Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627e3e52ecdbd139a98b45d6/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Oproštajni govor Marina Barišića: "Nitko ne može biti sam na svijetu, a ni biskup ne može obavljati svoju pastirsku službu bez drugih"

Sjetio se svega: od rodnih Vidonja, preko Metkovića, Dubrovnika, Splita i Rima do ređenja, župnika na Spinutu...
Splitsko-makarska nadbiskupija ima novog čelnika. Marin Barišić postao je nadbiskup u miru, a na njegovo mjesto stupio je, odlukom pape Franje, Dražen Kutleša.

Na svom oproštaju, Barišić se obratio vjernicima i braći:
- Svaki životni prijelaz traži jednu osobnu retrospektivu, osvrt na ono što je bilo kako bi nam iskustvo prijeđenoga puta pomoglo ići dalje. Primivši vijest iz Nuncijature koju sam vam objavio, zadnjih nekoliko dana sam u molitvi prebirao po svome sjećanju, po životnom putu koji me je vodio od rodnih Vidonja i roditeljskog doma, preko školskih dana u Metkoviću, preko sjemenišnih dana u Dubrovniku i Splitu, preko studentskih dana u Rimu, do moga svećeničkog ređenja i svećeničke službe koju sam vršio kao odgojitelj i profesor naših bogoslova i kao župnik na Spinutu. Za većinu nas koji izabiremo duhovni poziv, svećeničko ređenje i povezane pastoralne službe su vrhunac i ispunjenje naših mladenačkih snova i maštanja. No, Gospodin je za mene imao drukčiji plan i izabrao me za biskupsku službu te doveo do katedre sv. Dujma, do nadbiskupske katedre časne splitsko-makarske, jednoć salonitanske nadbiskupije i metropolije. I kad činim svoj vlastiti osvrt mogu samo reći da u svom životu, svakoga dana primjećujem prst Božji, ruku milosrdnog Oca koja me je vodila i kojoj sam se dao voditi. Bog mi je podario uzorne roditelje koji su živjeli skromno i skladno te podigli brojnu obitelj gdje sam rastao okružen braćom i sestrama, ali i širom obitelji župne zajednice Vidonje u neretvanskoj dolini. Bogu sam zahvalan na školskim, sjemenišnim i studentskim danima i na svim osobama na tom putu. Bogu sam zahvalan na daru svećeništva, tom uzvišenom i odgovornom pozivu biti znak milosrdnog Oca. Naravno, da sam nebeskom Ocu zahvalan i na biskupskom pozivu unutar svećeničkog poziva. Zahvaljujem Bogu jer samo njemu mogu reći hvala na svemu, jer je njegov dar što smo mu zahvalni.

Zahvalan što sam nastavio niz Frane Franića i Ante Jurića

Nedavno smo ispunili jedan zavjet, jednu želju dvojice mojih predšasnika mons. Frane Franića i mons. Ante Jurića da ih pokopamo na svetom tlu Gospinog otoka u Solinu. Zahvalan sam što sam, iako nedostojan, nastavio niz nakon tako velikih ljudi, svećenika i pastira. Obojica su obilježili svoje vrijeme pa tako i mene u tom vremenu. A kada su otišli u mirovinu, znam da su molili za mene svoga nasljednika što mi je pomoglo u onim trenucima kad možda nisam znao što i kako napraviti ili kada nisam bio shvaćen zbog onoga što sam napravio.
Isto tako sam zahvalan braći hrvatskim biskupima i mnogima drugima s kojima sam dijelio apostolsko naslijeđe. Na poseban način zahvaljujem bivšim i dosadašnjim biskupima sufraganima na bratskoj podršci i razumijevanju. To su bili: Želimir Puljić, Slobodan Štambuk, pokojni Srećko Badurina, Ilija Janjić, Ante Ivas, Mate Uzinić, Tomislav Rogić, Petar Palić, Ivan Štironja, Ranko Vidović i Roko Glasnović. Također, htio bih spomenuti da je kroz proteklih dvadesetak godina naša Nadbiskupija darovala Crkvi 5 nadbiskupa i biskupa: apostolske nuncije Martina Vidovića i Antu Jozića, nekadašnjeg dubrovačkog biskupa, a sada riječkog nadbiskupa koadjutora Matu Uzinića, vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj Juru Bogdana te hvarskog biskupa Ranka Vidovića.

Odgovornost za Narod božji


Nitko ne može biti sam na svijetu, a ni biskup ne može obavljati svoju pastirsku službu bez drugih. Biti biskup doista nosi sa sobom čast koja se vidi i primjećuje, ali još više, biti biskup znači i veliku odgovornost i to ne za nešto vlastito, nego za Narod Božji, za Crkvu koja je Kristova. Zahvaljujem svim svojim suradnicima braći svećenicima, redovnicima, sestrama redovnicama i vjernim laicima koji su radili i rade u nadbiskupijskim ustanovama, a osobito u Nadbiskupskom ordinarijatu. S nekima sam surađivao više i dulje jer su bili moji prvi suradnici. Zahvaljujem mojim tajnicima, a prije svega generalnim vikarima. Hvala pastoralnim i sudskim vikarima, kancelarima, ekonomima, predstojnicima raznih ureda i ravnateljima Caritasa, kanonicima te posebno časnim sestrama koje su brinule za nas.

Zahvaljujem mnogim vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama, katehistima, mladima, članovima raznih crkvenih i molitvenih pokreta i zajednica, članovima pastoralnih i ekonomskih vijeća, sakristanima i ministrantima  koje sam susretao na pohodima župama. Zahvaljujem svim vjernicima splitsko-makarske nadbiskupije s kojima sam bio kršćanin, a za koje sam bio biskup na putu sinodalnog hoda – zajedništva, poslanja i sudjelovanja naše Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvaljujem tolikim anonimnim i ustrajnim osobama koje su molile i mole za mene.

Kao nadbiskup sam se susretao i s mnogim osobama na svim razinama vlasti države i županije, gradova i općina, s nositeljima politike, znanosti, kulture, športa, gospodarstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, socijale, civilnog društva i medija koji su pratili život i rad naše splitsko-makarske Crkve. Zahvalan sam jer su mi pružili čast da im budem sugovornik.
Svima najiskrenije hvala!

Nad-biskup nije nad-čovjek


Drugo što želim je reći - oprostite. Nad-biskup nije nad-čovjek. Svi smo mi „Adam“ – zemljani koje je Bog satkao od krvi i mesa i udahnuo život. I ja sam „Adam“ – zemljanin od krvi i mesa, grešan i ograničen, kojem se Bog smilovao. Zato dok svima zahvaljujem od sviju pitam i oproštenje ako sam svojim mislima, riječima, djelima, propustima i postupcima koga povrijedio. Sigurno jesam jer čovjek griješi svaki dan, a iza mene je gotovo 30 godina biskupske službe od kojih 22 kao nadbiskup. Dok  molim milosrdnog suca da se smiluje meni grešniku od vas pitam oproštenje. Osobno sam svima sve oprostio i zaboravio.

Dragi Dražene, nasljednik si svetog Dujma


Obraćam se sada Vama dragi naš, dragi moj nadbiskupe Dražene. S neskrivenim zadovoljstvom sam primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora jer sam znao da dolazi svećenik i biskup koji je dobar i iskusan, koji je mlad i željan raditi u vinogradu Gospodnjem. U ovom trenutku kad preuzimate splitsko-makarsku nadbiskupiju, ja, kao „stari“ nadbiskup, Vam obećavam svoje poštovanje i poslušnost. Obećavam Vam moje molitve isto onako kako su moji stari nadbiskupi Frane i Ante molili za mene. Obećavam Vam svoju suradnju ako Vam moja pomoć bude potrebna. Vi ste moj nasljednik na katedri splitsko-makarskih jednoć salonitanskih nadbiskupa, ali ste zapravo nasljednik svetoga Dujma moćnog nebeskog zaštitnika grada Splita i naše nadbiskupije kojega ćemo ubuduće moliti da Vas štiti dok upravljate ovom mjesnom Crkvom. Sam Krist je apostolskim naslijeđem položio na Vas ruke i povjerio Vam u svojoj providnosti da pasete njegovo stado. Isti Krist koji Vas je odabrao bit će s Vama dok budete u Njegovo ime propovijedali Radosnu vijest i naviještali kraljevstvo nebesko. A sve nas nazočne kao i one koji nas prate putem medija i sve vjernike naše nadbiskupije pozivam da svaki dan mole za Vas kako biste bili nošeni od onih koje nosite.
Ja se sada povlačim u mir, ali ne odlazim daleko. I dalje ću biti tu gdje me i dokle me Božja Providnost želi.

Proučavat ću svetog Tita i probati voziti biciklu


Što ću ubuduće raditi? Iskreno se sada želim još više posvetiti molitvi i duhovnosti, želim i dalje biti svećenik među narodom i dijeliti sakramente, želja mi je pročitati neke stvari za moju dušu koje dugo čekaju na mom stolu, a nisam imao vremena za to uz druge obveze. Volio bih meditirati nad molitvom Očenaša jer moje biskupsko geslo je „Oče naš“. Volio bih se posvetiti proučavanju života svetog Tita za kojeg znamo pouzdano iz Pavlovih poslanica da ga je poslao u Dalmaciju i time uvrstio naš kraj na svetopisamsku kartu. Volio bih šetati, diviti se ljepoti stvorenoga i probati ponovo voziti biciklu. Volio bih opet otići i na Poljud i slaviti Hajdukove naslove, nadamo se već ovoga mjeseca. Volio bih hodočastiti na nova mjesta i svetišta, ali se i vratiti gdje sam već bio i mirnije još jednom doživjeti ta sveta mjesta. Koliko imam želja ispada da sam tek na početku, a ne na zalazu svoga života. I moje zdravlje je ozbiljno narušeno. To je tako i to je normalno s godinama. Morat ću povesti sada malo više brige o tome, ako želim ispuniti barem nešto od ovoga što bih volio.
Ne smijem više duljiti sada na kraju kad trebam utihnuti i dati riječ drugome.

Nadbiskupe Dražene, još jednom Vam čestitam i molim da Vas Bog po zagovoru svetoga Dujma čuva i blagoslovom prati.
A svima vama, braćo i sestre, iskreno hvala i Bog vas blagoslovio!


hr Fri May 13 2022 13:19:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6288dd1718d1cb541b8b45ae/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Za Splićane je sezona kupanja počela odavno, plaže su danas i bez puno turista vrlo dobro popunjene

Napravili smo đir fotoobjektivom na Obojenoj, Bačvicama i Žnjanu
Cijeli svibanj ekstremno je topao, a premda još nije počela turistička sezona u pravom smislu, splitske plaže solidno su popunjene, većinom domaćim stanovništvom. Naša fotoreporterka Ivana Ivanović napravila je đir Splitom i snimili neke od glavnih plaža poput - Obojene, Bačvica i Žnjana. Sudeći prema prizorima, Splićani su uživali u ljetnim radostima i prije nego je ljeto počelo i dok ne navale turisti kada će se sve pretvoriti u "mravinjak"...
hr Sat May 21 2022 14:40:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6288b4be18d1cbb81a8b45bc/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Hod za život u Splitu: Građani u povorci šetali od Rive do Zvončaca

Cilj je prema riječima organizatora skretanje pažnje na poštivanje svakoga ljudskog života
U Split je jutros počeo Hod za život čiji cilj je prema riječima organizatora skretanje pažnje na poštivanje svakoga ljudskog života. Njihov stav je da život počinje začećem i da ga treba štititi od tada do smrti. Šetnja građana počela je na Rivi i nastavia se do Zvončaca gdje je održan prigodni program.
hr Sat May 21 2022 11:46:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6288a83918d1cbb81a8b45a6/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Matijević prije Hoda za život poručio: "Splitu treba fond za medicinsku potpomognutu oplodnju"

Mjeru je bio već predložio kao vijećnik, ali ga je bivši gradonačelnik Ivica Puljak molio da povuče amandman iz samo njemu znanih razoga
Član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan, predsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir te njihov gradonačelnički kandidat Davor Matijević okupili su jutros predstavnike medija ispred splitske ribarnice, taman pred okupljanje Hoda za život stotinjak metara dalje na Rivi.

- Ne slažem se s idejama Hoda za život, no uvažavam pravo na izražavanje stavova. SDP će se zalagati da u Ustav uđe pravo žene na pobačaj. Stečeno pravo se ponovno dovodi u pitanje, a SDP će krenuti u zakonsku incijavitu izmjene Ustava, da pravo izbora postane Ustavna kategorija i da prestane biti podložno interpretacijama. Pravo na izbor ne smije biti ugroženo - rekao je u kratkom obraćanju Račan.

Kandidat za splitskog gradonačelnika Matijević je naglasio kako Splitu treba fond za medicinski potpomognutu oplodnju.

- Oko 100 tisuća parova u Hrvatskoj ima potrebu za medicinski potpomognutom oplodnjom, svake godine obavi se 10 tisuća zahvata nakon kojih se rodi 1200 djece. Godišnje se u Splitu na takav način rodi oko 100 djece. Predlagao sam kao gradski vijećnik da Split dobije fond za medicinski potpomognutu oplodnju. Nadam se da ću doći u priliku provesti tu mjeru u djelo. Tada sam predlagao fond 600 tisuća kuna ih kojeg bi se sufinancirao postupak. Imamo općinu Gradac koja je to uvela prije tri godine i ta mjera daje rezultate - istaknuo je Matijević dodavši i to da kada je tu mjeru predložio kao vijećnik, da ga je bivši gradonačelnik Ivica Puljak molio da povuče amandman.

- Iz kojeg razloga, mogu samo nagađati. MOST je bio protiv te mjere. Ja to ne zamjeram kolegama. Mi se duboko ne slažemo s njihovim vrijednostima, ali smatramo da imaju pravo na svoj stav. Zamjeram Puljku koji se predstavljao kao gradonačelnik i lijeve opcije i centra. Ovo je tema od koje nema potrebe da se prepucavamo, to je jasna demografska mjera koja može polučiti rezultate - zaključio je Matijević.
hr Sat May 21 2022 10:52:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/606b2f486f52df3b248b4600/80
Foto: DalmacijaNews

Pročelnica iz Banovine našem novinaru: “Posložite Vi sve u tri mjeseca, kandidirat ću vas za Nobelovu nagradu!”

"Očito ste premladi pa nemate iskustva i ne znate puno o obimu i vrsti poslova" - započela je pročelnica jedan odgovor na naš upit...
Jedinice lokalne samouprave preuzimaju poslove upravljanja i održavanja javnih skloništa na svojem području, članak je 96. Zakona o sustavu civilne zaštite koji je na snazi od 15. srpnja 2015. godine. Doživljavao je izmjene, ali ta je točka ostala nepromijenjena.

Grad Split ima 115 skloništa osnovne zaštite i još deset dopunskih. U nekima su zakupci, budući da se temeljem Zakona javna skloništa u miru mogu dati u najam, ali se na zahtjev nadležnog tijela civilne zaštite, bez odgode, moraju isprazniti u najkasnije 24 sata. Neka skloništa se i koriste, pojedina su zapuštena, jedno čak spremno za deložaciju.

Skloništa su bila pod ingerencijom Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje, a onda su stavljena pod plašt Službe za gospodarenje gradskom imovinom.

- Njima se bavio samo jedan službenik. Radio je sve, od zakupa, do javnih nabava, održavanja… Službenik je otišao u mirovinu u prosincu 2021. godine - u pisanom je odgovoru nabrojila Marijana Bronzović, pročelnica po ovlaštenju Službe za gospodarenje gradskom imovinom u Banovini, a koja je u veljači ove godine sjela na tu fotelju.

Skloništima se bavio Zdenko Radovniković.

- Kako sam Službu preuzela prije nepuna tri mjeseca, a smatram da je osnovu svakog posla kvalitetna, točna i ažurirana baza podataka, u smislu postojanja iste trenutno se radi scan svih skloništa iz kojeg će biti razvidno koje daljnje korake eventualno treba poduzeti - objasnila je Bronzović.

U odgovoru je uz pojedinačne brojke o stanju u skloništima koristila termin "cca" (circa, odnosno "oko"), iako postoji popis skloništa (kojeg smo dobili u posjed, op.a.), a u kojem se točno navodi koja se skloništa koriste, koja su u zakupu ili su prazna. Popis je iz travnja 2022. godine.

Kad smo ustvrdili da nevjerojatno zvuči da se jasni brojčani podatci kazuju u približnim vrijednostima, dobili smo ovo:

- U ranijem odgovoru izrijekom je navedeno da Grad Split upravlja sa 117 skloništa koja je preuzeo od Policijske uprave splitsko-dalmatinske, prema tome pročelnica vrlo dobro zna broj skloništa kojima Grad upravlja. Navedeno Vam je da je cca 55 skloništa u zakupodavnom odnosu iz razloga što se nekoliko korisnika očitovalo da nakon isteka ugovora vjerojatno neće nastaviti zakup, a ugovori su im pred istekom i taj broj je promjenjiva varijabla - napisala je Bronzović.

Predmet upita nije bila budućnost, nego aktualno stanje.

Nekoliko dana prije Bronzović je komentirala kako se "radi scan svih skloništa". U novom odgovoru dio je poznat, naglasak skeniranja je "na skloništima koja su prazna te na onima koja se koriste kao skladišta pa se pretpostavlja da se redovito ne otvaraju".

- Zašto to prije netko nije napravio, ja ne znam - pita se i sama pročelnica po ovlaštenju Službe za gospodarenje gradskom imovinom.

Da kao odgovor na legitiman upit nije prihvatljivo da je netko na tu funkciju stigao ima tri mjeseca, reagirali smo u službeno poslanom upitu. Oglasila se i Marijana Bronzović.

- Očito ste premladi pa nemate iskustva i ne znate puno o obimu i vrsti poslova kojima se bavi Gradske uprava. Kao građanin to ne morate znati ali kao novinar bi morali. Ajde sjednite Vi na ovo mjesto i pokušajte se o kompletnoj gradskoj imovini informirati i sve posložiti u nepuna tri mjeseca: zakupe, najmove, uknjižbe, kupoprodaje, prvokupe, procjene… i pri tom voditi računa o održavanju i rukovanju kompletnom gradskom imovinom. Ja ću Vas kandidirati za Nobelovu nagradu!

Bronzović je uvodno navela kako je taj drugi službeni upit bio “zlonamjerno intoniran”.

Marijana Bronzović niz je godina u splitskoj Gradskoj upravi. Od urbanizma, prostornog planiranja, savjetnice za sport pa do gradske imovine, tako je poslagan put nekoć prve žene Društva arhitekata. Poznata je postala nakon što ju je tadašnji gradonačelnik Željko Kerum smijenio pa se za takav potez pokajao.

U Banovini obnaša i funkciju povjerljive osobe kojoj su dužnosti vezane za nepravilnosti u upravljanju sredstvima institucija u javnom sektoru i koja promiče poštivanje zakonskih rješenja u poslovanju.

Štoviše, prije nekoliko je tjedana, dok je još bio gradonačelnik Ivica Puljak, Bronzović doveo pomoć u liku Maje Đerek kojoj je u opisu posla "savjetovanje i stručna pomoć oko izrade Registra imovine Grada Splita te se obvezuje sudjelovati u izradi Registra imovine Grada Splita i Gradu Splitu pružati savjetodavne usluge i stručnu pomoć oko njegove izrade, sve do njegove uspostave".

Mjesečno za takve usluge prima naknadu od 14 tisuća kuna u bruto iznosu.

hr Fri May 20 2022 22:48:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .