KLJUČNI DATUMI

Hrvatska ponovno postaje centar europskog vaterpola!

Dva hrvatska grada, Zagreb i Dubrovnik, bit će domaćini Europskog prvenstva za seniore u vaterpolu, gdje će bodriti hrvatsku nacionalnu ekipu, poznatu kao Barakude, u obrani europskog naslova prvaka.

Značaj domaćinstva je posebno velik jer će ovo prvenstvo odrediti putnike za Svjetsko prvenstvo u Dohi i, što je još važnije, Olimpijske igre u Parizu iduće godine.

Nakon izvrsne organizacije Europskog vaterpolskog prvenstva u Splitu prošle godine, Europski Aquatics (bivši LEN, europska organizacija za vaterpolo) odlučio je ponovno povjeriti organizaciju Hrvatskoj, budući da iz objektivnih razloga to nije bilo moguće ostvariti u Izraelu.

Hrvatska je sada službeno domaćin Europskog seniorskog prvenstva u vaterpolu koje će se održati od 4. do 16. siječnja 2024. godine. Nakon što je Vlada Republike Hrvatske odobrila organizaciju ovog važnog natjecanja, a gradovi Zagreb i Dubrovnik iskazali interes, hrvatska kandidatura je prihvaćena i izabrana kao najbolja opcija.

Povodom ovoga, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Perica Bukić, istaknuo je:

Nakon spektakla u Splitu i osvajanja zlata na tom Europskom prvenstvu, dobili smo priliku ponovno organizirati najveće europsko natjecanje. Domaćini će biti Dubrovnik i Zagreb, dva renomirana centra našeg najuspješnijeg sporta. Želim izraziti zahvalnost Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Andreju Plenkoviću, koji je podržao naš projekt i kandidaturu, kako 2022. kada smo natjecanje imali u Splitu, tako i sada. Također želim zahvaliti Josipu Varvodiću, prvom dopredsjedniku Europskog Aquaticsa, koji je igrao ključnu ulogu u tome da Hrvatska ponovno dobije to priznanje i obrani naslov najboljih u Europi, kako organizacijski, tako i rezultatski, kao što smo to postigli na prethodnim europskim prvenstvima u Zagrebu 2010. i Splitu 2022.

Utakmice u skupinama igrat će se u oba grada, Zagrebu i Dubrovniku, dok će se utakmice za poredak od 1. do 8. mjesta igrati u Zagrebu, na bazenu uz rijeku Savu, a utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta održat će se u bazenu Gruž u Dubrovniku.

Hrvatska reprezentacija igrat će utakmice u skupini u Dubrovniku prema sljedećem rasporedu:

– 4. siječnja 2024.: Hrvatska – Španjolska, 1. kolo

– 6. siječnja 2024.: Hrvatska – Francuska, 2. kolo

– 8. siječnja 2024.: Hrvatska – Crna Gora, 3. kolo

Uslijed ratne situacije koja se dogodila u Izraelu, Hrvatski vaterpolski savez uz veliku pomoć Vlade Republike Hrvatske uspio je osigurati domaćinstvo ovog iznimno važnog natjecanja. Vjerujem da ćemo imati snage ponoviti spektakl koji smo vidjeli u Splitu prije malo više od godinu dana. S sportskog gledišta, učinit ćemo sve kako bismo postigli izvrsne rezultate, a uz podršku navijača u Dubrovniku i Zagrebu, vjerujem da ćemo to i ostvariti, zaključio je Ivica Tucak, izbornik aktualnih europskih prvaka koji sada brane zlato u našoj domovini.

POSLJEDNJE DODANO: