SADRŽI NEDOPUŠTEN SASTOJAK

Hoće li Hrvatska zabraniti popularni energetski napitak Prime?

Inspektori slovenske Uprave za sigurnost hrane zabranili su jučer kofeinsku verziju energetskog napitka Prime jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Verzija hidratizirajućeg napitka ostaje na policama slovenskih trgovina, piše Index.

Iz Ministarstva zdravstva najavljuju da i Hrvatska ide u tom smjeru. 

-HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu, rekao je ministar Vili Beroš.  

Saznanjem o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra, kažu iz ministarstva.

Prime je novi brend sportskih i energetskih napitaka koji su u siječnju 2022. pokrenuli popularni youtuberi Logan Paul iz SAD-a i Olajide “KSI” Olatunji iz Velike Britanije. Prema reklamama, napici sadrže razne sastojke koji kod konzumenata poboljšavaju hidrataciju, performanse i energiju.

Međutim, neki od njih sadrže visoke doze kofeina, što može biti opasno, osobito za djecu u razvoju. Maksimalna preporučena doza za odrasle je 400 mg na dan, što bi značilo oko četiri šalice kave, odnosno sedam žličica instant-kave ili dva napitka Prime.

Prema organizaciji American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, djeca mlađa od 12 godina trebala bi u potpunosti izbjegavati kofein, dok adolescenti ne bi trebali konzumirati više od 100 mg kofeina dnevno.

Važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija kofeina može uzrokovati različite simptome, uključujući nervozu, poteškoće sa spavanjem, glavobolju, bolove u trbuhu ili ubrzan rad srca i povećanje krvnog tlaka. Posebno je važno da djeca s problemima sa srcem izbjegavaju kofein.

Mladi ponekad znaju miješati energetske napitke s alkoholom, što može biti posebno problematično. Nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, direktorica Vitaminoteke, kaže da energetski napici mogu zatupiti osjećaj pijanstva, što može dovesti do prekomjernog unosa alkohola i povećati rizik od opasnih ozljeda.

-U studiji koja je uspoređivala utjecaj unosa alkohola i unosa kombinacije alkohola i energetskog napitka zabilježeno je da kombinacija ta dva stimulansa značajno smanjuje simptome koji se povezuju s prekomjernim unosom alkohola kao što su glavobolja, slabost, suha usta i narušena koordinacija, zbog čega osoba gubi osjećaj da je popila previše i da je vrijeme za prestanak unosa alkohola, kaže naša sugovornica.

-Miješanje alkohola i energetskih napitaka predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje i za život, a zabilježeni su lučajevi u kojima je ta kombinacija bila uzrok srčanih zastoja kod mladih ljudi, upozorava nutricionistica.

POSLJEDNJE DODANO: