HRVATSKI FILM OSVAJA EUROPU

Hrvatski film na europskoj sceni: Plavi cvijet otvara festival u Stockholmu

Ovogodišnje izdanje Europskog filmskog festivala, koje će se održati od 23. do 26. studenog u Stockholmu, otvorit će se s hrvatskim filmom “Plavi cvijet”, redatelja Zrinka Ogreste. Ovaj film, koji je već osvojio brojna priznanja, predstavit će se pod pokroviteljstvom Europske komisije i EUNIC Stockholm, skupine kulturnih instituta.

Na festivalu će biti prikazano trinaest odabranih europskih filmova koji su također nagrađivani na svjetskim festivalima. Pored “Plavog cvijeta”, publika će imati priliku vidjeti i druge značajne filmove kao što su “Kurnaz protiv Busha” Andreasa Dresena, dobitnika dva Srebrna medvjeda u Berlinu i Nagrade publike na Motovunskom filmskom festivalu, “Viziju leptira” Maksyma Nakonechnyia, prikazanu u Cannesu, “U svom životu” Emmanuelle Bercot s Catherine Deneuve u glavnoj ulozi, te “Ljubav” Isabel Coixet, nagrađenu na festivalu u San Sebastianu.

Film “Plavi cvijet” istražuje teme obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoće kroz priču o Mirjani, službenici u zagrebačkoj tvornici konca, koja se bori za svoj komadić sreće. Ovaj film je, nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, gdje je odabran kao treći najbolji film, osvojio nagrade na brojnim europskim i regionalnim festivalima. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnom arenom za najbolju režiju i Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu, koju je dobila Vanja Ćirić. Film je također dobio i Nagradu međunarodnog žirija kritike.

“Plavi cvijet” snimljen je prema scenariju Ivora Martinića, u suradnji s redateljem Ogrestom. Glavne uloge tumače Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica, a producirao ga je Ivan Maloča. Film je produkcija Interfilma iz Zagreba i koprodukcija Zillion Filma iz Beograda, sufinanciran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije i Hrvatske radio televizije.

POSLJEDNJE DODANO: