Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5eafff606f2ab8410e8b4570/80

Suzana Piacun o Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Molim župana Bobana i gradonačelnika Puljka da nam odgovore na jednostavno pitanje: kad će drugi grad u Hrvatskoj dobiti Krizni centar za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja?

Suzana Piacun, predsjednica Savjeta za obrazovanje GO SDP Split, članica Predsjedništva SDP SDŽ i aktivistkinja udruga za zaštitu žena od nasilja napisala je priopćenje u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koje prenosimo:

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Za takvo ili bilo kakvo nasilje nema opravdanja. Nikad. Hrvatska statistika daje uvid u postojeće stanje našeg društva: žene su te koje čine većinu stanovništva, one u većini slučajeva završavaju fakultete i stječu diplome - preko 60%. No, kao posljedica popunjavanja forme, a ne sadržaja, žene su u Hrvatskoj samo brojčano većina, sve ostalo – manjina:  jednakost prilika, povećanje političke participacije na svim razinama, uravnotežena zastupljenost u tijelima države, interesno zastupanje, brisanje stereotipnog prikazivanja žena samo uz reproduktivnu ulogu, senzibilizacija javnosti na problem porasta nasilja u obitelji, zakonska regulacija zaštite žena... 

U stvarnosti, šokantni podaci MUP-a se nastavljaju, "femicid u Hrvatskoj čini 25 do 30 posto svih ubojstava, a prošle godine u Hrvatskoj su čak 18 žena ubile njima bliske muške osobe, što je najveći broj ubojstava u zadnjih sedam godina što dokazuje kako sve dosadašnje zakonske, pravosudne, medijske te druge obrazovne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja prema ženama nisu postigle željene rezultate u smislu smanjenja broja slučajeva nasilja sa smrtnim posljedicama, nego, naprotiv, broj ubijenih žena, na žalost, raste. 

Rodno uvjetovano nasilje prema ženama i spolna diskriminacija važan su društveni problem kojem gotovo svakodnevno svjedočimo. Borba za istinsku ravnopravnost i suočavanje sa stereotipima i predrasudama dugotrajan je put, zbog čega je nužna potpora institucija i društva u cjelini te oštrije sankcioniranje nasilja i jasna osuda rodne neravnopravnosti, zaključak je bio  okruglog stola održanog u travnju ove godine na temu odnosa društva i društvenih predrasuda prema ženama u javnom prostoru u organizaciji Savjeta za obrazovanje GO SDP Split, kada smo od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić upoznati i na problematične medijske trendove izvještavanja o nasilju prema ženama i obiteljskom nasilju. Podržan je projekt Pravobraniteljice 'Izgradnja učinkovitijeg sustava: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama' čiji je dio izrada Medijskog kodeksa koji će služiti kao vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama, a koji je nastao na temelju analize medija i u suradnji s medijskim profesionalkama i profesionalcima. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sastala se tada i sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom, a tema sastanka bila je osnivanje urgentnog stacionara, odnosno Kriznog centra za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja u Splitu. 

No, do danas se nije puno napredovalo. Molim župana Bobana i gradonačelnika Puljka da nam odgovore na jednostavno pitanje: kad će drugi grad u Hrvatskoj dobiti Krizni centar za žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja?

Do tada: žene, nemojte šutjeti! Ne zaboravite da su se naše bake i majke izborile za naša prava u puno težim okolnostima i ne dopustimo da nam se ona umanjuju ili ignoriraju.
hr Thu Sep 22 2022 12:40:42 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6337f00018d1cb8c028b4578/80
Foto: DalmacijaNews

DHMZ objavio upozorenje: "Mogući su olujni udari vjetra i tuča te obilna kiša u kratkom vremenu"

Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm za veći dio zemlje

"Izraženo grmljavinsko nevrijeme kreće se prema Lastovu, a kasnije prema Korčuli i Pelješcu. Mogući su olujni udari vjetra i tuča te obilna kiša u kratkom vremenu. - objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite kratkoročno upozorenje DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm za veći dio zemlje. Kninska i splitska regija su u narančastom, a to podrazumijeva opasno vrijeme. hr Sat Sep 23 2023 15:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64d1d9605d796538a38b45d0/80
Foto: Screenshot

Policija u Zagrebu uhitila devet pripadnika BBB

Hrvatska policija postupila je sukladno europskom uhidbenom nalogu
Postupajući po 10 europskih uhidbenih naloga pristiglih iz Grčke policija je privela pripadnike navijačke skupne Bad Blue Boysa koje grčko pravosuđe traži zbog sudjelovanja u neredima u kojima je uoči utakmice Dinama i AEK-a u kolovozu smrtno stradao 29-godišnji grčki navijač.

Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje već samo postupala po europskom uhidbenom nalogu.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti.

Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, stoji u priopćenju., javlja HRT
hr Sat Sep 23 2023 14:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f777d9e8e9ba1c098b4574/80
Foto: Pexels

Objavljene poruke ubijene djevojke: 'Stvarno mislim da nije normalan i čist u glavi'

Osječkog policajca sada terete za ubojstvo
Djevojka M.B. (21) razmijenjivala je poruke s  s 27-godišnjim policajcem Markom Smažilom. U posjed WhatsApp poruka došao je Index, kao i onih ih koje je slala prijateljici o njemu.

 Policajac ju je u srijedu navečer usmrtio iz službenog pištolja u stanu u Osijeku. Policija je prvo tvrdila da se radilo o pucnju iz nehaja prilikom "nemarnog rukovanja oružja", no Državno odvjetništvo policajca je osumnjičilo za ubojstvo.

Iz poruka proizlazi da su se znali vrlo kratko, za što smo neslužbeno dobili potvrdu i iz policije. Intenzivno su se, sudeći iz poruka, dopisivali oko tjedan dana. Screenshotove je Mihaela, prema informacija kojima raspolažemo, slala svojoj prijateljici.

Žalila se, sudeći prema screenshotovima, da mladi policajac "radi dramu" i da je posesivan, iako se kratko poznaju. Te su poruke, prema informacijama Indexa, poslane u ponedjeljak. 

Poruke sugeriraju i da nisu bili u vezi, suprotno onome što se prvotno mislilo. 

U subotu 9. rujna, prijateljica je primila sljedeću poruku: "Nervira me jer stalno traži neku potvrdu da je on meni dovoljan, da sam ja s njim ovo ono sretna, šta ja znam bokte, ko da smo u vezi."

Prijateljica pita: "Ček koliko dugo vi pričate", a odgovor glasi: "Četiri dana."

U ponedjeljak stižu još određenije poruke. 

- Ako te ikad neka cura bude pitala sa smazila, molim te reci da bježi. Ja sam se uvjerila, neke su od poruka koje je primila Mihaelina prijateljica. Za policajca u porukama piše da je opsesivan, posesivan i manipulativan. U porukama stoji i da "nije normalan, čist u glavi". 

- Ja sada ovo kažem, ne kažem da ga uvrijedim ili ponizim, ali ja stvarno mislim da on nije normalan, čist u glavi. Da je opsesivan, posesivan, poremećen. Manipulativan najviše.

Što je pisao policajac?

Na screenshotovima koje su navodno razmjenjivali Mihaela i policajac pak ona piše kako ne može vjerovati da on radi dramu bez razloga i ni iz čega.

- Mihaela ne radim dramu ako sam rekao da sam sada posvećen samo tebi onda je tako, navodno piše policajac. 

- Ne želim te smetati, ali stv si super cura i uživam u tvom prisustvu. Neću ti više pisati, kada se budeš htjela vidjeti ili čuti tu sam, također je među porukama. 

Među porukama je i sljedeće: -Rekao sam ti da mi to ne radiš ali dobro sama biraš. Neću ti se više javljati i gotovo ako stv smatraš da mi ti nisi dosta. Ćao!!

Index je u posjedu i glasovnih poruka za koje nam je osoba koja je poznavala Mihaelu potvrdila da je na njima Mihaelin glas. 

U njima se žali na poruke koje joj šalje 27-godišnji policajac i govori da intenzivnije komuniciraju tek nekoliko dana.

Jednostavno ne možeš to pisati (...) Odjednom te poruke. To je onaj klasičan školski primjer (...) Klasičan love bombing. Ja to ne pušim. Jednom u životu sam to popušila i nije mi bilo dobro, oporavljala sam se mjesecima. Ovaj puta ja to ne..

hr Sat Sep 23 2023 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65006b895d79657e038b462e/80
Foto: PR

Regulacija prometa: U nedjelju utrka' Race for the cure'

Dođite i sudjelujte u ovoj akciji

Obavještavamo sve građane da će se, temeljem rješenja Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, u nedjelju, 24. rujna 2023. godine zatvoriti promet od Šetališta Ivana Meštrovića do Obale hrvatskog narodnog preporoda (Riva) od 18,00 do 18,45 sati. Promet se zatvara na cestama Trumbićeva obala, Obala kneza Branimira, šetalište Ivana Meštrovića (do Vile Dalmacija).

Promet se zatvara na zahtjev Županijske lige protiv raka koja organizira manifestaciju „Race for the cure“ u sklopu koje se održava trka/šetnja s ciljem podrške oboljelima, proslave života i sjećanja na sve one koji su izgubili živote zbog bolesti, te kako bi se ukazalo na bolju prevenciju od raka dojke., javljaj organizator Županijska liga protiv raka. hr Sat Sep 23 2023 09:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .