Suzana Piacun o Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Suzana Piacun, predsjednica Savjeta za obrazovanje GO SDP Split,
članica Predsjedništva SDP SDŽ i aktivistkinja udruga za zaštitu žena od
nasilja napisala je priopćenje u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koje prenosimo:

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Za takvo ili bilo kakvo nasilje nema opravdanja. Nikad. Hrvatska statistika daje uvid u postojeće stanje našeg društva: žene su te koje čine većinu stanovništva, one u većini slučajeva završavaju fakultete i stječu diplome – preko 60%. No, kao posljedica popunjavanja forme, a ne sadržaja, žene su u Hrvatskoj samo brojčano većina, sve ostalo – manjina:  jednakost prilika, povećanje političke participacije na svim razinama, uravnotežena zastupljenost u tijelima države, interesno zastupanje, brisanje stereotipnog prikazivanja žena samo uz reproduktivnu ulogu, senzibilizacija javnosti na problem porasta nasilja u obitelji, zakonska regulacija zaštite žena… 

U stvarnosti, šokantni podaci MUP-a se nastavljaju, “femicid u Hrvatskoj čini 25 do 30 posto svih ubojstava, a prošle godine u Hrvatskoj su čak 18 žena ubile njima bliske muške osobe, što je najveći broj ubojstava u zadnjih sedam godina što dokazuje kako sve dosadašnje zakonske, pravosudne, medijske te druge obrazovne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja prema ženama nisu postigle željene rezultate u smislu smanjenja broja slučajeva nasilja sa smrtnim posljedicama, nego, naprotiv, broj ubijenih žena, na žalost, raste. 

Rodno uvjetovano nasilje prema ženama i spolna diskriminacija važan su društveni problem kojem gotovo svakodnevno svjedočimo. Borba za istinsku ravnopravnost i suočavanje sa stereotipima i predrasudama dugotrajan je put, zbog čega je nužna potpora institucija i društva u cjelini te oštrije sankcioniranje nasilja i jasna osuda rodne neravnopravnosti, zaključak je bio  okruglog stola održanog u travnju ove godine na temu odnosa društva i društvenih predrasuda prema ženama u javnom prostoru u organizaciji Savjeta za obrazovanje GO SDP Split, kada smo od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić upoznati i na problematične medijske trendove izvještavanja o nasilju prema ženama i obiteljskom nasilju. Podržan je projekt Pravobraniteljice ‘Izgradnja učinkovitijeg sustava: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama’ čiji je dio izrada Medijskog kodeksa koji će služiti kao vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama, a koji je nastao na temelju analize medija i u suradnji s medijskim profesionalkama i profesionalcima. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se tada i sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom, a tema sastanka bila je osnivanje urgentnog stacionara, odnosno Kriznog centra za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja u Splitu. 

No, do danas se nije puno napredovalo. Molim župana Bobana i gradonačelnika Puljka da nam odgovore na jednostavno pitanje: kad će drugi grad u Hrvatskoj dobiti Krizni centar za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja?

Do tada: žene, nemojte šutjeti! Ne zaboravite da su se naše bake i majke izborile za naša prava u puno težim okolnostima i ne dopustimo da nam se ona umanjuju ili ignoriraju.

POSLJEDNJE DODANO: