Đikić: “Mjere i covid-potvrde u Hrvatskoj ne djeluju, treba ih ukinuti”

Slovencima je dosta koronamjera pa će se od sutra živjeti po novim starim pravilima. COVID potvrde gotovo uopće neće biti potrebne, a povratak u normalu pljeskom su dočekali i ugostitelji. A gdje je tu Hrvatska?
Iz Slovenije poručuju, putnici više neće morati ispunjavati uvjete da su cijepljeni, preboljeli ili testirani. To jednako vrijedi i za zaposlenike, a smatraju i kako popuštanje stiže u pravom trenutku jer počinju školski praznici. Nema više ograničenja broja gostiju u restoranima i kafićima, a s radom počinju i noćni klubovi. – piše RTL.
I dok je samotestiranje učenika u Hrvatskoj tek počelo u Sloveniji se ukida, učenici će i dalje morati nositi maske. Ipak, na snazi i dalje ostaju osnovne mjere maske, dezinfekcija i distanca. Iako se brojke novozaraženih u Hrvatskoj smanjuju nema najave ukidanje mjera.

Znanstvenik Ivan Đikić poručuje mjere u Hrvatskoj nisu dale rezultat, mnoge su uvedene prekasno i ljudi ih se ne pridržavaju. 
Mjere koje imamo kao što su COVID potvrde i druge mjere koje je stožer uveo pokazale su ne do sada nedjelotvorne te mjere treba razmatrati da se maknu jer ako nisu učinkovite onda je nepotrebno ih imati. – govori za RTL
Hoće li i kada Hrvatska krenuti u istom smjeru kao i susjedna Slovenija – odluka je Stožera kojem su uvijek iduća dva tjedna – ključna.

POSLJEDNJE DODANO: