Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637f6aa05d79658b088b458d/80

Povijest stivanskih čitaonica

Povodom 140 godišnjice osnivanja druge stivanske čitaonice Stivansko društvo
Knjižnice i čitaonice u povijesti su Dalmacije odigrale važnu ulogu, ne samo kao kulturna središta i izvori informacija nego i kao promicatelji hrvatskoga jezika u javnom životu, hrvatske ikonografije i simbolike te kao mjesta začetka kulturnih i športskih društava koja su promicala nacionalnu svijest izvan njihovih prostora. U Dalmaciji su prve čitaonice otvorene 1860-tih godina u Splitu, Zadru i Dubrovniku a nedugo zatim i u manjim gradićima i mjestima na obali i otocima. Borbu za hrvatski jezik nasuprot talijanskog, započetu 1866. po principu „jedan jezik-jedan narod“, promicala je Narodna stranka. Prihvaćanjem Gajeve štokavice kao standardnog jezičnog izraza Hrvata stvoreni su temelji nacionalnoga jedinstva.

Primat među bračkim čitaonicama drži pučiška čitaonica „Hrvatski skup“ osnovana već 1868. godine. Pobjeda Narodne stranke na izborima za Dalmatinski sabor 1870. dala je poticaj i drugima pa je 1874. u Nerežišćima osnovano „Narodno nerežiško društvo“, u Milni „Milnarsko narodno posijelo“ a u Sutivanu 8. lipnja iste godine čitaonica pod imenom „Narodna kavana k zastavi Slave“. Zapisano je da je vlasnik Pjerotić svoju čitaonicu: „Po hrvatsku nakitio, s grbom mile Trobojnice u središtu.“ Pod istom su trobojnicom Stivanjani sudjelovali i na dočeku austro-ugarskog cara i kralja Franje Josipa koji je pohodio Sutivan 23. travnja 1875. 

Zanimljiva je i vijest iz Narodnog lista 1880. godine da su uprkos zabrani carinika, prilikom posjeta carskoga Namjesnika Stivanjani na svojim brodovima i kućama izvjesili hrvatsku trobojnicu s grbom i zbog toga pozvani na obavijesni razgovor kod političkog činovnika u Supetru.

Osamdesete godine 19. stoljeća obilježila je na Braču politička borba „narodnjaka“ sa svojim čitaonicama i „autonomaša“ sa svojim „Casinima“  u kojoj su u konačnici prevladali „narodnjaci“ i postupno istisnuli talijansko nazivlje iz imena raznih društava na otoku. Nakon toga započinje „zlatno doba“ bračkih čitaonica koje osnivanjem raznih kulturnih društava svoju djelatnost šire kroz sve slojeve društva.

Nemamo podatke o tome do kada je djelovala prva stivanska čitaonica ali zabilježeno je da je 25. studenog 1882. godine nastojanjem tadašnjeg načelnika Ivana Lukšića Nižetića, dr. Stjepana Buzolića, Ivana Definisa i Petra Kirigina svečano otvorena čitaonica „Stivansko društvo“ čiju 140-tu godišnjicu obilježavamo ove godine u Narodnoj knjižnici Sutivan prigodnom izložbom. U čitaonici je 1890. održan svečani prijem za Stjepana Buzolića, pedagoga, pjesnika i prevoditelja koji je tada bio  zastupnik u Dalmatinskom saboru. Svečanosti je nazočilo 48 članova „Stivanskog društva“, a Sutivan je tada brojio 1875 stanovnika.

Prilikom 50-godišnjice biskupovanja J.J.Strossmayera 1900. godine, koji je bio pokrovitelj osnivanju brojnih dalmatinskih čitaonica, Stivanjani su prema zapisima: „Uputili biskupu brzojavne čestitke, mjesto okitili sagovima, zapalili vatromet, a na Općini i Stivanskom društvu izvjesili trobojnice.“

Odigravši važnu društvenu i političku ulogu u tim godinama stvaranja svijesti o hrvatskome nacionalnom jedinstvu čitaonice su ostavile neizbrisiv trag u povijesti otoka Brača. Danas su narodne knjižnice u Sutivanu, Supetru, Postirima, Pučišćima, Selcima i Bolu nositelji kulturnoga i društvenoga života otoka te informacijski centri, čuvari i promicatelji prebogate bračke baštine.

hr Thu Nov 24 2022 13:59:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639081155d796522368b457b/80

U Galeriji Emanuel Vidović 20. prosinca otvorenje izložbe Dunav Rendić - slikar i boem

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880.  Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao prolaznicima i turistima na ulicama brojnih gradova  Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara i drugih.

Odstupanja u kvaliteti posljedica su hiperprodukcije, ali i u tom dijelu Rendićeva opusa, pojedine slike se izdvajaju i daju naslutiti slikareve mogućnosti. Neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, elegičnoga Sustipana, ukazuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorice izložbe su dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Darija Alujević, kustosica izložbe je Petra Dajak Belas.


hr Wed Dec 07 2022 13:04:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63905bb35d796502358b45be/80

U petak božićni koncert u crkvi u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom

Uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji
Crkvom u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom  ponovno će odjekivati klapski zvuci, i to već tradicionalno, na još jednom božićnom koncertu u organizaciji klape KUD-a Vrilo, a u povodu proslave njihova nebeskog zaštitnika svetog Nikole.

Koncert će se održati u petak, 9. prosinca, a na tom će klapskom susretu, uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji.

Koncert će se održati u sklopu programa "Advent u Sinju".

- Pozivamo sve ljubitelje klapske pjesme da nazoče koncertu - poručuju iz klape KUD Vrilo.

hr Wed Dec 07 2022 10:24:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639058425d79656e358b4598/80
Foto: Damira Kalajžić

"Dječji Open stage" u nedjelju u 18 sati u Domu mladih

Pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti
Nakon duže pauze, vraćamo se puni entuzijazma jer će malci ponovno imati priliku pokazati svoje vještine.
„Dječji Open stage“ je manifestacija pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe.

Događaj će se održati 11.12.2022. u 18 sati na Maloj sceni u prostoru Doma mladih u Splitu.
Po završetku izvedbi ostanite s nama i na malom druženju.

hr Wed Dec 07 2022 10:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63904d135d7965ed348b45af/80
Foto: Teo Begović

Modna dizajnerica Ivona Glavaš zasjala kao model vlastitih ANOVI kreacija

Božićni editorijal je snimljen u čarobnom izlogu cvjećarnice La Perla

Nakon uspješno održane prve samostalne Anovi revije koja je dobila sve pohvale publike, modna dizajnerica Ivona Glavaš zasjala je u ulozi modela u vlastitim kreacijama iz aktualne kolekcije. Naime, radi se o božićnom editorijalu koji je snimljen u čarobnom izlogu cvjećarnice La Perla.

Izlog je osmišljen u božićnom duhu do najsitnijeg detalja pa je cijela atmosfera bila sjajna kulisa za dočaravanje blagdanskog ugođaja. Klasično i elegantno, a s druge strane razigrano i raskošno glavni su motivi ove božićne modne priče. Kako dizajnerica u svakoj svojoj kolekciji stavlja naglasak na nosivost tako i u ovoj donosi brojne odjevne komade koji ovisno o načinu kombiniranja diktiraju za koju prigodu su namijenjeni , a haljine i odijela sa neizostavnim detaljem mašne bit će savršen izbor za svaku blagdansku priliku.

- Inspiracija za ovu kolekciju bila je samosvjesna Anovi žena koja ima integritet, konstantno radi na sebi, ne uklapa se u nametnuta društvena načela, a uz sve to zadržava notu razigranosti djevojčice u sebi – istaknula je dizajnerica.


hr Wed Dec 07 2022 09:26:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .