Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60d75ed86f52df32bb8b4696/80
Foto: DalmacijaNews

Ministarstvo pravosuđa bespravno gradi treći kat nove zgrade splitskog Općinskog suda!

Dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna gradnja je ilegalna.
Kat više nego je prvotno planirano imat će nova zgrada Općinskog suda u Splitu, ali gradnja tog trećeg kata zaustavljena je prije nekoliko dana iz bizarnog razloga. Kada je već Ministarstvo pravosuđa i uprave, nakon godinu dana neizvjesnosti uvidjelo kako će prostor bivše robne kuće Standa biti pretijesan za oko 350 zaposlenika suda, taj su problem odlučili riješiti baš dizanjem još jedne etaže za koju su zatražili i ishodili izmjenu lokacijske dozvole. Međutim, problem je što ne postoji izmijenjena građevinska dozvola koja bi zakonski uokvirila tu gradnju van lokacijskih uvjeta, a iako dozvola, vrijedi ponoviti, ne postoji - nekoliko dana su radnici splitskih tvrtki Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. gradili na trećem katu. Vidljivo je to prostim okom, niknulo je nekoliko betonskih konstrukcija.

Svaka građevina mora se graditi u skladu s prostornim planom i propisima koji reguliraju gradnju - objašnjavaju iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine splitsku situaciju. Iz Društva arhitekata Split govore kako je Zakon o gradnji vrlo jasan.

Zakonom o gradnji, specifično člankom 106a., investitor mora ishoditi izmjene i/li dopune građevinske dozvole ako tijekom građenja namjerava učiniti izmjene kojima se mijenja usklađenost građevine s utvrđenim lokacijskim uvjetima. 
Ako se nadograđuje etaža van pravomoćne građevinske dozvole, to apsolutno spada u gradnju van lokacijskih uvjeta te se investitor ne može pozvati na stavke prethodno navedenog članka koji dopuštaju, ako su promjene unutar lokacijskih uvjeta, da se izmjena dozvole napravi u bilo kojem trenutku do ishođenja uporabne dozvole već istu treba ishoditi odmah da bi se uopće nastavilo s ciljanom gradnjom - kažu.

Dok građevinska dozvola dodatne etaže ne bude izvršna ili pravomoćna, sumiraju, gradnja je ilegalna.

Iako je useljenje u novu zgradu najavljeno do idućeg ljeta, čini se kako će službenici, trenutno smješteni u derutnim prostorijama na Dračevcu, trebati pričekati još koju godinu prije nego li se vrate iz predgrađa u grad. Podsjećamo, prošlo je 14 godina otkako su na Dračevcu. 


Metoda APP - ako prođe, prođe

Gradnja trećeg kata je zaustavljena u zanimljivom tajmingu - nekoliko sati nakon što smo moguću ilegalnu gradnju prijavili građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata koja je u pisanom odgovoru obećala poslati očitovanje "o istrazi i inspekcijskom nadzoru".

Što je onda radila tvrtka ovlaštena za nadzor gradilišta kada Državni inspektorat treba u inspekcijski nadzor? Službenu izjavu iz tvrtke Oslonac d.o.o. nismo dobili, ali su u telefonskom razgovoru ipak priznali kako su gradilište zatvorili jer ne postoji izmijenjena građevinska dozvola za novu etažu. U nekoliko izgrađenih betonskih blokova nisu vidjeli ništa sporno - naprotiv, uvjeravali su nas kako ne poznajemo zakon te da bi "trebali znati barem zakonske osnove ako već pišemo o građevinskoj temi".

Smatrali su, kažu, da će grad Split, točnije Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, reagirati brzo i u svega dan-dva blagosloviti izmjene građevinske dozvole, ali nerealno planirani rok se produljio pa nije uspješna bila metoda APP - ako prođe, prođe. 


Parkirališta - nigdje!

Ista metoda iskorištena je i u slučaju parkirališnih mjesta jer neobjašnjiva je zamisao Ministarstva i odabranih projektanata da toliko službenika, korisnika i stranaka neće imati podzemnu ili nadzemnu garažu - neće imati gdje ostaviti svoje prijevozno sredstvo. Možda je sve skupa predmet šala, ali stanje je više tragično nego komično. Gundulićeva ulica, žila kucavica cijelog grada, ionako već prenapučena i s manjkom parkirnih mjesta, s otvaranjem ove rekonstruirane i obnovljene zgrade dodatno će pogoršati probleme ionako već kaotičnog sustava.


U Hrvatskoj je sve moguće

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je investitor projekta financiranog većinom preko darovnice Kraljevine Norveške, nerado govore. Komentar nismo dobili ni od izvođača radova, a od pomoći nije bio ni arhitekt Jerko Rošin, koji je još 2008. godine izradio glavni projekt. 

Na stranicama Ministarstva čak je i objavljeno kako se u splitskom slučaju "radovi odvijaju zadovoljavajuće" te kako su "nužne izmjene na projektnoj dokumentaciji". Zahtjev za izmjenu poslan je 8. lipnja prema službama u gradu, ali sve dok građevinska dozvola nije postala izvršna ili pravomoćna, Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske kršilo je zakone Republike Hrvatske.

Štoviše, ta obavijest na službenim stranicama nalikuje na jedan tek loš obavljen zadatak s obzirom na to da u naslovu podužeg teksta stoji, potpuno nepovezano, 30. lipanj iako je nekoliko rečenica objašnjenja izašlo i desetak dana ranije u javnost.

Bilo kako bilo - i dalje nije jasno tko je odgovoran za početak gradnje treće etaže na novoj zgradi Općinskog suda ako se za takvu gradnju moralo pričekati barem do prvog 'zelenog svjetla' iz Banovine. Krije li se iza takvih čudnovatih postupaka tek želja da se rekonstrukcija, dogradnja i prenamjena naprave u rokovima koji svoj posljednji dan imaju početkom rujna ili je sve trebalo ostati daleko od očiju javnosti koja je umorna i drugim problemima - ostat će neodgovoreno. Jedino što je ovdje kristalno jasno jest kako je u Hrvatskoj sve moguće.

hr Sun Jun 27 2021 21:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614b63cf6f52df69378b456f/80
Foto: DalmacijaNews

"Mladić je pronađen na dubini od 27 metara, ronioci ga nisu mogli uočiti zbog velike tame i mulja"

Tijelo je pronađeno na polovici puta, između jedne i druge strane obale.
Na dubini od 27 metara u Peručkom jezeru pronađeno je tijelo mladića iz Obrovca Sinjskog, 23-ogodišnjaka koji je nestao u nedjelju rano poslijepodne. Kako ide prema akumulacijskom jezeru javio je jednom prijatelju, obitelji je već ranije govorio o naumu preplivavanja tog, na umjetan način, napravljenog jezera u Cetinskoj krajini.

U svoju posljednju vodenu avanturu krenuo je oko 14 sati, pronađen je tri dana poslije, u 15:20 sati, u blizini pronađenog automobila i osobnih stvari.

- Od ranih jutarnjih sati smo bili na terenu, fokusirali smo se na vodu. Osim ronioca HGSS-a, pomagali su nam i ronioci Hrvatske ratne mornarice i specijalne policije "BATT". Osobu smo pronašli na mjestu gdje smo smo predvidjeli da bi se mogla nalaziti. Locirali smo osobu vojnim sustavom i bez njega bi bilo je nemoguće pronaći zbog velike tame i količine mulja. I ronioci su rekli kako se osobu. Velika je tama i mulj, ronioci su kazali kako se na tom području nije ništa vidjelo - kazao je voditelj potrage danas, ispred HGSS-a, Jurica Čatipović.

Policija je obavila očevid, tijelo je izvučeno i potvrđeno je kako se radi o osobi koja se traži, objasnio je Čatipović.

Tijelo je pronađeno na polovici puta, između jedne i druge strane obale.

- Obitelji, prijateljima i znancima izražavamo iskrenu sućut. I za nas je ovo emotivan trenutak, pogotovo kad se radi o mladim osobama. Puno stvari i naših potraga završi sretnim ishodom, ali nažalost u ovom slučaju to nismo imali - dodao je Darko Gavrić Čerčo, pročelnik splitske ispostave HGSS-a. 


hr Wed Sep 22 2021 19:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa178266f52df18308b457c/80
Foto: Pixabay

Infektolog: 'Kod nas se četvrti val tek zahuktava'

Kaže da je iznošenje prognoza opasno i bilo bi neodgovorno govoriti kada će broj novozaraženih doseći vrhunac.
Brojke zaraženih koronavirusom će nastaviti rasti, no nitko ne može znati koliko će dugo to trajati, rekao je gostujući u Newsroomu Goran Tešović, dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Kaže da je iznošenje prognoza opasno i bilo bi neodgovorno govoriti kada će broj novozaraženih doseći vrhunac. Što se epidemioloških mjera tiče, ističe da su one su tijekom ljeta, kad je aktivnost bolesti bila manja, bile popuštene, dodavši da je sada situacija drugačija i mjere će trebati prilagođavati situaciji.

“Među radno aktivnom populacijom manje cijepljenih”

- Logično je da su bolesnici sada mlađi – među radno aktivnom populacijom manje je cijepljenih. Ogromna većina pacijenata u bolnici nije cijepljena, preko 80 posto. Bolesnici koji su bez komorbiditeta i mladi ili relativno mladi – svi su necijepljeni. Klinička slika kod njih varira, od povišene temperature do mehaničke ventilacije i upale pluća - pojašnjava infektolog.

Ističe kako zasad ne može reći da imaju porast hospitalizirane djece.

Rekao je da provode anketno istraživanje o cijepljenju djece među roditeljima djece koji dolaze u kliniku u Zagrebu i u Splitu: - Obavili smo prvu trećinu planiranog broja ispitanika, ali, prema preliminarnim podacima, značajna većina ne razmišlja da bi cijepila svoju djecu.

Smatra da bi se svi koji mogu trebali cijepiti misleći na svoje zdravlje. 

- Ako se i zaraze, oboljet će od blaže kliničke slike. Postoje i oni koji nikad neće postići imunost cjepivom, što je slučaj i s drugim cjepivima, no takvih je veoma malo. Ako ste cijepljeni značajno smanjujete šansu da obolite od oblika bolesti koji iziskuje potrebu za oksigenom terapijom i intenzivnim liječenjem. Kod nas se četvrti val tek zahuktava i ovog časa ne možemo znati koliko će biti onih koji će oboljeti od multisistemskog inflamatornog sindroma. Možemo očekivati da će incidencija te komplikacije vjerojatno biti ista ili nešto veća nego u prethodnom valu - kaže.

- Gledajući s javnozdravstvenog aspekta, ako reducirate rezevar potencijalno zaraženih, reducirali ste mogućnost rasta infekcije u populaciji. Ako bismo se odlučili na masovno cijepljenje djece i adolsecenata, značajno bismo utjecali na pojavnost bolesti u odraslog i starijoj populaciji. To je činjenica vezana za epidemiologiju - rekao je.

Demistificirao brzi razvoj cjepiva

Demistificirao je brzu proizvodnju cjepiva, što je čest argument među necijepljenima za necijepljenje.

- Cjepivo je ravijeno brže nego bilo koje drugo, ali tehnologija razvoja i proizvodnje cjepiva danas i 1968. godine je neusporediva. Neka cjepiva koje mi primijenjujemo danas, kao što je cjepivo protiv ospica i rubele, proizvedeno je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. Za ono što je nekad trebalo pet godina sada vam treba pet dana. Nikada nije bilo angažirano toliko materijalnih sredstava za razvoj nekog cjepiva. Velika materijalna sredstva i razvijenija tehnologija rezultirala su brzim razvojem cjepiva. Ona su prošla sve uobičajene faze istraživanja prije nego što su registrirana. U trećoj fazi uključene se desetine tisuća ispitanika. Provođene su studije i u zemljama u kojima je cjepivo razvijeno, kao i u nerazvijenim zemljama. O svemu se prilično vodilo računa. Da cjepivo nije dovoljno sigurno i dovoljno ispitano – to nije točno - ističe Tešović.

Prokomentirao je i novo, proteinsko cjepivo, kojeg je Hrvatska naručila 300.000 doza.  

- I prije su postojala druga cjepiva za SARS-CoV-2, ne samo mRNA i vektorska. U susjednoj Srbiji i nekim zemljama Latinske Amerike milijuni su cijepljeni kineskim cjepivom koje je razvijeno na klasičnoj tehniologiji. Proteinsko je drugačije od cjepiva koje smo dosad primijenjivali.

“Ne može se reći da je maska štetnija nego što je korisnija”

Na pitanje jesu li maske štetne nose li se više sati, Tešović kaže da maske sigurno imaju utjecaj na proces uobičajene izmjene plinova jer dio izdahnutog zraka kod novog udaha vraćate.

- S druge strane, maske su nedvojbeno dokazana učinkovita mjera kod širenja infekcije. Može li vas zaštiti od infekcije? Ne. Može li smanjiti mogućnost zaraze? Da. Dakle, ne može se reći da je maska štetnija nego što je korisnija - poručio je Tešović.

hr Wed Sep 22 2021 18:15:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/608579256f52df6b448b456a/80
Foto: DalmacijaNews

Zekanović: 'Državi je danas važnije utječu li vjetroparkovi na faunu, a nitko ne mari za ljude i njihovu egzistenciju'

Pružio je punu podršku stanovnicima Unešića.
Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović komentirao je najavljenu izgradnju vjetroelektrana u općini Unešić.

- Neshvatljivo je da država dozvoljava investitorima u takozvane obnovljive izvore energije postavljanje agregata vjetroparkova tek 500 metara od prve kuće. Takav propis možda je imao smisla kad su agregati bili visoki tek nekoliko desetaka metara, a danas kada su agregati zajedno s elisama visoki do 150 metara, ta odluka gubi svaki smisao. Zadnjih godina stanovnici Unešića masovno se počinju baviti turizmom, a njihov trud bit će ugrožen nezapamćenom devastacijom krajolika zbog planirane izgradnje golemog vjetroparka.

Državi je danas izgleda važnije utječu li vjetroparkovi na faunu (šišmiše i ptice), a nitko ne mari za ljude i njihovu egzistenciju. Umjesto da se stanovništvo Dalmatinske zagore subvencionira i stimulira za postavljanje solarnih panela, radi se upravo suprotno.

Hrvatski suverenisti daju punu podršku stanovništvu općine Unešić u njihovoj namjeri da se spriječi ova nerazumna investicija - kazao je Zekanović.


hr Wed Sep 22 2021 17:53:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614a270e6f52df34368b4597/80
Foto: DalmacijaNews

Nakon tri dana tragično je okončana velika akcija potrage na Peručkom jezeru!

Policija je, dodajmo, potvrdila nalazak tijela, zasad još, nepoznate muške osobe.
Tragičnim ishodom okončana je potraga na Peručkom jezeru koja je intenzivirana jučer ujutro na vodi nakon što su sve indicije upućivale kako je 23-ogodišnjak, za kojim se tragalo od ponedjeljka, odlučio preplivati to akumulacijsko jezero u Cetinskom kraju.

Iako je i ranije imao naviku otići na "izazovne ture", obitelj je zabrinulo što se mladić nije javio jer je ranije uvijek imao naviku kazati svoje namjere pa su njegov nestanak odlučili prijaviti na policiju. Nedugo nakon što je pokrenuta potraga na obalama Peručkog jezera, gdje je po navodima kazao prijatelju da ide, pronađen je automobil i njegove osobne stvari - mobitel i novčanik nađeni su tik uz vodu.

Zbog struja su tražitelji, kojima su uvelike pomogla dva psa tragača iz Ogulina i sa Brača, potragu bazirali na dvije točke da bi prvi konkretan trag bio negdje na sredini jezera kada su u razmaku od pedesetak metara oba psa reagirali lavežom. Ipak, nije bilo uspjeha sve do danas kada je tijelo pronađeno u blizini mjesta gdje je krenuo, smatra se, u posljednju vodenu turu.

Policija je, dodajmo, potvrdila nalazak tijela, zasad još, nepoznate muške osobe.
hr Wed Sep 22 2021 17:20:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .