HODALO SE DO MASOVNE GROBNICE

[FOTOGALERIJA] U Škabrnji nekoliko tisuća ljudi hodalo u spomen na žrtve četničkog krvavog pira

13:30 – Završen je program obilježavanja u Škabrnji

12:55 – Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, koji je posjetio Škabrnju kao dio Vladina izaslanstva, izrazio je žaljenje zbog neadekvatnih kazni za zločine počinjene na škabrnjskom području.

– Žao mi je da nije bilo adekvatnih kazni na Haškom sudu i što vrh srpske vojske nije kažnjen za zločine počinjene u Škabrnji i Nadinu, osobito Franko Simatović i Jovica Stanišić. Svake godine se ovdje okupljamo u velikom broju, tako da ćemo zasigurno dostojanstveno odati počast svim žrtvama velikosrpskog režima – dodao je.

Nije želio komentirati prijepore i tenzije koji su obilježili proteklih mjesec dana uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

12:05 U ovome naselju živjela je pokojna Eva Šegarić, koja je taj dan izgubila svoja tri sina, svekrvu, djevera, jetrvu, sveukupno 12 članova obitelji. Nje se vrlo često nitko više ne sjeća, osim nas koji smo s njom živjeli i patili i prolazili sve. Gospođa Eva je umrla prije dvije godine, a njen četvrti sin Branko odmah je umro nakon nje od raka – kazao je Marko Miljanić, zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje.

– Osam godina sam ministar i svake godine sam ovdje jer sam i obiteljski vezan uz Škabrnju. Ovo se ne smije zaboraviti i još bitnije prenositi na mlađe generacije da se ovo ne ponovi više nikada – izjavio je iz Škabrnje ministar Butković

11:00 – Nema Škabrnjana na kojeg taj napad i pad Škabrnje nije utjecao. U tom malenom mjestu u zadarskom zaleđu je kobnog ponedjeljka, 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja.

Zločinačkim napadom na Škabrnju je osobno zapovijedao Ratko Mladić. Škabrnjane najviše boli što nisu dobili traženu pravosudnu satisfakciju. Gotovo nitko ozbiljan nije odgovarao za počinjene zločine. 

Kolona sjećanja i ove je godine krenula od mjesta Ambar, na početku mjesta, sve do masovne grobnice. U tijeku je misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Procjenjuje se kako je u Škabrnji bilo oko 5 tisuća ljudi, a na obilježavanje je u ime Vlade RH došao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske stigao je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić.

Angelo Žilić najmlađi je stradalnik među civilima. Kada je ranjen imao je svega godinu i pol dana. Teta ga je iz kolijevke uzela u trenutku kada je počeo jutarnji napad, krenula trčati prema velikom podrumu u susjednoj kući, a onda su oboje pogođeni jer je granata pala na desetak metara od njih. Geler mu je prošao ispod srca, operiran je u zadarskoj bolnici nakon dva dana jer su tek tada shvatili da krvari.

– Kad je obljetnica, sve se vraća, sve te uspomene, pogotovo mojoj majci koja se nerado svega sjeća. Ona najradije sve to želi zaboraviti i najviše bi voljela da nema ni jedne jedine obljetnice. Teta je isto jedna od onih osoba koje se ne vole sjećati tog razdoblja. Njoj se te slike vraćaju, ima veliku traumu, ali dobro se nosi, trudi se i gura dalje, živi za svoju obitelj. Vjerojatno je to tako kod puno ljudi, koji ne žele pričati o svemu što je bilo, nego u miru i tišini proživjeti taj dan, samo da prođe. Ja te ljude stvarno razumijem, ali to je dvosjekli mač – ispričao je Žilić za Zadarski list.

18.11.2023, Skabrnja – Angelo Zilic, najmladji stradalnik masakra u Skabrnji. Photo: Dino Stanin/PIXSELL

POSLJEDNJE DODANO: