U srcu grada, gdje su božićna svjetla stvarala čarobnu atmosferu, naša ekipa zaronila je u živopisni šušur u gradu, kako bi uhvatila ritam pulsirajuće blagdanske energije. Među gužvom prolaznika, s osmjesima na licima i mirisima božićnih delicija u zraku, naišli smo na Željka Nevena Bremeca, kuhara današnjeg bakalara na Peškariji koji nam je otkrio kako i na koji način nastaje delicija koja se danas dijelila svim Splićanima.
– 250 kila bakalara, 500 kila kumpira a slanutka 120 kila i pelata isto toliko a onda bilo puno začina, bilog vina, češnjaka, peršina, 200 kila kapule je išlo, prvo 40 litara maslinovog ulja samo da pokrije dno teće, a lovorovog lista i evo ga kuha se, kuha pomalo. Počeli smo u 6 sati sa utovarom, došli smo ovdje kad je crkva zazvonila u 7 sati već smo krenuli sa šufiganjem. U podne sve je bilo spremno za podjelu.
– Ove godine što je posebno je da smo dodali raznih žitarica unutra tako da ima i ječma, ima heljde, ima pšenice tako da sve to skupa zgusne malo. Mi se nadamo da će naši splićani biti zadovoljni, puno je truda uloženo, danas je tu možda 100 ljudi ali 100-njak ljudi je sudjelovalo u cijeloj ovoj pripremi, sve ove dane tako da je puno tu vremena i svega uloženo ovdje, maloprije me volonterka pitala koja je prvi put ovdje, kaže “a šta ćete vi napraviti sa ovim što ostane” ja kažem da imamo duplo sve bi otišlo. Mi smo zapravo zadovoljni da to možemo napraviti danas za naše građane, već je to postala naša tradicija evo ove godine su nam stigli kolege iz Metkovića, iz Brela, sa Hvara, Sa Brača, iz Makraske, iz Rogoznice, iz Omiša. Puno je splitskih srednjih škola što je za pohvalu. – naglasio je Bremac.
Nasmijanih lica splićani su danas koračali na osunčanoj Rivi i Marmontovoj ulici. Oduševljeni su nam dijelili svoje dojmove o organizaciji, isticali su značaj ovakvih manifestacija za zajednicu te izražavali radost zbog tradicionalnog okupljanja na Badnjak. Neki su nam otvoreno otkrili svoje omiljene trenutke i kako su doživjeli podjelu bakalara kao poseban dodatak blagdanskoj atmosferi.
Gradonačelnik Ivica Puljak sudjelovao je u dijeljenju bakalara i podijelio s nama kako voli bakalar i na žlicu i na bilo. Dok se blagdanska delicija pripremala, splitski gradonačelnik prepustio se amtosferi i zaplesao s jednom od kuharica.
– Ove godine ćemo podijeliti kao i svake godine 500 porcija bakalara i fritula. Želim ovo iskoristiti i ovim putem svim Splićanima zaželiti Sretan Božić, ugodne blagdane i sve najbolje u Novoj Godini.
Ispred Peškarije podijeljeno je 5000 porcija bakalara i fritula, a Splićani su i dalje ostali uživati na Rivi u ovom lijepom danu sa svojim najmilijima.