Pola žličice maslinovog ulja na dan smanjuje rizik od srčanog udara, kažu znanstvenici

Stručnjaci su se složili da je maslinovo ulje dobro za zdravlje, osobito ekstradjevičansko. Sadrži oleinsku kiselinu koja smanjuje upale.

Prošle studije povezale su veću konzumaciju maslinovog ulja s boljim kardiovaskularnim zdravljem. Osobito u Mediteranskim zemljama gdje je unos maslinovog ulja viši u odnosu na druge – rekla je Dr. Marta Guasch-Ferre, glavna autorica studije.

Studija je pratila više od 63 tisuće žena te nešto više od 35 tisuća muškaraca, u razdoblju od 1990. do 2014. godine. Na početku studije svi sudionici bili su dobrog zdravlja, a svako četiri godine  ispunjavali su upitnike o svojoj prehrani. 

Osim toga, znanstvenici su istraživali i ostala ulja poput suncokretovog i sojinog.

Došli su do zaključka da sudionici studije koji su svaki dan konzumirali žličicu maslinovog ulja imaju 15 posto manje šanse za oboiljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Naša studija pokazala je da je maslinovo ulje bolje od većine životinjskih masti i margarina – kazala je Guasch-Ferre.

Dakle, sudeći po studiji, ako zamijenite životinjske masti, maslac ili majonezu maslinovim uljem, rizik od kardiovaskularnih bolesti mogli biste smanjiti za čak pet posto.

POSLJEDNJE DODANO: