na zatvaranju Sarzana Opera Festival, gdje izvode Donizzetijevu operu "L'elisir d'amore" (uloga Gianette). Usavršavala se kod brojnih pedagoga za lied i operu.

Kao trio djeluju od početka  2019. godine, a od tada su ostvarile brojne nastupe kao što je nastup u Klovićevim dvorima te Gala Božićni koncert kao gošće tenoru Ivi Gamulinu Gianniju.


Tri soprana “One”  spremaju ljetnu turneju koja započinje koncertom u Okrugu Donjem 10.08.2022. kod crkve sv.Karla Boromejskog  u 21h,  zatim 13.8.2022. u Grohotama na otoku Šolti. Slijede dva koncerta na otoku Visu, u Komiži 16. 8.2022. ,  te u gradu Visu 17.8.2022.   Kolovoz zaključuju sa nastupom na Festivalu komorne glazbe u Čakovcu 25.8.2022. . Napitnica iz opere Traviata, Amazing grace, Tonči, moj dragi Tonči, arija Marice iz operete Spliʼski akvarel, Arija grofice Marice iz operete Grofica Marica samo neki od naslova koji će te imati priliku čuti na ljetnoj turneji koju spremaju.

Program koji nude sadrži neke od najljepših arija iz operne literature u kombinaciji sa pitkim brojevima iz opereta i mjuzikala te poznatih filmova.


hr Fri Aug 05 2022 21:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ee6af518d1cbaf4a8b45b3/80
Foto: Ivana Ivanović

One su majke, žene, sestre i kćeri, one su alkaruše: Katarina, Mirjana i Marija drže plamen Alke u svojim rukama

Šokove, udare srca i neizvjesnosti - sve to proživljavaju i one. Zajedno sa svojim odabranicima.
Majka je ime za svu patnju koju proživljavamo, majka je ima za nadu jer sadrži snagu ljubavi. S tom snagom sinovi su išli na bojno polje, ne da bi napali, ubili ili prisvojili tuđe već zaštitili svetinju ljubavi koja ga obvezuje da obrani zajedničku nam majku. Majka je simbol svetosti života, ona koja rađa novi ljudski život.

Srce im kuca brže, češće plaču, govore više od muškaraca, ali mnogo manje lažu. Možda su nježniji spol, no dokazuju žensku snagu i srčanost. Primjer su kako je svakodnevicu moguće nabolje promijeniti vedrinom, hrabrošću, ali i upornošću.

Premda je Alka tradicionalno "muška stvar", bez žena u sjeni, koje se brinu o svemu što alkaru treba, stasiti kopljanici ne bi mirne ruke izlazili na trkalište. Alkaruše su, kažu, posebna sorta žena koje iz sjene, jer malo će koja biti na trkalištu, drže plamen Alke nježno i odlučno u svojim rukama. Godinama.


"Upoznali smo se na alkarskoj večeri..."

Uz napore oko priprema za doček gostiju za alkarskih svečanosti, glancanje čizama i peglanje svečanih odora, alkaruše blagoslivljaju alkare pri odlasku, tješe u porazu, "luduju od sriće" u pobjedi. Loše zamotan pas je golema nevolja, ne smije biti ni prečvrsto zamotan ni labav jer mogao bi se, ne daj Bože, razmotati, a to je već ljuta sramota i poteže kaznu diskvalifikacije. Ma koja god situacija bila, grop u grlu, grčevi u stomaku, leptiri koji škaklju. Samo da njihov vitez zasja u punom sjaju stoljetne tradicije.

U njihovim kućama Alka je nešto sveto i prisutna je cijelu godinu, 24 sata na dan.

- Sve mi žene alkara se nadamo pobjedi, najbitnije je da natjecanje prođe u redu, ali priželjkuje se i slavodobitnički plamenac. Velika je čast da vam je netko u obitelji dio te cijele priče, a pogotovo ako je slavodobitnik - riječi su Katarine Šušnjare, supruga Maria Šušnjare, ponosnog vlasnika dva slavodobitnička plamenca i nove funkcije alkarskog vojvode. Šušnjara je prvi u povijesti koji je u debitantskom natjecanju pobijedio na Bari i na Čoji, i to s tri pogotka u najmanji krug alkarske mete. 

- Nismo očekivali da ovako mlad postane vojvoda, ali za svoje karakteristike mislim da će biti dobar vojvoda. Jako dobro poznaje alku, sportski dio, ali i povijest. Kroz svoj posao ima vještine upravljanja i uz ljudske kvalitete smatram da je ovo lijepa, nova priča - govori Katarina koja priznaje da je upravo Alka bila odlučujuća za njezinu sudbinu.

- Prvi smo se put upoznali na alkarskoj večeri, bila je to večera za cijelu povorku, a vjenčali smo se prije 15 godina. Šest godina smo zajedno bili dio alkarske povorke. 

Šokove, udare srca i neizvjesnosti - sve to proživljavaju i one. Zajedno sa svojim odabranicima. 

- S obzirom da je puno ljubavi prema suprugu, ali i prema Alci jer sam rođena Sinjanka, sve je lakše. U početku sam se konzultirala s majkom i ženama drugih alkara, i s vremenom je to postala rutina, ali treba sve na vrijeme pripremiti. Samo oblačenje na traje toliko dugo koliko priprema odjeće. Dobijemo je nekoliko dana prije svečanosti i onda slijedi provjera, šivamo dugmad koja se malo mrdaju ili peglamo komad po komad - prepričava višegodišnju rutinu.


"U tom slapu i moja kap pomaže ga tkati"

One ih ispraćaju preko praga, poljube, blagoslove i poškrope svetom vodom, a gostima, strancima, uglednicima, čitavoj masi svijeta ih prepuštaju za vrijeme nadmetanja. Majke, žene i sestre, kćeri - imaju one drugog posla.

- Ništa ne ostavljamo za sam alkarski dan jer puno prijatelja zahtjeva i višednevnu pripravu. Moj muž je napravio arambašine dvore, sam ih je osmislio i uredio i njima se ponosi. Puno hrane je uvijek na stolu, jednostavne i bogate, od pršuta, sireva pa do arambaša u arambaše. Radimo ih moja kuma i ja. Ljeti moraju biti malo lakšeg okusa i začina, jedina je to tajna - kaže Mirjana Vukasović, supruga Ive Vukasovića nadimka Parin koji brine o stasu, držanju i hodu čete alkarskih momaka. Još od 1994. Parin je u momačkoj četi, a za arambašu se prvi puta kandidirao 2006. godine. Arambaša je već peti mandat.

U svakoj od alkarskih kuća tih je dana spremna bačva vina, spremni su pršuti, sir, janjetina i odojak. Bez arambaša ništa, te sarme bez riže i mljevenja mesa. I s puno sinjske ljubavi. Neki će mijesiti rafiole, drugi razvući barem tri, četiri škrovade savijače s jabukama i orasima, bit će bajamina, baškotina, sinjskih uštipaka.

- On je osoba koja voli ljudi, veseljak je i lijepo pjeva i svakako da nije bio to što je, bio bi dobar zabavljač. Svake godine naše alkarske svečanosti nalikuju na kakav pir, toliko je gostiju, uzvanika i dragih prijatelja koje željno i s radošću ugostimo - veli Mirjana rođena Jukić, podrijetlom iz mjesta Bitelić, iznad Hrvaca. Njihove ljubavne iskre dogodile su se u pogonu sinjske ispostave Elektrodalmacije.

- U tom slapu i moja kap pomaže ga tkati. Puno je tu mojih kapi, truda i znoja, ali sreća je to, ponos i zadovoljstvo. Brak. Sklad i sinergija - kazuje žena arambaše.

Za Ivu kaže kako je "šibica koja plane i brzo se ugasi, a onda nastupa osmijeh i pjesma".


"Iako mrka pogleda, nađe on načina da se javi"

I nije čudan onda taj ponos koji Cetinjani ljubomorno čuvaju, simbol pobjede za svoju slobodu, obranu doma uz zagovor Gospe. Tim više što to traje 307 godina. Mnogo je viteških igara bilo, ali Alka se uspjela održati.

Zna alaj-čauš Ivica Filipović-Grčić kako će tih alkarskih dana sve oči biti uprte prema njemu, posebice na dan Alke kada će, od biljega, dna alkarskog trkališta, pješice krenuti predati prijavak vojvodi kako je sve spremno za boj. Filipović-Grčić predvodnik je alkara kopljanika koji tih dana uzmu primat.

- Uvijek je bio u priči o konjima, Alci, hipodromu. I kad je rekao da postaje alkar, mislila sam da me zeza, zvučalo mi je nevjerojatno. Vidjela sam ga u drugoj ulozi i lijep je to osjećaj, poseban. Nikada mi neće biti svejedno, veličanstven je to osjećaj kad vidiš koliko ljudima Alka znači. I ne samo u Sinju nego i diljem svijeta jer Alka je sinonim za Sinj - priča Marija, odabranica Ivice, koji se u svojoj alkarskoj riznici može pohvaliti tek jednom Čojom i jednom Barom. Treći mu je ovo mandat na mjestu alaj-čauša.

- Često ne stignem na palke pratiti mogu Ivicu, a i djeca više nisu mala pa idu sama. No, kad sam na trkalištu, uvijek me traži pogledom, ja sam mu čak i zamjerala u nekoliko navrata zašto mi se ne javi, ali pronađe on način jer mrk pogled jedan je od detalja koji sudionika Alke čini baš sudionikom - kazuje.

Nije lako zadovoljiti uvijek kritični sinjski puk, s modernizacijom se pokušava i Alka poboljšati u tom pogledu, ali nitko nije dostojan da zadire u njenu suštinsku vrijednost. Iako je njena povijest slabo zapisana i često zasnivana na kazivanjima, posrednim svjedočenjima, dugo vrijeme povezano je jednim trajanjem, kao što su povezana dva kraja jako dugog konopa.

Povezano alkarima, vitezovima na konjima ili u pješadiji i njihovim alkarušama.hr Sat Aug 06 2022 22:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ee824118d1cb104c8b45f8/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

FOTO U Dubrovniku održan prvi ljetni robotički kamp za cure

Na kampu je sudjelovalo 13 cura, učenica od 5. do 8. razreda osnovne škole

Od ponedjeljka 1. kolovoza do petka 5. kolovoza u Dubrovniku se održao prvi Ljetni robotički kamp za cure. Na kampu je sudjelovalo 13 cura, učenica od 5. do 8. razreda osnovne škole. Organizatore posebno veseli činjenica što se kamp popunio samo u dva sata od otvorenja prijava.

Prvi dan su cure učile programirati u programskom jeziku Python, a radionicu je vodio tajnik Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije Tomo Sjekavica. U utorak je Dalija Milić Kralj direktorica programa Women in Tech Croatia i profesorica strojarske grupe predmeta u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik uz Maroja Musladin člana hrvatske robotičke reprezentacije koji je ove godine nastupio na Europskom prvenstvu u Portugalu, održala radionicu Rescue Simulation. 

Srijeda i četvrtak su bili rezervirani za radionicu elementarne robotike koju je vodio izbornik hrvatske robotičke reprezentacije iz Hrvatskog robotičkog saveza Ivica Kolarić, uz pomoć Jelke Hrnjić, Dalije i Orsata Kralja. Zadnji dan je bio opuštajući za polaznice uz radionicu crtanja 3D olovkama, na kojima su uz Tomovo vodstvo crtale razne 3D predmete s plastikom i 3D olovkama.

Ljetni robotički kamp za cure se održao u organizaciji Women in Tech Croatia, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Hrvatskog robotičkog saveza u suradnji s Pomorsko-tehničkom školom Dubrovnik i Centrom za mlade Dubrovnik.

hr Sat Aug 06 2022 17:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ee6fb518d1cba4458b46a7/80

Sprema se fešta godine: Veliki koncert Lidije Bačić i Alena Nižetića povodom dana Žrnovnice

Održat će se 13. kolovoza u Žrnovnici gdje će se okupiti mnoštvo ljubitelja dobre zabave i glazbe

Nakon pauze od dvije godine, Žrnovnica će obilježiti dan mjesta i blagdan Velike Gospe, glazbenim spektaklom.

Najveća ljetna fešta u Splitsko-dalmatinskoj županiji održat će se 13. kolovoza u Žrnovnici gdje će se okupiti mnoštvo ljubitelja dobre zabave i glazbe.

S pozornice u centru mjesta zapjevat će miljenica publike Lidija Bačić i splitski glazbenik Alen Nižetić. Potvrdio nam je to poznati splitski estradni menadžer Ivica Bubalo.

- Dugo se pregovaralo i s Lidijom i s Alenom s obzirom na to da su angažirani za ljetne nastupe u krugu od 30 do 40 kilometara od Žrnovnice. Za svaku je pohvalu da su odbili ponuđene gaže u obližnjim mjestima kako bi nastupali u Žrnovnici. Njihova imena su dokaz da će se u Žrnovnici odvijati najveća ljetna fešta u našoj županiji, kazao je Bubalo.

- Bit će tu još mnogih glazbenih iznenađenja, a i bogata gastronomska i ugostiteljska ponuda. Nastup će započeti u 21 sat, a dobili smo dozvolu da traje sve do 1 iza ponoći, otkrio je Bubalo.


hr Sat Aug 06 2022 15:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ed6b6418d1cbbf4b8b456e/80
Foto: Udruga sv. Jeronim

5. izdanje festivala Glazbene večeri kod sv. Jeronima nastavlja se ove nedjelje

Koncert će se održati u Kaštel Gomilici, u staroj crkvici sv. Jeronima, s početkom u 20 i 30 sati, uz slobodan ulaz

5. izdanje festivala Glazbene večeri kod sv. Jeronima nastavlja ove nedjelje, 07. kolovoza koncertom ansambla Ars Longa, jednog od vodećih hrvatskih ansambala specijaliziranih za autentično izvođenje glazbe baroka. Članovi ansambla su istaknuti hrvatski glazbenici - sopranistica Monika Cerovčec, flautistica Ana Benić, čelistica Lea Sušanj Lujo, čembalistica Linda Mravunac Fabijanić, te oboist Stjepan Nodilo.

Program pod imenom Talijani u gostima, kojim će se ansambl predstaviti kaštelanskoj publici sadrži djela talijanskih i hrvatskih skladatelja iz vremena baroka.

Koncert će se održati u Kaštel Gomilici, u staroj crkvici sv. Jeronima, s početkom u 20 i 30 sati, uz slobodan ulaz.

Tiskane programe ovog koncerta posjetitelji će dobiti na ulazu u crkvicu, dok će za detaljan program festivala, koji je ove godine u digitalnom formatu, biti potrebno očitati QR kod kojeg će biti moguće naći na tiskanim programima i plakatima.

Festival organizira Udruga sv. Jeronima uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH, Grada Kaštela, Turističke zajednice grada Kaštela i Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice.

hr Fri Aug 05 2022 21:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .