Bosiljak – začin mnogim jelima koji djeluje smirujuće, te poboljšava probavu

Drugi nazivi : murtila, mesliđan, bosilje…

Ova začinska biljka potječe iz Indije. Danas
je rasprostranjena širom Mediterana. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz
porodice usnjača- Labiateae. Cvijetovi su bijele boje, smješteni na gornjem
dijelu biljke. Listovi su jajasti s oštrim vrhom.

Biljka je to aromatičnog  i osvježavajućeg okusa. Najviše se koristi u svježem
obliku kao izvanredan začin raznim jelima. U Dalmaciji ga dodajemo poznatoj
dalmatinskoj šalši, svježem siru i rajčicama, raznim umacima i juhama. Kuhanim
jelima dodaje se pri kraju da ne izgubi ljekovito djelovanje. Možemo je i
sušiti kao ostalo bilje i koristiti u obliku čaja. Uspješno smiruje živce,
nesanicu i nervozu. Pomaže kod želućanih problema, nadimanja, zatvora i
vjetrova. Potiče probavu, otvara apetit. Dobar je kod kašlja i prehlade. Čaj je
dobar za bolesti mjehura i bolno mokrenje, kod bubrežnih bolesti i prehlađenog
mjehura. Koristi se za liječenje afti. Kod dojilja pospješuje izlučivanje
mlijeka. Teglu bosiljka držimo u stanu da nam ne dođu komarci. Pčelari bi ga
trebali koristiti posađenog ispred košnica da pčele ne obole od pčelinje griže
koju ova biljka liječi.

ČAJ OD BOSILJKA

Žlicu čaja prelijemo s 25 dl uzavrele vode.
Držimo poklopljeno 10 minuta. Procijedimo i pijemo nekoliko puta dnevno.

POSLJEDNJE DODANO: