Mlada splitska znanstvenica “sluša” bakterije i određuje im najbolju hranu, a sve kako bi ljude učinila – zdravijima

Neke priče su drugačije od drugih, neki ljudi su jednostavno posebniji. Ovo je jedna takva priča. O Eni, mladoj splitskoj znanstvenici koja je u svega 33 godine života upoznala sve bakterije, viruse i gljivice koje žive u našim crijevima. Šalu na stranu, stručnim rječnikom rečeno, Ena Melvan uzorkovanjem stolice analizira crijevne bakterije i tako daje precizan i pravilan plan prehrane za trenutačno stanje bakterije u tijelu.
Mjesto u svemiru brojki i računskih operacija, ova magistrica računarstva i matematike, odlučila je tumačiti bakteriju i njihovu prisutnost u tijelu, a u isto vrijeme regulirati prehranu koja bi bila dovoljna “za hranjenje bakterija”. Ako je izreka da je čovjek sretan onoliko koliko je sposoban usrećiti druge, onda je Ena zlatna koka!

– Kako bakterije nisu statične nego se stalno gibaju i bore za resurse, koristim poseban model za određivanje količine bakterije, samonapravljeni program. I onda slijedi usporedba što to neki čovjek mora promijeniti da njegova crijeva postanu što sličnija zdravom čovjeku – objašnjava nam Ena govoreći kako se njezinim istraživanjem može riješiti problem pretilosti, ali i otkriti “dobitna kombinacija” za crijevne probleme.

Od Europe, Australije pa sve do Japana

Kako to da neki ljudi mogu jesti bilo što i biti mršavi, a neki treniraju, paze na prehranu i unose zdrave namirnice i opet nikako da izgube kilograme? Zaintrigiralo je to pitanje našu sugovornicu, a putem bakterija u crijevima Ena je krenula potaknuta mentorom u projektu na kojem se zaposlila nakon fakulteta. Antonio Starčevič bio je jedan od najodgovornijih što je ova Splićanka već završila u zvijezdama znanstvene i inovativne scene u Hrvata, a i šire. 
– Tek nešto više od desetak godine u znanosti traje istraživanje bakterija u crijevima, a ova moja priča inovativna je u dijelu tog tumačenja bakterija i definirane, personalizirane prehrane – veli.

Ena je otišla u Sydney kako bi proširila svoje znanje. Usavršavala se u brojnim svjetskim zemljama, od Europe pa do Australije i Japana, ali i dalje najviše voli penjanje po planinama i istraživanje novih mjesta i kultura od kojih joj je najupečatljiviji ostao posjet Baliju.

Raznoliko i balansirano

– Često meditiram, družim se s prijateljima, a imam i psa. Općenito puno vremena provodim u prirodi – kaže ovaj splitski ponos koji pokazuje da naša Lijepa naša ima itekakvog potencijala u mladim ljudima, u moru svega što nam se događa.

Ena, dok teku ova slova, završava doktorsku disertaciju koja se baš bavi modeliranje bakterija u crijevima matematičkim modelom, a za kraj otkriva i što bi to svaki čovjek i na koji način trebao uzimati od namirnica.
– Treba jesti raznoliko i balansirano i slušati želje tijela. Često kažu da prerađena hrana uzorkuje pretilost, no to i ne mora biti tako. Važno je ne jesti previše i uzimati dosta biljaka.

POSLJEDNJE DODANO: