“Neće grom u koprive”,poznata je izreka u našem narodu, a u prenesenom značenju to bi značilo da neće grom u onog tko je jak. Međutim, izvorište ove izreke potječe iz germanske mitologije gdje se kopriva stavljala pokraj ognjišta za vrijeme oluja kako grom ne bi udario u kuću.
Koprivu spominju stari Egipćani koji su je sadili i jeli. Što je to u njoj ljekovito saznat ćemo iz njenog sastava. Listovi koprive puni su vitamina: K, B i C, kao i karotinoida. Ima u njoj više vrsta kiselina kao što su mravlja, octena, pantotenska, maslačna, galna. Od minerala su prisutni željezo, mangan, magnezij, natrij, kalij, kalcij i različite mineralne soli.Osim željeza koji po meni ima najveći značaj nalazimo tu i veliku količinu glikokinina, tvari koja regulira sadržaj glukoze u krvi.
Svi dijelovi koprive su ljekoviti,a posebno listovi u kojima ima mnogo željeza i vitamina C koji u kombinaciji jako dobro djeluju na slabokrvnost, povećavaju broj eritrocita u krvi, a time i opskrbu tijela kisikom što dovodi do boljeg metabolizma i stanične oksidacije.Bolje rečeno jedno od njenih glavnih djelovanja je pročišćavanje krvi i oporavak organizma. Osim toga kopriva pospješuje mokrenje, pa služi kao dobar diuretik .Koristimo je kod reumatskih oboljenja, bubrežnih kamenaca, artritisa. Osim što pozitivno utječe na rad gušterače, pomaže i kod upale prostate. Može se koristiti kod oboljenja žuči, jetre i slezene.Osobito se preporuča osobama kod ispadanja kose, pa se zato stavlja u mnoge šampone losione za kosu. Dojiljama koje imaju slabo mlijeka preporuča se juha od koprive za bolje lučenje mlijeka.
Osim u ljekovite svrhe gdje se uglavnom koristi u obliku čaja ili tinktura ima i veliku hranjivu vrijednost zbog sadržaja bjelančevina, šećera i masti pa je koristimo i u kulinarstvu. Od nje možemo pripremati juhe, variva, omlete,polpete i razna druga jela.
ČAJ ZA ANEMIJU
Dobra je i u mješavinama s drugim ljekovitim biljkama, a jedna od takvih mješavina je; kopriva, menta, maslačak i majčina dušica u jednakim količinama. Čaj se kuha tako da se dvije žlice čaja prokuhaju u litri vode i ostave 10 minuta, nakon čega se procijede, zaslade medom i piju tri puta dnevno.Ova čajna mješavina izuzetno je dobra za anemiju.
ČAJ PROTIV KOLESTEROLA
Evo još jedna dobra mješavina čaja protiv kolesterola, tihog ubojice našeg organizma.. Pomiješamo stolisnik, mentu, list crvene mrtve koprive, kičice, maslačka i vrbove kore. Uzmemo dvije čajne žlice mješavine ovog bilja i preliti s litrom kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno mješanje. Procijediti i piti tri puta dnevno po dvije šalice.
Ovo su samo neki od recepata koji se koriste u ljekovite svrhe.
ŠTO VIŠE U PRIRODI
Ono što vam želim preporučiti u osvještavanju vašeg zdravlja i kvalitete življenja je da koristite prirodu i njene blagodati. Pronađite slobodno vrijeme za šetnju prirodom, uzmite rukavice i škare i pođite brati koprivu tamo gdje je čisto, gdje nema puno zagađenja i napravite čaj od svježih listova koprive ili neku dobru krem juhu. Upravo sad je vrijeme za branje koprive od trećeg do šestog mjeseca. Pročistit ćete krv, obogatiti je novim zalihama željeza i tako spremniji poći ljetu u susret. Uz malo kreativnosti potrudite se napraviti još neka jela od ove klorofilom bogate biljke. Vaše tijelo bit će vam zahvalno.
Napominjem, naravno da strogo pazite da ne zamijenite biljku nekom drugom vrstom. U koliko niste sigurni pođite na tržnicu koja je u ovo vrijeme puna biljaka mlade koprive ili otiđite u neku biljnu ljekarnu.
Za kraj evo jedan recept za juhu od koprive.
Za sastojke potebni su vam : svježi listovi koprive 50 g, batat 30 g, žuta mrkva 10 g, korijen celera, sol, papar i voda,
Sve povrće osim koprive staviti u pola litre vode, može i manje ako želimo gušću juhu. Kuhati dok ne omekša. Pri kraju dodati listove koprive, sol i papar i kuhati još dvije do tri minute, Sve izmiksati štapnim mikserom. Po želji možemo dodati vrhnje za kuhanje i malo vegete. Osobno ne volim vrhnje pa uvijek rađe dodajem nekoliko žlica maslinovog ulja. Ova juha je lagana, puna vitamina i minerala, pa je treba češće kuhati u proljetne dane.
Želim vam dobar tek i naravno puno zdravlja.