Stručnjaci su se složili da je maslinovo ulje dobro za zdravlje, osobito ekstradjevičansko. Sadrži oleinsku kiselinu koja smanjuje upale.
– Prošle studije povezale su veću konzumaciju maslinovog ulja s boljim kardiovaskularnim zdravljem. Osobito u Mediteranskim zemljama gdje je unos maslinovog ulja viši u odnosu na druge – rekla je Dr. Marta Guasch-Ferre, glavna autorica studije.
Studija je pratila više od 63 tisuće žena te nešto više od 35 tisuća muškaraca, u razdoblju od 1990. do 2014. godine. Na početku studije svi sudionici bili su dobrog zdravlja, a svako četiri godine ispunjavali su upitnike o svojoj prehrani.
Osim toga, znanstvenici su istraživali i ostala ulja poput suncokretovog i sojinog.
Došli su do zaključka da sudionici studije koji su svaki dan konzumirali žličicu maslinovog ulja imaju 15 posto manje šanse za oboiljevanje od kardiovaskularnih bolesti.
– Naša studija pokazala je da je maslinovo ulje bolje od većine životinjskih masti i margarina – kazala je Guasch-Ferre.
Dakle, sudeći po studiji, ako zamijenite životinjske masti, maslac ili majonezu maslinovim uljem, rizik od kardiovaskularnih bolesti mogli biste smanjiti za čak pet posto.