Splitski vatrogasci dobili novi kolektivni ugovor, dobili su veće plaće

Novi Kolektivni ugovor za radnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita potpisali su danas gradonačelnik Ivica Puljak, zapovjednik JVP Mario Mikas, predstavnik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Splita Marko Milić

Ugovor se uskladio sa Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta za vatrogasce koji je propisao državni zapovjednik, naši radnici su dobili povećanje u bruto iznosima od 150 eura, što je jedan pristojan pomak na plaće, dok su sva prava koja su imali i ranije ostala na snazi. – kazao je zapovjednik Mario Mikas.

– Mi smo jednim konstruktivnim i partnerskim razgovorom došli do onoga što Grad u ovom trenutku može napraviti. Zadovoljili smo sve parametre i sve ono što zakoni nalažu kako bi vatrogascima pružili najbolje moguće uvjete rada. – rekao je gradonačelnik Ivica Puljak. U sljedećem gradskom proračunu, kako je rekao, izdvojit će se 1.3 milijuna eura za Javnu vatrogasnu postrojbu, od čega je oko 950 tisuća eura za povećanje plaća. Postoji najava da će i država, zbog promjena zakona, jedan segment ovoga preuzeti na sebe. Ostatak od 350 tisuća eura je za uniforme i druge potrebe.

– Ja bi se zahvalio gradonačelniku i njegovom timu na korektnom pregovoru, jer su izašli u susret vatrogascima. Prepoznali su vrijednost vatrogasaca i što oni čine i rade za Grad Split i građane. Zahvalio bi se zapovjedniku s kojim imamo dobar i korektan odnos, i mislim da je ovo jedna budućnost gdje težimo nekim europskim standardima. Pozdravio bi i kolegu našega Nikicu Botu, koji je bio idejni začetnik ovoga projekta, i koji je bio teško ozlijeđen prilikom vršenja svoje dužnosti te sada nije s nama. On je isto velikim dijelom zaslužan za ovaj ugovor. – rekao je Marko Milić, predstavnik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Splita. Grad Split je, kako je kazao, sada na jednom većem nivou u odnosu na ostatak Hrvatske po prosječnoj plaći za vatrogasca.

Pravnu podršku tijekom pregovaranja davala je Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), a Darka Todorić, voditeljica županijskog ureda u Splitu prilikom današnjeg potpisivanja rekla je kako su naišli na izvrsnu suradnju zapovjednika i sindikata u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, kojom je i rezultirao ovaj novi Ugovor.

POSLJEDNJE DODANO: